Pratik Temizlik Sırları

Sırlar, herkesin her zaman hemen her konuda size öğütlediği ancak sık kullanmadığınız için aklınızdan çıkıveren önerilerdir. Karbonatlı suyun lekeleri çıkardığını bilirim de hangi lekeler olduğunu hiç hatırlamam. İnsanların neyin ne ile temizlendiğini nasıl anımsayabildiklerine hep şaşarım. Lekelerin nasıl çıkarıldığına dair kitaplar dolusu yazı var. Burada tümünden söz etmeye niyetli değilim. Sadece; bazısı leke çıkarmak, diğerleri zor temizlenen eşyanın nasıl temizleneceği, ötekiler de hayatı kolaylaştırmaya dair öneriler olmak üzere seçtiğim bazı ipuçlarını vereceğim. Temizlik Şirketleri Doğu Temizlik kolay temizlik sırları başlasın öyleyse.


PRATİK MOBiLYA TEMİZLİĞİ SIRLARI
Ceviz Ceviz mobilyaların üstündeki çizikleri taze ceviz içiyle silin.
Maun Maun mobilyalardaki leke ve çizikleri koyu kahverengi boya kalemiyle kapatabilirsiniz.
Su Lekeleri Mobilyalardaki su lekelerini birkaç damla amonyak damlatılmış nemli bezle silin. Ayrıca biraz katı yağ veya mayonezle sigara külünü karıştırıp hazırlanan bu macunu nemli bezle cila gibi yedirebilirsiniz. Nemli beze diş macunu sıkıp silebilir, sıvı yağ ve tuzla ovabilirsiniz.
Mum Lekesi Ahşaba damlayan mum lekesini çıkartmak için mumu saç kurutma · makinesiyle ısıtıp yumuşatarak kağıt havluyla silin. Sonra da sirkeli suyla temizleyin.
Yapışkan Etiket Lekesi Sirkeli suyla ıslatıp kağıdın kabarmasını bekleyin. Sonra bıçak sırtıyla hafifçe kazıyın. Mayonez ve bitkisel yağ da işe yarar.
Saç, Toz, İplifı, Hayvan Tüyleri Bunlar nemli bir süngerle silerek temizlenir.
Pas Lekesi Terebentinle ovarak metal mobilyalardaki pas lekelerini çıkartabilirsiniz.
Sigara Yanığı Bir parça pamuğa aseton damlatıp yanığı dikkatle silin. Sonra da bir bıçak sırtıyla kazıyın. Üstüne renksiz tırnak cilası sürün. Kuruduktan sonra iz kaybolana kadar tekrarlayın. Sonra da mobilya cilası sürün.


PRATİK HALI TEMİZLİĞİ SIRLARI
Temizlik şirketlerine para harcamak yerine temizlik yapmanın sırları sizlere yardımcı olacaktır. Halılarınızdaki lekelerden aşağıdaki yöntemlerle kurtulabilirsiniz.

Halıda Leke Lekenin üstüne biraz soda döküp temiz bir süngerle silin. Beklemiş lekelerin çıkartılması biraz daha zordur. 2 yemek kaşığı sıvı deterjanla 3 yemek kaşığı sirkeyi bir litre sıcak suyla karıştırın. Bununla lekeyi iyice silip üzerine kuru tülbent ya da havlu serip suyu çekerek kurutun.
Ayrıca toz çamaşır deterjanı ve sıcak suyla fırçalayıp bezle silerek kurutabilirsiniz. Yazın kurutmak sorun olmayacaktır.
Halıda Yanık Lekesi Halının az görünen bir yerinden çıkaracağınız havları toplayıp şekil vererek yanık lekesinin üstüne koyun. Leke yerinden halının tersine zamk sürün. Üstüne koyduğunuz havları bastırın ve bir kağıtla örtün sonra da kalın bir kitap yerleştirin. Böylece zamk ağır ağır kurur. Yanık yer de belli olmaz.
Halıda Ezilmeler Halının havları üzerine ağır bir mobilya yerleştirmek ya da fazla basılması nedeniyle ezildiğinde buharlı ütüyle düzeltebilirsiniz. En yüksek buhar ayarlı ütüyü ezik havların üstüne bastırmadan havadan tutun. Sonra fırçayla düzeltin.
Örgü Halıları Onarmak Bunları onarmak için dikmek yerine zamk kullanmayı deneyebilirsiniz.
Yollukları Temizlemek Koridorlar ya da balkon ve avludaki halı ve kilimleri temizlemek için lekeleri deterjanla silip sonra yıkayabilirsiniz.


Halıdaki Mum Lekesi Halıya damlayan mum lekelerini ütüyle çıkarın. Lekelerin üstüne gazete kağıdı koyup sıcak ütüyü bastırın. Eriyen mum gazete kağıdı tarafından emilir.
Halıda Çamur Lekesi İzlerin üstüne tuz serperek bir saat kadar bekletin. Sonra elektrik süpürgesiyle süpürün. Tuz ayakkabı izlerini temizlediği gibi halının tüylerini de parlatır.
Halıda Sakız Lekesi Sakız lekesinin üstüne buz koyun. Sakız donup gevrekleşince kağıt havluyla toplayın.



Çizikler Ahşap ve parke döşemedeki çizikleri ince sünger teli kullanarak ahşap cilasıyla ovun.
Yerdeki Topuk İzleri Terebentinle ovun ya da silgiyle temizleyin.
Ahşap Döşeme Parlatmak Cila yerine ahşap döşemeleri soğuk çayla parlatabileceğinizi biliyor muydunuz.
Yerleri Silmek Yerleri silmek için kullandığınız hazır uzun saplı bezlerin üstüne eski bir naylon çorap geçirirseniz hem toz, kir ve saçlar daha kolay toplanır hem de çorabı çıkarıp atarsınız. Böylece yer sileceğini·z daha uzun süre dayanır.


Duvarları çiviyle delik deşik etmeyin Duvarlara bir şey asmak istediğinizde resmin ölçülerine göre kağıttan bir kalıp hazırlayın. Uygun yere karar verince kurşun kalemle işaretleyin. Sonra da çiviyi çakıp resmi ya da başka bir süs eşyasını asın.
Çaydanlıktaki kireçlenme için Uzun süre kullandığınız çaydanlıkta oluşan kireçlenmeler için yarım bardak sirke ve yarım litre su koyarak iyice kaynatın. Sonra da sıvı deterjanla yıkayıp bol suyla durulayın.

Piyanonun bakımı Piyanonun fildişi tuşları alkol ya da limon suyuna batırılmış yumuşak bir tülbentle silinmelidir. Sonra nemli bir bezle durulayıp kurutun. Fildişinin sararmasını engellemek için güneş ışığı gören bir yere yerleştirin. Kapağın düşerek tuşlara zarar vermesini önlemek üzere tuşların iki yanına şişe mantarı ya da katlanmış kumaş parçası koyun.
Bardaklar İki cam bardak iç içe geçip sıkıştıysa, üsttekini soğuk suyla doldurup, alttaki bardağı sıcak su içine oturtun. Alttak; ısıyla genleşip gevşer ve bardaklar kolayca ayrılır.


Mumluklar Şamdan ve mumluklarda biriken erimiş mumları temizlemek için mumluğu bir saat kadar buzlukta bekletin. İyice donan mumlar kalıp gibi kolayca dökülür.

Bunlar da İlginizi Çekebilir