Karaciğer kanserinin en sinsi belirtisi


Karaciğer vücudumuzda hayati öneme sahip bir organdır. Yokluğunda yaşayamayız. Karaciğer sağlığı da bu nedenden dolayı oldukça önemlidir. Karaciğer kanseri toplumumuzda giderek yaygınlaşmaktadır. Karaciğer kanseri birçok etkene bağlı olarak gelişebilir. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fahri Yetişir karaciğer kanseri hakkında önemli bilgiler verdi.


Karaciğer, karın boşluğunun sağ üst kısmında, diyaframın altında ve midenin üstünde yer alan ve boyutu yaşla ve cinsiyetle değişmekle birlikte futbol topu büyüklüğünde bir organdır. Karaciğer vücudumuzda hayati öneme sahip bir organdır.Yokluğunda yaşayamayız. Böbrekte olduğu gibi karaciğer için geliştirilmiş olan bir dializ benzeri sistemde maalesef hala icat edilebilmiş değil. Karaciğer vücudumuzda sindirim, detoksifikasyon, vücut için gerekli yapıların üretimi veya dönüştürülmesi, savunma sistemi ve kanamanın durdurulması gibi bir sürü fonksiyonu vardır.
Karaciğer kanseri: Karaciğer kanseri ikiye ayrılabilir birisi primer karaciğer hücresinden kaynaklanan primer karaciğer kanserleri diğeri de meme ve kalın bağırsak gibi başka organlardaki kanserlerin karaciğere sıçraması sonucunda olan metastatik karaciğer kanserleri.Primer karaciğer kanserlerinin de birkaç kanser türü vardır. Karaciğer kanserinin en yaygın görülen türü ana karaciğer hücresinde (hepatosit) başlayan hepatosellüler karsinomadır. İntrahepatik kolanjiyokarsinoma ve hepatoblastoma gibi diğer karaciğer kanseri türleri daha az yaygındır.
Karaciğer kanserinin belirtileri nelerdir? Karaciğer kanserlerinde erken aşamada çoğunlukla belirti vermezler. Belirtiler genellikle ileri aşamalarda ortaya çıkar. Belirtileri çoğunlukla şu şekildedir; – İstem dışı kilo kaybı, zayıflık ve yorgunluk – İştahta azalma, bulantı ve kusmaKarın ağrısı ve şişme – Cildin ve göz akının sararması (sarılık). – Beyaz, açık renkli büyük tuvalet ve koyu renkli idrar – Bu belirtilerden herhangi birisi varsa derhal doktorunuza başvurmalısınız.



KARACİĞER KANSERİ NASIL OLUŞUR: Karaciğer kanseri, çoğu kanserde olduğu gibi karaciğer hücrelerinin DNA'sında (vücudunuzdaki her kimyasal işlem için talimatlar veren materyal) değişiklikler (mutasyonlar) oluştuğunda meydana gelir. Bir sonuç, hücrelerin kontrol dışı büyümeye başlayıp nihayetinde kanserli hücrelerin tümör oluşturması ve yavaş yavaş çevre dokuları istila etmesi şeklinde oluşur.KARACİĞER KANSERİ NEDENLERİ NELERDİR? Çoğu kanserde olduğu gibi karaciğer kanserinde de direk bir etkenle ilişkilendirmek doğru değildir. Ancak karaciğer kanser oluşumunu artıran etkenler bilinmektedir.


PRİMER KARACİĞER KANSERİ OLUŞMA RİSKİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER: – Hepatit B virüsü (HBV) veya hepatit C virüsü (HCV) ile kronik enfeksiyon, karaciğer kanseri riskinizi arttırır. – Siroz karaciğer kanserine yakalanma olasılığınızı arttırır. – Belirli kalıtsal karaciğer hastalıkları karaciğer kanseri riskini artırır. Hemokromatozisi ve Wilson hastalığını gibi.Şekeri hastalığı olan insanlar şeker hastalığı olmayanlardan daha yüksek karaciğer kanseri riskine sahiptir. – Alkol olmadan karaciğerde yağ birikmesi karaciğer kanseri riskini artırır. – Aflatoksinlere maruziyet. Aflatoksinler kötü koşullarda depolanan mahsullerde yetişen küfler tarafından üretilen zehirlerdir. Mısır ve yer fıstığı gibi mahsuller aflatoksinlerle kirlenmiş olabilir. Şekeri hastalığı olan insanlar şeker hastalığı olmayanlardan daha yüksek karaciğer kanseri riskine sahiptir. – Alkol olmadan karaciğerde yağ birikmesi karaciğer kanseri riskini artırır. – Aflatoksinlere maruziyet. Aflatoksinler kötü koşullarda depolanan mahsullerde yetişen küfler tarafından üretilen zehirlerdir. Mısır ve yer fıstığı gibi mahsuller aflatoksinlerle kirlenmiş olabilir.KAYNAK:posta.com.tr ÖNEMLİ NOT:Her zaman öncelikle doktorunuza danışınız.

Bunlar da İlginizi Çekebilir