Güncel Camdaki Kız
Otobüslerde ibadet tartışması: Molaların namaz saatlerine ayarlanması talebi reddedildi



Devamını bir diğer sayfamıza geçerek okuyunuz.
Şehirlerarası taşımacılık yapan otobüs firmalarından Öz Erciş Seyahat, molaların namaz saatlerine göre ayarlanması talebini reddetti. Firma red nedenini ise ‘’laiklik’’ olarak açıkladı. İşte ayrıntılar...



Devamını bir diğer sayfamıza geçerek okuyunuz.
Başörtüsü düzenlemesinin Türkiye gündeminde yer aldığı şu günlerde, Anayasa’nın 14. maddesinde yer alan ibadet hakkıyla ilgili bir gelişme yaşandı. Şehirlerarası taşımacılık yapan otobüs firmalarından Öz Erciş Seyahat, molaların namaz saatlerine göre ayarlanması talebini reddetti. Firma ret nedenini ise ‘’laiklik’’ olarak açıkladı.


Devamını bir diğer sayfamıza geçerek okuyunuz.
Molaların ibadet saatlerine göre ayarlanması reddedildi
Öz Erciş Seyahat otobüs firmasıyla yolculuk yapan Abdullah Gündüz adındaki bir yolcu, namaz kılabilmek için firmadan öğle ve akşam namaz saatlerinin namaz vakitlerine göre düzenlemesini talep etti. Gündüz’ün bu talebi firma tarafından reddedildi.

Konu ile ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Abdullah Gündüz şu ifadeleri kullandı:

"65 DH 854 plakalı 'Öz Erçiş Seyahat' isimli seyahat firması öğle ve akşam namazları için 3 dakika mola talep etmeme rağmen inatla mola veremeyeceğini, namazı sonra kılabileceğimi ve bu ricamı tüm yolcuların hakkına girmek olduğunu iddia ederek talebimi reddetmiştir”


Devamını bir diğer sayfamıza geçerek okuyunuz.
Anayasa’da tanımlı haklar demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamaz
Öz Erciş Seyahat avukatı Tuncay Keserci, kişinin talebinin reddedilmesiyle ilgili olarak "Anayasa'nın 14. maddesine göre anayasada tanımlı hakların hiçbiri özellikle demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamaz." dedi.

Öz Erciş Seyahat firması ise şu açıklamayı yaptı:

"Otobüs gibi toplu taşıma araçlarının önceden belirlenen güzergâhlar ve bu güzergahlar üzerinde bulunan mola yerleri dışında, hayati tehlike arz edecek durumlar hariç olmak üzere durması, bizzat toplu taşıma sisteminin bu niteliğinden dolayı amaca uygun değildir. Anayasanın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanmıştır. Anayasanın 14.maddesine göre, anayasada tanımlı hakların hiçbiri, özellikle demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamaz. Anayasanın 23.maddesi 'yerleşme ve seyahat hürriyeti'ni ve 24.maddesi 'din ve vicdan hürriyeti'ni güvence altına almıştır.

Devamını bir diğer sayfamıza geçerek okuyunuz.
Buradan hareketle müvekkil şirketin sadece bir veya birkaç yolcu ibadet edecek diye ibadet etmeyen ve öngörülen zamanda varmak istediği noktaya ulaşmak isteyen diğer yolcuların, bahsi geçen anayasal haklarını görmezden gelmesi şirket politikamız nedeniyle mümkün değildir. Tüm yolcuların bu prensiplere saygı duymasını beklediğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz"
Devamını bir diğer sayfamıza geçerek okuyunuz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir