Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 1 Ekim'de yeni yaşama başlayacak. Meclisin önemli gündem üyelerinden bir tanesi de emeklilik sistemi ve emekli zammı ile ilgili düzenleme yapılacak.
Bunun için ilk teklifler geldi
Rakam gerçekleştiğinde emekli rahat bir nefes alacak
Detayı diğer sayfalarımıza mutlaka okuyunuz...
Temmuz ayında son olarak emekli maaşlarında yüzde 25 artış yapılmıştı. Ancak bu zamdan nisan ayında ara zam alarak en düşük aylığı 7 bin 500 liraya yükselen (kök aylığı 6 bin liranın altında olan) emekliler yararlanamamıştı. Memurlarda olduğu gibi emeklilere ek veya seyyanen zam yapılıp yapılmayacağı tartışmaları devam ederken son açıklama AK Parti’nin TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler’den geldi.
BÜTÇE DENGESİNİ BOZMADAN
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na konuyla ilgili bir talimat verdiğini hatırlatan Güler, “Bu iki bakanlık çalışmalarını yürütüyor. 6 Şubat depremiyle beraber merkezi bütçeden AFAD Başkanlığı’na ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’na aktarılan 765 milyar TL civarında bir bütçe vardı. Meclis kapanmadan önce ek bütçeyi çıkarmıştık; 1 trilyon 119 milyar TL. Bütçenin dengesini bozmadan; nasıl bir miktar ortaya çıkabilir, şu anda çalışma devam ediyor. Bu çalışma netleşmeden bir tarih ve rakam vermek şu anda mümkün gözükmüyor” dedi.
EKİM VEYA KASIMDA BİTER
“Bütçe dengesini bozmadan, bu imkanları nasıl sağlayabiliriz, ciddi nitelikli bir çalışma yapılıyor” diyen Güler, ekim veya kasım ayı içerisinde tamamlanıp Meclis’e intikal ederse biz de bu konuda hızlı bir çalışmayı ortaya koyacağız. Hazine ve Maliye ile Çalışma Bakanlığımız bu konuda büyük bir gayret gösteriyor” diye konuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de son yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu: “Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme diye bir ilkemiz var. En düşük emekli maaşı alanların durumunun iyileştirilmesine yönelik, Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu. Konu hakkında çalışıyoruz.”
‘15 BİN LİRA OLMALI’ TALEBİ
Hükümetten gelen açıklamalar emekli maaşlarıyla ilgili düzenleme için sayılı günler kaldığını gösteriyor. Konuyla ilgili açıklamada yapan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, en düşük emekli aylığının 2002’deki altın fiyatlarıyla kıyaslandığında 25 bin lira olması gerektiğini söyleyerek,
“Fakat biz daha mantıklı bir öneride bulunarak en düşük emekli maaşı 15 bin lira olsun diye teklif ettik. Aslında ‘Asgari ücretin (11 bin 402) altında kalmasın’ diyenler oldu ama bu da yeterli değil. Bu geçim şartlarında 15 binin altında bir emekli aylığı olmamalı” dedi.
ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği’nden Meral Karadağ da en düşük emekli aylığı taleplerinin 22 bin lira olduğunu dile getirdi. Konunun Meclis açılır açılmaz çözüme kavuşturulması gerektiğini söyleyen Karadağ, şunları söyledi:
“Şu anda maaşlar asgari ücretin altında. Normalde hiçbir emekli maaşı asgari ücretin altında olmamalı. Üstelik ocak ayında asgari ücrete yeniden zam yapılacak. Dolayısıyla makas iyice açılacak. Kimsesi olmayıp huzur evinde yatmak isteyen emekliler var ama bu maaşlarla orada bile kalamıyorlar.”
İKRAMİYELER ARTSIN
Öte yandan geçtiğimiz gün emeklilere Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel, bir kereye mahsus bir ikramiye verilmesi gündeme geldi. Bayramlarda ödenen ikramiyeden ayrı olarak verilmesi planlanan ikramiyeyle ilgili olarak 5 bin lira rakamı üzerinde duruldu.
Konuyla ilgili konuşan Kazım Ergün, “5 bin liralık tutar biraz daha artırılmalı. Madem bir defaya mahsus, o zaman o da 15 bin lira olmalı” dedi. Bunun dışında 2 bin olan bayram ikramiyelerinin de revize edilmesi gerektiğini söyleyen Ergün, “Simit 10 lira, çay 20 lira olmuşken, 2 bin lira yetersiz. Emekli artık yardımsız yaşayamaz duruma geldi” dedi.