Canan Karatay’dan korkutan uyarı! 
Hasta olmamak için ağzınıza bile sürmeyin

Prof. Dr. Canan Karatay sağlıklı yaşan için yaptığı uyarılar ile sık sık gündem olan bir isim. Ünlü diyetisyen ve sağlıklı yaşam uzamanı Karatay’ın son uyarısı herkesi endişelendirdi. 

Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay,
 yıllardan beri obezitenin insanlığın en büyük düşmanı ve sağlık sorunu olduğunu savunuyor. Obezite ile mücadele için yapılması gereken en önemli şeyin sağlıklı ve doğal beslenme olduğunu aktaran 
Karatay, bazı yiyeceklerin asla ağza sürülmemesi gerektiğinin de altın çizdi.

Canan Karatay uyardı
Prof. Dr. Canan Karatay, natural ve dengeli beslenme için gerekli olan besinleri her fırsatta aktarıyor. Şaşırtan açıklamaları ile gündemden düşmeyen Karatay, bu sefer de kilo vermek isteyenler, kalp, tansiyon, kanser gibi hastalıklardan korunmak için mutfağa asla alınmaması gereken besinleri sıraladı. Fazla kiloların düşmanı olan Canan Karatay hasta olmamak için bu besinlerin asla yenmemesi gerektiğinin altını çizdi. Mutfağa dahi sokulmaması gerekiyor.

Sağlıklı yaşam uzamanı Canan Karatay yasaklı listeyi açıkladı.

Simit, kuru pasta ve yaş pastalar Pirinç pilavı Patates, mısır Makarna, börek, poğaça, açma...

Şeker, çikolata ve her türlü tatlı... Şuruplar, reçeller, pekmez... Yapay tatlandırıcılar Ambalajında diyet yazan tüm yiyecek ve içecekler Tüm gazlı içecekler Kızartma ve hazır çorbalar

Sucuk, salam, sosis gibi işlem görmüş et ürünleri Mayonez, ketçap ve hazır soslar Fazla şeker içeren meyveler Süt tozu, protein tozu, yumurta tozu, krema vb. ürünler

Türkiye’de her 2.5 dakikada bir kişi kalp-damar hastalıklarından ölüyor. Neyse ki vücut bazı belirtiler gösteriyor ve bu sayede erkenden müdahale edilebiliyor.

İşte kalp krizi belirtileri 👇🏻

İnsan hayatının devamlılığı için en önemli organ kalptir. Kalp, günde 100 bin kez kasılır ve 8000 litre kan pompalayan bir organdır. Kalpte oluşan bir bozukluk sebebiyle çeşitli kalp hastalıkları ve kalp krizi gerçekleşebilir. Kalp krizi geçiren bir insanın hayatta kalma şansı yüzde 25 ile 20 arası değişiklik gösterir. Eğer kalp krizi belirtileri sizde varsa hemen bir hastaneye müracaat etmelisiniz.

Öncelikle kalp krizinin nasıl ortaya çıktığına bir göz atalım. Kalbi çeşitli yollarla besleyen atardamarda oluşan bir tıkanma sonucu kalbe yeteri kadar oksijen gitmez. Bu durum kalbe ciddi oranda zarar verir. Kalbe ulaşamayan besinler atardamarda birikir. Zaman içinde atardamarda daralmalar ve çatlaklar oluşur.

Bu çatlaklar ile birlikte atardamara pıhtılar ulaşır ve kalp krizi meydana gelir. Zamanında hastaneye ulaşılıp uzman kişiler tarafından müdahale edilmezse kalp dokusu kaybı kendini gösterir. Kalp pompalama işlevini yapamaz hale gelir ve kalp yetmezliği ortaya çıkar. Türkiye’ye bakıldığı zaman her yıl 200 bine yakın kişi kalp krizi sonucu hayatını kaybetmektedir.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Sağlıklı olmayan kalbe sahip birçok insanda kalp krizi belirtileri vardır. Şiddetli bir şekilde etkisi gösteren kalp ağrısı aslında bir göğüs ağrısıdır. Batma hissi vermez ve nefes alıp verirken ağrıda azalma ya da artış olmaz.

Bu ağrı sanki göğsümüzde taş varmış gibi bir hissettirir. Göğsünüze sürekli bir baskı yapar. Sol kola, çeneye ve sırta yayılabilir. Bu hissiyat hali 15 dakika ile 20 dakika arası değişkenlik göstererek sürer.

Diğer kalp krizi belirtileri: baş kısmında dönme hissi, mide bulantısı hissi, sürekli sıkıntılı hissetme, nefes çekmekte zorlanış gösterme, yorgunluk hissiyatı gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Bu gibi durumlarda en büyük ilaç insanın dinlenmesidir. Alınan ilaçların etki etmediği ve ağrıların artması sonucu kesinlikle en yakın hastaneye gidip muayene olmanız sağlığınız açısından kesinlikle şarttır.
Kalp Krizi Nedenleri Nelerdir?
Ciddi bir hastalık olan ve ölüm riskinin yüksek olduğu bu hastalığın belli başlı bazı nedenleri vardır.

Sigara kalp krizinde en büyük etkenlerden biridir. Sigara kullanan bir kişinin, diğer sigara kullanmayan insanlara göre kalp krizine yakalanma olasılığı daha fazladır.
Kanda LDL adlı bir madde bulunur, bu maddenin gereğinden fazla olması kalp krizi riskine yol açmaktadır. LDL maddesi en çok sosis, sucuk, karides, salam, et, kızartmalarda, tereyağları, mayonez, yağlı süt ürünleri gibi ürünlerde bulunmaktadır. Bu ürünleri gereğinden fazla tüketmek sağlığımız açısından olumsuz etkiler yaratacaktır. Kalp krizi belirtileri göstermeye başlarsınız.
Şeker hastalıkları, kalp krizi riskini ciddi oranda tetikleyen rahatsızlıklar arasında ilk sıralardadır. Birçok insan zaten şeker hastalığı sebebiyle kalp krizi geçirip vefat etmektedir.
Obezite, damar sertleşmesine sebep olduğundan ötürü kalp krizi riski fazladır.
İlerleyen yaşlar ile birlikte kalp damarları eskisi kadar sağlam olmayabilir. Bu da kalp krizi riskini tetikler niteliktedir.
Kadınlarda doğuştan var olan östrojen hormonu kalp krizine karşı koruyucu niteliktedir. Fakat kadında oluşan menopoz sonrası kalp krizi riski oluşmaktadır.
Sağlıksız beslenme ve hareketsiz bir yaşamda kalp krizi belirtileri arasındadır.

Yukarıdaki gibi nedenler kalp krizine sebebiyet verebilir.
Kalp Krizi Tedavi Yöntemleri
kalp krizi belirtileri var olan bir kişinin kesinlikle en yakın hastaneye götürülüp tedavi ettirilmesi gerekir. Bu konuda hızlı olunmalarıdır çünkü hasta her an yaşamını yitirebilir.

Kalp krizi sebebiyle oluşan ölümlerde genellikle kalp krizi geçirdikten 30 dakika ile 1 saat arasında gerçekleşen bir ölüm oluşmaktadır. Hastanın alanında uzman kişiler tarafından tedavi ettirilmesi gerekir. Doğru teşhis ve doğru tedavi hasta yaşamı için önemlidir. Yakın çevrenizde kalp krizi geçiren birine asla su harici bir şey vermeyin.

Ambulansın gelmesine kadarki sürede hastayı yere yatırıp dizleriniz ile kalbine baskı yapmanız gerekir. Kalp krizi belirtileri göstererek hastaneye ulaşan hastaya anjiyo yapılır. Anjiyo sonuçlarına göre hastaya gerekli ilaç verilir ya da cerrahi işlemler uygulanır. Wikipedia / Mayoclinic / Heart

Bunlar da İlginizi Çekebilir