Tiroit bezi soluk borunuzun etrafında ve ses tellerinizin hemen üzerinde bulunur. Vücudun metabolizma faaliyetlerini tamamiyle kontrol eden bu salgı bezi tüm salgı bezlerinin anası olarak adlandırılır. Çünkü bu salgı bezinde meydana gelebilecek herhangi bir problem tüm vücut işlevinizi sekteye uğratabilir.
Eğer çok fazla hormon salgılar ise hipertiroidizm, gereğinden az salgılar ise hipotrioidizm hastası olursunuz ve iki durum da birbirinden tehlikeli sonuçlar doğurur. Sizler için her iki durumda da başınıza gelebilecek belirtileri derledi. Eğer ki bu belirtileri sıklıkla yaşıyorsanız mutlaka bir endokrin uzmanına müraacat edin ve tedavi olun. Tiroit problemlerinin ilerlemesi gerçekten ciddi sonuçlar doğurur. Hipotiroidizm Eğer ki tiroit beziniz yeterince salgı üretmiyorsa bu duruma hipotiroidizm denir. Eğer ki iyot eksikliğiniz var ise hipotiroidizme sebep olabilir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür ve 60 yaşın üzerindeki insanlar kendilerini özellikle bu duruma karşı korumalıdır. Uyuşukluk, Cansızlık Tiroit beziniz vücudunuzun enerjiyi kullanış şeklini düzenleyen hormonlar salgılar.
Eğer ki bu hormolar gereğinden az salgılanırsa depresif, tembel ve cansız hissedebilirsiniz. Sesinizde Değişme Tiroit beziniz ve ses telleriniz birbirine oldukça yakındı. Bu sebeple birinde meydana geken bir problem diğerini de etkiler. Kalınlaşmış Cilt Yapısı ve Dökülen Kaşlar Hipotiroidizm cildinizin adeta kireçlenmesine sebep olur. Kalın, kuru ve pul pul görünen bir cilt yapısına sahip olursunuz. Ayrıca kaşlarınız da istemsiz şekilde gittikçe dökülmeye ve incelmeye başladıysa mutlaka bir endokrin uzmanını ziyaret etmelisiniz. Kas ve Eklem Ağrıları Eklemlerde ve kaslarda sıvı birikmesi ve dolayısıyla ödem oluşumu hipotiroidizm de sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ayak bilekleri ve ayaklarda daha sık görülür ve kesinlikle başka hastalıklarla karıştırılmamalıdır. İşitme Kaybı Sebebi tamamiyle bilinemese de tiroit bezinizin gereğinden az hormon salgılaması duyma kabına sebep olur.
C-insel Dürtüde Azalma Hipotiroidizmde görülen bir başka belirti ise cinsel dürtüde azalmadır. Tüm vücudunuz gibi üreme sisteminiz de etkilenir ve kendinizi artık kimseyi arzulamaz halde bulabilirsiniz. Hipertiroidizm Hipertiroidizm ise tiroit hormonunun gereğinden fazla salgılanması sonucu meydana gelir. Amerika’da görülen hipertiroidizm vakalarının %60 – %80 kadarı Graves hastalığı seebiyle meydana gelir. Tiroit bezinde nodül oluşumu, salgı bezinde tümör, tiroit iltihabı ve aşırı iyot tüketilen bir beslenme düzeni diğer sebepler arasında gösterilir. Kadınlarda 2’den 10 kata kadar daha fazla görülür. Hipertirodizmin belirtilerine bakacak olursak: İştah Artışı Aşırı hormon salgılayan tiroit beziniz devamlı aç hissetmenize sebep olur. Günde 4 – 5 öğün yiyor ve hala aç hissediyorsanız ve üzerine birde kilo almıyorsanız ilk fırsatta bir endokrin uzmanından randevu alma zamanı gelmiş demektir. İdrara Çıkmada Artış Haliyle metabolizmanız daha hızlı çalışınca bütün sistemler hızlanıyor ve böbrekleriniz de daha fazla çalışıyor ve daha fazla tuvalete çıkıyorsunuz. Aşırı Susama Aşırı çalışan böbrekler aşırı su kaybı demektir.
Hal böyle olunca vücut kaybettiği suyu geri almak isteyecektir ve susayacaksınızdır. El Titremeleri Eğer ki kollarınızı aynı pozisyonda uzun süre tutarsanız elleriniz titremeye başlayacaktır ancak tiroit hormonunuz aşırı salgılandığında vücudunuz sanki 2x – 3x hızda çalışıyor gibi hareket eder ve elleriniz titrer. Aynı zamanda huzursuz bacak sendromuna da sebep olduğu bilinen belirtiler arasındadır. Cinsel Dürtüde Artış Artan metabolizma hızınız cinsel açlığınızı da arttırır. Düzgün çalışmayan bir tiroit beziniz varsa bu uyarılarımızı dikkate alın! Hipotiroidizm için Tavsiyeler Sebze, meyve, tam tahıllar ve yağsız proteinlerden oluşan bir diyete geçin. Enerji seviyelerinizi sabit tutun ve gün içinde küçük öğünler yiyin. Hipotiroidizm hastalığında kilo almanız oldukça muhtemeldir çünkü metabolizma hızınız oldukça düşüktür. Aktif bir hayat tarzı benimseyin ve düzenli egzersiz yapın. Bu enerji seviyenizi yükseltecek ve stres seviyenizi düşürecektir. Böylece depresif hissetmeyeceksiniz.
Meditasyon veya yoga yapmayı deneyin. Hipotiroidizm halsizlik ve depresyona sebep olabilir. Hem meditasyon hem de yoga sizi depresyondan ve halsizlikten korur. Erken uyumaya ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip olmaya çalışın. Zaten güçsüz ve yorgun hissedeceksiniz, o sebeple vücudunuza ihtiyacı olan enerjiyi sağlayın. Hipertiroidizm için Tavsiyeler İyot düşmanınızdır. Her koşulda kaçının! Süt ve süt ürünleri, dondurma, peynir, yoğurt ve tereyağı gibi. Aynı zamanda balık, suşi, midye, yosun gibi deniz ürünlerinden de uzak durmalısınız.
Meditasyon yapın. Tiroit hormonlarının aşırı üretimi beyninizin de aşırı çalışmasına sebep olur ve onu rahatlatmanız gerekmektedir. Anksiyete, hiperaktivite gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Meditasyon yardımıyla öfke ve anksiyete problemlerinizle başa çıkabilirsiniz. Su için! Oldukça fazla su kaybedeceğiniz için bu suyu yerine koymanız gerekmektedir.