Ordu’da ‘melocan’ olarak adlandırılan ve yöresel yemek olan diken ucu bitkisinin frengi hastalığını tedavi ettiği ve kanı temizlediği belirtildi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi doğrultusundan oluşturulan ‘Ordu yöresinde natural olarak yetişen tıbbi ve aRomatik bitkilerin kullanım alanları’ konulu incelemede enteresan neticeler meydana çıktı.
55 bitkinin yerel isimleri, yetiştiği yerler, botanik özellikleri ve bilimsel bilgilerinin incelendiği incelemede, zambakgiller familyasından olan, yol kenarlarında ve çalılıklarda yetişen, yörede ‘melocan’ diye tanınan ve yöre insanlarının kavurmasını yaparak yediği bitkinin insan sağlığına olumlu etkileri bulunduğu belirlendi.
Uzmanlar, melocan kavurmasının yörede sevilerek yendiğini belirterek, “Sarmaşık dikenlerin ucundaki sürgünün insan sağlığına çoğu olumlu etkileri bulunduğu meydana çıktı.
Melocan sürgünü insanı terletiyor, kanı temizliyor. Cilt hastalıklarına yararlı bulunduğu tespit edilen melocan, frengi hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Bitkinin en ufak bir toksik etkileri bulunmuyor” dediler.
Ordu’da tezgahları süslemeye başlayan melocan bitkisi kilosu 8 liradan satılıyor.
Diken ucu; aynı vakitte melevcen, merucan, sparna, diken mancarı ve kırçan olarak da bilinmektedir. Buradan da anlaşılacağı gibi yöresel olarak pek çok ismi bulunmaktadır. Çoğunlukla pişirilirken çoğu teknik uygulanmaktadır.
Çok yararlı ve şifalı bir bitki bulunduğu amacıyla bedene bir çok yararı bulunmaktadır.
Diken ucu otu bitkisinin filizleri, kökü ve çiçekleri kullanılmaktadır. En çok Karadeniz bölgesinde tanınan bir ot türüdür. Ormanlık bölgelerde ve dikenlik bölgelerde yetişen bir bitkidir. Buralarda yaşam sürdüren halk bitkinin yararlarına bakmaksızın börek amacıylade, turşu yapımında ve kavurması yapılarak kullanılmaktadır.
Diken ucu özellikleri nelerdir;
Bulunduğu ortamın kuru ve sıcak olmasına ilgi edilmesi gerekir. Diken ucu otunun filizleri sebze olarak toplanıp, tüketilmektedir. Aynı vakitte köklerinden çay olarak yapılır, demlenerek, içilir.
Diken ucu otu ve faydaları;
Vücutta bağışıklık düzeneğinin kuvvetlendirici etkileri bulunmaktadır.
Mesane ve böbrek taşlarını eriterek bedentan basitçe atılmasını sağlar.
Vücuttaki kanı temizleme özelliği bulunmaktadır ve cilt rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir.
Erkeklik hormonunu çoğaltır ve terletici özelliği bulunmaktadır. Bu sayede bedentaki toksin maddelerin atılması sağlanmaktadır.
Diken ucu ve iğne batmış yaraların üstüne sürüldüğü vakit yaralardaki enfeksiyonu çıkartıp, iyileşmesini sağlamaktadır.
Diken ucu filizleri haşlanıp içilirse, idrarı söktürür ve bedentaki ödemin atılmasını sağlar.
Maydanoz ve kereviz ile eş güdümlü damıtılıp içildiği vakit bünyeyi güçlendirerek, bütün hastalıklara karşı beden direnç kazanmış olur.
Diken ucu taze iken öz suyu çıkartılıp bir oran şeker ile kaynattıktan sonra belli bir kıvama geldiği vakit içilir. Bu karışım bütün hastalıkların derdine deva olarak bilinmektedir.
Aynı vakitte diken ucu otunun çiçekleri ezilerek penis ve testislerin üstüne sürülerek penis ve testislerdeki şişliklerin inmesini sağlamaktadır.
Bütün bu yararların dışında besinlerin içerisine karıştırılarak, tüketildiği vakit diken ucu otunun şifalarından yararlanılabilir.
Diken ucu otu zararları nelerdir;
Herhangi bir tanınan zararı yoktur. Ancak diken ucu otunun çayı ve yemeği yapılarak yiyecek olarak tüketilmeden evvelce bitki alerjisi olan şahıslar kullanırken çok ilgili olmaları gerekir.
Bu mühim bilgi ve tekniklerden daha çok bireyin faydalanması amacıyla, beğenip, paylaşmayı unutmamalısınız lütfen…