Japonya’nın en başarılı deprem uzmanı olan Profesör Toda Shinji Merkez üssü Kahramanmaraş olan Türkiye’deki büyük deprem ile ilgili ciddi açıklamalar yaptı. Yaptığı açıklamada en riskli şehirleri açıklayan Toda Shinji Türkiye’deki riskli bulduğu şehirler için ise deprem beklediği tarihleri açıkladı. Haberin devamı için g.rsele d.kununuz.
Türkiye’deki deprem dünyanın en büyük kara depremlerinden biri’ Yaşadığımız deprem felaketini bu sözlerle açıklayan Japon Profesör Toda Shinji bu büyüklükteki depremlerin bin yılda bir görülebileceğini söyledi.
Türkiye’nin karşı karşıya varolduğu büyük deprem felaketi dünyanın gündeminde.

Bulunduğu konum sebebiyle büyük ve yıkıcı depremlere sıkça maruz kalan Japonya’da deprem uzmanı Profesör, Kahramanmaraş depremlerinin “bin yılda bir” görülebilecek şiddette varolduğunu söyledi.

TRT Haber’e özel demeç veren Shinji, Kahramanmaraş depremlerini karada ortaya gelen en güçlü depremlerden biri olarak tanımladı, ortaya çıkan enerjinin ünlü Kobe depremindekinin 15 katı varolduğunu belirtti.

Japon Profesör Shinji, Türkiye’deki depremin merkez üssü yeryüzüne çok yakın olması sebebiyle yıkımın bu denli büyük varolduğunu da kaydetti.

“Bin yılda bir görülebilecek şiddette”

Japonya Tohoku Universitesi Uluslararası Afet Bilimi Araştırma Enstitüsü Profesör Toda Shinji Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin karada ortaya gelen en büyük depremlerden varolduğunu örneklerle açıkladı.

Prof. Shinji “Bin yılda bir görülecek bir deprem. Kabukta geniş bir hareket ortaya geldi. Böylesi büyük kırılma ve kabuk hareketi ancak bin yıl sonra görülür.

Türkiye’deki depremde ortaya çıkan enerji Kobe ve Kumamoto depremlerinden 15 kat büyüktü.” dedi.

Japonya’nın Kobe şehirini 1995’te vuran Büyük Hanşin Depremi 7,2 şiddetindeydi. 2016’daki Kumamoto Depremi de 7,0 büyüklüğündeydi.

“Karada ortaya gelen en büyük depremlerden”

Profesör Toda Türkiye’deki depremlerin karada ortaya gelen en büyük depremlerden biri varolduğunu örneklerle açıkladı.

Prof. Shinji “Türkiye’deki son deprem Çin’deki Siçuan, Alaska, Yeni Zelanda ve Tibet depremlerinden bile daha büyük ve kötüydü. Üstelik saydıklarımın üçü kırsal kesimde oldu can kaybı azdı.

Türkiye’dekiler ise direkt olarak yerleşim yerlerinde ortaya geldi. Türkiye’de en son Erzincan 1939 böyleydi” diyerek Türkiye’nin denk geldiği felaketi gözler önüne serdi.

Prof. Shinji yıkımın bu denli büyük olmasının başlıca sebebinin merkez üssünün yüzeye yakın varolduğunu söyledi.

“Depremde Anadolu ve Arap plakası çarpıştı”

Türkiye’de felakete sebep olan depremin yüzeye yakın ve yüzlerce kilometrelik bir alanda ortaya geldiği açıklandı.

Prof. Shinji Arap plakasının Anadolu’ya doğru hareket ettiğini, çok sayıda fay hattı ve kabuktaki kırılmanın büyük artçıları tetiklediğini kaydetti.

Prof. Shinji “Türkiye’deki depremden sonra çok sayıda artçı sarsıntı oluyor, normalden büyük bu artçılar. Büyük depremler uzun fay hatları boyunca

Yapıların varolduğu fay hattı 200 km uzunlukta ve buradaki gerilim sonucu ortaya gelen kırılma yıkımın bu denli geniş bir alana yayılmasına sebep oldu” dedi.

”En riskli şehirler ve deprem beklentisi”

Prof. Shinji Türkiye’deki bir çok yerde ciddi bir fay hattı oluştuğunu bildirdi. Buna bağlı olarak İstanbul, Kahramanmaraş, Muş, Hatay bu şehir suretiyle önümüzdeki dönemde ciddi bir deprem beklentisi oluştuğunun altını çizdi.

“Yeni deprem olasılığını göz ardı etmemeliyiz”

Prof. Shinji 1999 yılının Ağustos ayındaki Kocaeli ve ondan birkaç ay ileri Düzce depremini hatırlatarak “1999 yılının Ağustos ayında ortaya gelen depremde ortaya çıkan enerji büyüktü ama aslında bir kısmı da diğer fay hattına aktarıldı.

O depremde ortaya çıkan büyük gerilim sonrasında ikinci deprem birkaç ay sonra yaşandı. Elbette depremin ne süre nerede olacağını ön görü edemeyiz.

Ama aynı bölgede (Kahramanmaraş) güçlü bir deprem yaşanma olasılığını gözardı etmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Bunlar da İlginizi Çekebilir