PKK SERBEST BIRAKILMASINI İSTEDİ
Ancak PKK’nın kendini sonlandırma duyurusunda Abdullah Öcalan’ın geleceğine dair tamamen farklı istekler yer alıyor. PKK’nın yayınladığı dağılma metnindeki aşağıdaki ifadeler dikkat çekiyor:
“Söz konusu kararların uygulanması Önder APO’nun süreci yürütüp yönlendirmesini, demokratik siyaset hakkının tanınmasını ve sağlam bütünlüklü bir hukuki güvenceyi gerektirir.”
SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK BÜROKRAT DOSTU AKTARDI
Dün sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yapan AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, “Sürecin içinden bir bürokrat dostumuz, şöyle bir yol haritası çizdi” ifadelerini kullanarak şunları dile getirdi:
“Örgüt içindeki ihtilafı Öcalan doğrudan devreye girerek çözdü.
-Silahlar, Süleymaniye ve Erbil’de Türkiye’nin gözetiminde teslim edilecek.
-Örgütün üst düzey 300’e yakın yöneticisi Güney Afrika, Norveç gibi üçüncü ülkelere gidecek, İran, Irak ve Suriye asla olmayacak.
-Suça bulaşmamış örgüt üyeleri kimliğini taşıdığı ülkelere dönecek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yaklaşık 4 bin kişi kademeli olarak sınırda teslim alınacak.
-İlk aşamada Diyarbakır annelerinin evlatlarının dönüşü sağlanacak.
-Öcalan, İmralı’da kalacak.
-ABD ve Fransa gibi garantör ülke olmayacak.
-Yeni İnfaz Kanunu’ndan PKK’lılar da yararlanacak, ileri yaşta ve hasta olanların tahliyesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak.
-Sürecin seyrine göre yeni Anayasa için Mecliste işbirliği zemini aranacak, ceza mevzuatı yeniden düzenlenecek, ileri aşamada toplumsal mutabakat oluştuğunda kısmi af gündeme gelebilecek.
-DEM’in yeniden yapılanması kaçınılmaz olacak ancak PKK adını kullanamayacak.
-PKK kendini feshedip terör son bulunca kayyım atanan belediyelerdeki başkanların görevlerine iadesi söz konusu olacak.
-Türkiye, örgütten koparak yeni yapılanmaya gidilme ihtimali karşısında uzun süre bölgeden çekilmeyecek.
-Suriye’deki YPG yapılanması, Şam yönetimiyle birlikte planlanacak, Suriyeli olmayan örgüt üyeleri sınır dışına çıkarılacak, kalanlar Suriye ordusuna katılacak.
Şunu eklemek isterim; masa başındaki kararlardan daha çok sahadaki uygulamalar, sürecin seyrini somutlaştıracak.”