EYT'de şartlar ve çıkacağı tarih açıklandı.
Uzun zamandır milyonlarca kişinin beklediği bir haberdi. şartların ne olacağı, ne zaman emekli olacağım gibi sorunların cevaplarını herkes merak ediyordu. Peki şartlar ne
Detaylar bir diğer sayfada. Geçişi yaparak okumaya devam ediniz
AK Parti Genel Başkan Yardımcı Hamza Dağ, Habertürk kanalının canlı yayın konuğu olarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dağ, EYT için de çalışmaların devam ettiğini ve yıl sonuna kadar sorunun çözüleceğini dile getirdi.

"EYT KONUSU İLK KEZ KONUŞTUĞUMUZ BİR ŞEY DEĞİL"

Dağ konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: "Muhalefetin her yaptığı hareket popülist. Biz bugüne kadar böyle davranmadık. EYT konusu ilk kez konuştuğumuz bir şey değil. 3600'ü 2018 yılında yapacağımızın sözünü vermiştik. KYK da aynı şekilde. Ülkemizdeki vatandaşların beklentilerini biliyor ve zamanı geldiğinde yapıyoruz. TOGG'u Kılıçdaroğlu istediği için harekete geçirmedik herhalde. EYT konusunda bakanlığımız bir çalışma yürütüyor. 2022 sonu veya 2023 başına kadar sorun çözülecek.

EYT FORMÜLLERİ
Kesinti olacak mı?
Üzerinde konuşulan seçeneklerden bir tanesine göre, 15 yıl çalışma süresi 3600 prim gününü dolduran 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlarda emeklilikte yaş şartı aranmayacak.İkinci alternatif olarak da erkeklerde 25 yıl ve 9 bin günü, kadınlar 20 yıl 7 bin 200 günü tamamlamışsa yaş şartına bakılmaksızın emeklilik formülü üzerinde duruluyor. Beklenen yaşı yarı yarıya düşürme ve yüzde 2 gibi bir oranla maaş kesintisi ile erken emekli olma formülleri de masadaki seçenekler arasında.Emeklilik için ihtiyaç duyulan eksik prim günlerinin tamamlanması, 1999 öncesi 50 yaş ile emeklilikte yeterliliğin sağlanması ve Almanya’da olduğu gibi yaş şartına bağlı ödeme de gündemde. Bu modelde de yasada öngörülen emeklilik yaşına kadar nispeten düşük aylık bağlanıyor, emeklilik yaşına gelindiğinde ise ödenecek maaş olması gereken miktara çıkıyor.Masadaki alternatifler üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Düzenlemenin mali boyutuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı birlikte çalışacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, her formülün bütçeye etkisini değerlendirecek. Bunun ardından formüller Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak. Çalışmanın netleşmesinin ardından sendikalardan da görüş alınacak, gerekirse EYT teklifine eklemeler yapılacak.

Bakan ne dedi?
TBMM’nin ekim ayındaki açılışında ilk olarak kamudaki sözleşmeli personelin durumu ele alınacak, ardından gündem EYT’liler olacak.Konuyla ilgili A Haber’e konuşan Bakan Vedat Bilgin, şunları söyledi:“Bir sayı ve içerik veremem ama çok sayıda formül var. Bu alternatifler üzerinden çalışmalarımızı yapacağız. İşin bir mali boyutu var. Çalışmamız bir noktaya geldiğinde Hazine ve Maliye Bakanlığı da çalışmamıza katılacak. Onların da bu formüller üzerinde hesaplamalar yapmasını bekleyeceğiz. O formüllerin her birinin ayrı maliyet hesabı yapıldığında Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Kararı Cumhurbaşkanımız verecek. Çalışmayı tamamlayıp sendikaların da taleplerini alacağız. Yıl sonuna kadar Meclis’e sunamazsak, en geç ocak ayında bu düzenlemenin Meclis’e sunacağız.EYT’yle ilgili olarak çalışma grubu oluşturulduğunu söyleyen Bilgin “Bakanlık bünyesinde çalışma grubu oluşturduk. Maliye Bakanlığı da sürece katılacak. En uygun formülü devreye sokacağız” dedi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir