Yoğurdun zengin vitamin ve minerallerinden yararlanmak için ev imali yoğurt harcamanızda fayda var. Nasıl yaparsam sunim bir cinsli kıvamını yakalatamıyorum diyorsanız size vereceğimiz tekliflere göz atmanızı nasihat diyoruz.
DEVAMI İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN
Yoğurt yaparken dikkat edilmesi gerekenler; Yoğurt mayası Yoğurt mayasını, hazır aldığınız ya da evvelden yapmış olduğunuz yoğurttan kullanabilirsiniz. Sütün yoğurt haline gelmesini sağlayan ve bereketli bakterileri süte karıştırmanın en basit yolu, bir parça yoğurdu ılık sütle karıştırarak, yoğurt yapacağınız sütün içine ilave etmektir. Yoğurdun kıvamını ve niteliğini ayarlayacak en ehemmiyetli etmen yoğurdun mayasıdır.
Sütün ısısı ehemmiyetli Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekerrür yoğurt yapmak için ısıtırsanız netice hüsranla bitecektir. Özetle sütü yoğurt için kaynatmalı ve ilk ısı geçtiğinde henüz sütünüz ılıkken mayayı ilave etmeniz gerekmektedir. Son olarak, maya kattığınız sütün kapağını kapatarak hava almayacak biçimde bezle sarmanız, yoğurdun lezzeti ve kıvamı için oldukça önemlidir.
Peki, yoğurt nasıl açılmalı? Tüm bu harekâtları harfiyen uygulamış olsanız dahi yoğurdunuzu açarken yapacağınız bazı yanılgılar, yoğurdun kıvamının yakalamamasına ve tadının ekşi olmasına neden olur. Mayaladıktan sonra bezle sarıp 8-9 saat beklettiğiniz yoğurdun ilk olarak üst kısmını açın. Ve bezden çıkarmadan üstü sarih, alt kısmı kapalı olacak biçimde yarım saat bekletin. Bu gidişat yoğurdun yavaş soğuması ve kıvamının yakalaması için gereklidir. Yarım saat dolduktan sonra bezden yoğurdu tamamen çıkartıp, bir saat dışarıda beklettikten sonra dolaba koyabilirsiniz.