Kahramanmaraş'ta yaşanan depremden sonra Hatay ve Adana'yı uyaran Profesör Doktor Naci Görür, Hatay Defne'de meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından TGRT Haber'de önemli açıklamalarda bulundu.
Devamını okumak için görsele d'k'n'n..
Kahramanmaraş'ta yaşanan depremden sonra Hatay ve Adana'yı uyaran Profesör Doktor Naci Görür, Hatay Defne'de meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından TGRT Haber'de önemli açıklamalarda bulundu. Adana ve Hatay havzasında olası bir deprem için Celal Şengör ile uyarılar yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, zaman ve büyüklük belirtmeden yeni tehlikenin Adana depremi olduğunu ifade etti. Görür 3 nokta için uyarıda bulundu.

Kahramanmaraş depremi için aylar öncesinden uyarıda bulunan yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay ve Adana'ya dikkat çekmişti. Merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesi olan 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından TGRT Haber canlı yayınında yeni uyarılarda bulunan Naci Görür, Adana, Kıbrıs havzası ve Bingöl için zaman ve büyüklük belirtmeden yeni tehlikeye dikkat çekti. Hatay'da 6.4 ve 5.8'lik iki deprem ve artçı sarsıntıların fay hattındaki stres boşalması olduğunu belirten Görür, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

'ADANA VE HATAY DEPREMLER İÇİN UYARMIŞTIK'

TGRT Haber TV canlı yayınınında soruları cevaplayan Naci Görür, Hatay Defne merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremi yorumladı. Naci Görür şöyle konuştu:

"Biz Kahramanmaraş depremleri olduğu zaman iki yere dikkat çektik. Bir dedik Adana havzasına dikkat edin, Hatay'a dikkat edin. Bekliyorduk ki uyardık onu. Uyarma nedenimiz de çok basit. Hep söylüyorum bunu doğrultu atımlı fayda deprem olursa enerjinin bir kısmı da onun güneyine yani diğer ucuna transfer edilir diye. Şimdi Maraş civarında depremler olunca onun güneyinde kabaca diyorum işte Hatay var, Adana var. Her iki tarafı da uyardık. Hatta o yüzden Twitter üzerinden bize mesajlar geldi, 'Siz öyle dediniz diye biz evlerimize giremiyoruz' diye. Adana'dan biraz rahatsız olunmuş gibi mesajlar geldi. Ama biz bilimsel olarak halkımızı, insanlarımızı yönetimlerimizi bilimin gereği, görevimizin gereği uyarmamız lazım. Yani orada bundan sonra deprem olabilir diye. Zamanını bilmiyorduk tabi. Elbette büyüklüğünü de tam söyleyemezdik ama bilimsel bir öngörüyle Hatay'a dikkat edin dedik."

'ADANA DEPREMİ OLURSA DAF VE ÖLÜDENİZ FAYI SUSKUNLUK İÇERİSİNE GİREBİLİR'

Bundan sonra daha büyük deprem olacağını zannetmediğini belirten Görür "Bu Doğu Anadolu fayı büyük ölçüde sadece Bingöl Karlıova ile Göynük arası hariç çok büyük ölçüde enerjisini artık boşalttı diye düşünüyorum. DAF'ın uzantısı Adana'da da belli büyüklükte bir deprem bekliyoruz. Orada deprem gerçekleşirse tahmin ediyorum ki Doğu Anadolu fayı ve ölü deniz fayı bizim Türkiye sınırları içerisinde enerjinin önemli bir kısmını boşaltarak bir suskunluğun içerisine girecek demektir" ifadelerini kullandı.

TSUNAMİ OLABİLİR Mİ?

Avrupa Sismoloji Merkezi ve AFAD'ın tsunami uyarısı hakkında konuşan Naci Görür, "Böyle bir uyarı yapıldıysa bilimsel bir uyarıdır bizim de ona uymamız gerekir. Ama bir bilim insanı olarak ben bu depremde böyle büyük bir tsunami beklemiyorum. Çünkü doğrultu atımlı faylarda deniz dibinde hareketler ve hacim değişikliğinin olacağını sanmıyorum. Ama onlar her ihtimale karşı bu uyarıyı yapmışlardır. Gereğini yapmak lazım" şeklinde konuştu.

ADANA İÇİN DEPREM UYARISI

Daha önce birçok depremi önceden tahmin eden Naci Görür, Adana'da da büyük bir deprem beklediğini açıkladı. Bunu Celal Şengör'ün de söylediğini hatırlatan Görür Adana ve Kıbrıs'a dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Dolayısıyla Adana'da da bir deprem bekliyoruz olabilir ama öyle ne kadar büyüktür ne kadar zamanda olur onu bilmiyoruz. Nasıl ki Kahramanmaraş depremlerinden sonra Hatay'a dikkat Adana'ya dikkat dediysek işte Hatay'da 6.4 olduysa Adana'da da olabilir. Ama ne zaman olabilir onu bilemiyoruz. Biz Kıbrıs'ta da Maraş depremlerinden sonra doğrusu bir hareketlilik olabileceğini düşünüyoruz. Kıbrıs'ın özellikle Kuzey kesiminde olabilir. Bir de Mesarya kesiminde olabilir. Yani bu maraş depremleri bir hareketlendirmeye neden olmuş olabilir. Dolayısıyla Adana havzası ve Kıbrıs bizim için dikkat edilmesi gereken yer diye düşünüyorum. Bir de doğuda Bingöl... Şimdi buralarda depremler olur iş biterse artık Doğu Anadolu fayı uzun bir süre uykuya geçebilir diye düşüyorum."

Bunlar da İlginizi Çekebilir