Peki, SSK girişi 1992, 2002, 2012 olan ve diğer tarihlerde sigortalı olan çalışanları ilgilendiren söz konusu haklar neler? Aşağıda hem 1800 hem 2160 hem de 3600 gün primle erken emeklilik hakkı oluşturabilen bazı durumlar yer alıyor.
SGK DUYURDU: 3600 GÜN PRİMLE ERKEN EMEKLİLİK
Erken emeklilik, 15 yıl ve 3600 günü dolduran sigortalı çalışanlar için bazı durumlarda oluşabiliyor. Bahsedilen hak, kısmi emeklilik kapsamında değerlendiriliyor. Bu noktada yaş şartının yerine getirilmesi zorunluluğu var.
Öte yandan bu hakkın 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan çalışanlar için geçerli olduğu aktarılıyor.
ANNELER İÇİN BORÇLANMA HAKKI
SGK, çalışan anneler için bazı durumlarda erken emeklilik hakkının oluşabildiğini duyurdu. Bu noktada kadın sigortalı çalışanlar için 2160 gün (6 yıl) borçlanma hakkı var.
3 çocuğa kadar olan borçlanma ile anneler, yaş ve prim şartlarını tamamladıklarında 6 yıl erken emekli olma imkanı kazanabiliyorlar.
MALULEN EMEKLİLİK HAKKI
İş yapma gücünün yüzde 60 ve üzerinde kayıp yaşayan sigortalı çalışanlar için malulen emeklilik hakkı bulunuyor. Bu noktada sağlık raporu almaları ve bazı şartları yerine getirmeleri isteniyor.
Malulen emeklilikte yaş şartı aranmıyor. Ayrıca en az 1800 gün prime bakılıyor.
YIPRANMA PAYI İLE ERKEN EMEKLİLİK İMKANI
SGK tarafından açıklanan bazı mesleklerde çalışan sigortalıların, daha erken emekli olabilme hakları bulunuyor. Yıpranma hakkı olarak bilinen bu durumda, sigortalılık sürelerine gün ekleniyor.
Eklenen prim süresinin yarısı kadar yaş şartından düşülüyor. Fakat bu noktada sigortalının çalıştığı mesleğin, SGK tarafından duyurulmuş meslekler arasında bulunması gerekiyor.
SGK AÇIKLADI: ENGELLİ ÇALIŞANLARA EMEKLİLİK HAKKI
SGK, engelli çalışanlara erken emekli olma imkanı sağlıyor. Bu noktada yüzde 40 ve 40'ın üstünde engelli indirimi olan sigortalı çalışanlar, 15 yıl ve 3600 günden başlayarak erken emeklilik imkanından faydalanabiliyorlar. Ek olarak bu durumda yaş şartına bakılmıyor.