Güncel Müge Anlı
İslam hukukuna göre çiftler evlenirken dini nikahla dünya evine girer. Peki boşanırken mahkemenin tapmış olduğu resmi boşama İslam'da geçerli midir? İşte cevabı...
Bir karı koca evlenirken resmi nikahın yanı sıra dini nikah da yaparak Allah önünde evli olmuş sayılıyor. Peki mutlu sürmeyen evliliğin bitmesi için neler gerekiyor? İslam dininde erkeklerin karılarını boşaması için üç kere boşol, boşol, boşol demesi gerekiyor. Ayrıca belirtmemiz gerekiyor ki bir erkek karısına şaka olarak bu sözleri söylese bile Allah katında boşanmış sayılır. Peki resmi olarak boşanan çiftler Allah katında da boşanmış olarak sayılıyor mu?
Hakimin verdiği karar İslam'da geçerli mi?
Aileler boşanmak için mahkemelere başvurduğu zaman Hakim'in boşandınız kararının İslam dininde hükmü nedir? Bir şahıs eğer eşine karşı bir boşanma davası açmış ve ve mahkemenin verdiği karar ile boşanmışsa, İslam'ın hükmüne göre de boşanmış sayılır mı? İşte bu sorunun cevabı...
Bir şahıs eğer eşine karşı bir boşanma davası açmış ve ve mahkemenin verdiği karar ile boşanmışsa, İslam'ın hükmüne göre de boşanmıştır. Ancak bir süre sonra veya kararın hemen akabinde iki taraf da pişman olup bir araya geleme karar verirlerse, en az iki şahidin şahitliğinde nikahlarını yeniden kıyıp evlenebilirler. Ve bu nikahta da yeni bir mehir bedeli belirlemek gerekiyor. hemen akabinde iki taraf da pişman olup bir araya geleme karar verirlerse, en az iki şahidin şahitliğinde nikahlarını yeniden kıyıp evlenebilirler. Ve bu nikahta da yeni bir mehir bedeli belirlemek gerekiyor.
Soru- Selamün aleyküm hocam. Medeni kanuna göre hüküm veren mahkemelerin verdiği boşanma kararının İslam’a göre hükmü nedir? Taraflardan biri boşanmak istemezken diğeri boşanmak istiyor ve mahkeme boşuyor. Bu yüzden bugünkü mevcut mahkemelerin yapmış oldukları boşamanın sonucu nedir, geçersiz midir?
Cevap- Sorularınızı yadırgadım. Çünkü ana problem, ülkemizin hukuk düzeninin İslam'la çelişkili olmasıdır. Buraya odaklanılması gerekir. Gerek resmi ve gerekse gayrı resmi olan evlilik ve boşanmalar Kur'ânî ve Nebevî ölçülerimize uymamakta ise de geçersiz olduklarını söyleyemeyiz. Mevcut mahkemelerdeki boşanma geçerlidir. Erkek boşamada zaten yetkilidir. Kadını da şer'an istemediği bir evliliği sürdürmeye mecbur bırakamazsınız. Mahkemeye başvuru dışında bir altenatifi de yoktur. Kaldı ki bunlar evlenirken düzenin şartlarını zımnen kabul etmiş olmaktadır. Boşanma sırasında fiili ayrılık olsa da kararın tebliğinden sonra iddet beklenilmesi tercihimizdir. Bu hususta seküler yargının yani mevcut mahkemenin verdiği karar eğer adil ise ve özellikle taraflardan mağdur olanı koruyan bir karar ise, bu karar İslam’a göre geçerlidir.
Soru- 8 yıllık evliyim, evlendiğimiz günden beri esim beni hiç istemedi ama 2 çocuğum var ve boşanmak istiyorum. Boşanmakla günahkâr olur muyum yoksa boşanmak bir bayan olarak benim de hakkım mıdır?
Cevap- Kocanı sevemiyorsan, boşanabilirsin. Yargı yoluyla boşanmak her bayanın hakkıdır. (Bakara 229) Boşanmakla günahkâr olmazsın.
Soru- Resmi nikâhla boşandım. Dini nikâh düşer mi? Boşandığım eşim hamile tekrar bana döndü. Dini açıdan nikâh tekrar yapılabilir mi?
Cevap- Kişi boşanma davasını açarak resmi nikâhlı eşini boşarsa dinen de boşanmış sayılabilir. Ama boşadığı eşi ile yeniden dîni nikâh kıyabilir. Size tavsiyem yeni bir mehir belirleyerek en az iki erkek şahidin şahitliği önünde nikâh kıydırmanızdır.
Kadın evlenme veya boşanma hakkı olarak ikinci eşle evlenmeme şartı koşabilir mi?
Kadın evlenme veya boşanma hakkı olarak ikinci eşle evlenmeme şartı koşabilir mi?
Soru- Selamün aleyküm hocam nişanlandığım hanımefendi, bene nikah şartı koyuyor. Ama koyduğu bu şart pek akla uygun değil. Ya yarın hafazanallah istediğinin tersi bir durum olursa ne yapabilirim. Bunun için sizden bir çıkış yolu rica edecektim. Nişanlımın şartı şu: Kendisi ile evli iken ikinci bir nikah kıymama şartının yanısıra boşanma yetkisinin de sadece kendisinde olmasını istiyor. Kabul etmemem halinde benimle evlenmeyeceğini söylüyor. Bu hususta ne yapmalıyım, lütfen bana bir yol gösterin.
Cevap- Aleykümüsselam genç evladım. Övvela şunu belirtmekte fayda var. Sizin kafanızı karıştıran konular maalesef muhtelif ilmihal kitaplarında yazılı olan ve İslama uygun olmayan bilgilerdir. Bu yüzdendir ki İLmihal kitaplarına itibar edip harfiyen onlara uymayın. Hayatımızı tanzim eden ilmihal kitapları değil, peygamber efendimizin sünneti ve Allah'ın Kur'an'daki kati emirleridir. Bu yüzden ilmihal bilgilerinin Kur'an'a aykırı olan bölümlerinin kümü geçersiz ve hükümsüzdür. Onları gönül rahatlığıyla çöpe atabilirsiniz. Ancak, evlilik akdi için muhterem hanımefendinin belirli şartlar ileri sürmesi gayet normaldir, insanidir, islamidir. İlmihal kitaplarına bakarsanız, eşinizin bir çok haktan mahrum olduğunu görürsünüz. Bunların içinde hanımlara boşanma hakkı vermiyor ilmihaller. Halbuki o da yanlış. Kadının boşanma hakkı var.
Nişanlınız hanımefendinin Bu konudaki ısrarcı tutumu anlamsızdır. Bir diğer husus ise İslam şeriatına göre kadın aldığı mehiri geri iade etme koşulu ile erkeğe boşama davası açma hak ve yetkiye sahiptir. Bu konu Kur'an-ı Kerim'de açık açık belirtilmiştir. Bakara suresinin 229. ayetine bakınız lütfen. ORada her şey açık açık anlatılıyor. Hanım kızımızın üzerine evlenilmemesi konusundaki ısrarınn hiç bir dayanağı yoktur. Fakat yine sözünü ettiğim b ayette üzerine kuma getirilen kadının boşnma hakkı vardır.
Haddizatında bugün Türkiye'deki her iki nikah da eksiktir ve ailelerin çatırdamasının sebeplerinden biridir. Hem dini nikah eksik hem de erkeğin bütün haklarını elinden alan resmi nikah da eksiktir. Dini nikahta kadının, resmi nikahta erkeğin bütün hakları gasp ediliyor.
Bunun için her iki nikahın sebep olduğu eksiklikleri bertaraf etmek ve o evliliği huzurlu kılmak için evlenen çiftlerin öncelikle bu konular üzerinde anlaşarak evlenmeyi çalışmalarını salık veririm.

Bunlar da İlginizi Çekebilir