"7 yıldan uzun süre kot pantolon üretimi/ihracatı yapan fabrikalarda çalıştım. Öncelikle planlı eskitmeyi unutun, bizim sektörde öyle bir şey yok. Kot pantolon dediğimiz şeyin kumaşı denim diye geçer. Çözgü ipliği boyalı, atkı ipliği ham bir kumaştır. Çözgü iplikleri (giyildiğinde pantolonun boyuna olan iplikler) çamur benzeri bir boyar madde ile (indigo) kaplanır. İpliğin kesitinde ortada kalan pamuk lifleri beyaz dış tarafında kalan lifler indigo rengi olur. Daha sonra haşıllanır dokunur, konfeksiyona geçer.
Daha sonra her pantolon tek tek zımpara ve sprey ile kullanılmış görünmesi için işlem görür. Toplu olarak (50-150 adet bir makinede) yıkanır (renk açığa gittikçe kumaş daha çok yıpranır.
Çünkü ponza taşı ile yıkama süresi uzar ve pamuğa zarar verebilen ağartıcı miktarı artar) paklanır (nötralizasyon, yumuşatma, kurutma), düğmesi riveti çakılır, ütülenir paketlenir mağazalara gönderilir.
Dayanıklılık kumaşta bitiyor ve kumaşın da kopyalanmasını önlemek için genel olarak üreticiler kodlar ile hareket ediyor.