Dilan Engin Polat
Dilan Polat ve eşi Engin Polat’ın şirketleri hakkında hazırlanan MASAK raporundan detaylar çıktı.
Herkes asıl suçlarını merak ediyordu. Sonunda bu netleşti
Kafasında dolarlar ile klip çekmişti ayrıca
Ayrıntıyı gorsele dokunarak bir diğer sayfaya geçerek okuyunuz
Son günlerin tartışmalı ismi fenomen Dilan Polat ve eşi Engin Polat ile ilgili iddialar dinmiyor. Dilan Polat ve eşi Engin Polat’ın aralarında bulunduğu 8 kişi ve 16 şirket hakkında MASAK’ın hazırladığı raporun detayları ortaya çıktı.
DİLAN BÖYLE BİR KIZ DEĞİLDİ
TV8 ekranlarında yeni programıyla izleyici karşısına geçen Demet Akalın, Dilan Polat hakkında merak edilenleri anlattı.
Akalın,"2017 yılında Esra Balamir getirmişti bana Dilan Polat'ı. Fotoğraflar çekmesi için. Gülşen'e götürmüştüm onun oğlunun fotoğraflarını çeksin diye. Bizim sahne fotoğraflarımızı çekerdi, eşiyle gelirdi. Dilan böyle bir kız değildi" açıklamasında bulundu. Ardından konuşmaya devam eden ünlü isim, "Sonra birtakım şeyleri hissettiğim için uzaklaştım. Bu parayla falan alakalı şeyler değil... Benimle ve Hira'yla dalga geçen videolar yaptı, benim için orada bitti, sayfa kapandı. Benimle barışmak istedi, ben oralı olmadım. Bir aydır dehşetle izliyorum. Sabah onu o halde izleyince inan üzüldüm!" dedi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK VİDEO;
Kızılcık Şerbeti'nin Alev'i, Müjde Uzman'dan hastalığıyla ilgili paylaşım! "Beni incelesinler"
Sabah’tan Mustafa Sait Özkan’ın haberine göre, milyon liranın üzerinde satış yaptığı saptanan Dilan Polat'a bağlı kuruluşların, mal aldığı şirketlerin büyük kısmı, kendileriyle bağlantılı olan tedarikçilerden oluştu.
MASAK, bu tedarikçilerin gerçek bir mal alışı olmayan, beyanname vermeyen, çalışanı, bankacılık hareketi olmayan ve hakkında sahte belge düzenleme kaydı olan 3 şirket olduğunu saptadı.
Rapora göre Dilan Polat'ın ortak ve ilişkili olduğu 5 şirket, bu 3 tedarikçi şirketten 225 milyon 743 bin liralık mal alışında bulundu.
MASAK'ın sahte olduğuna dair kuvvetli şüphe barındırdığını tespit ettiği 3 şirketin kayıtlarına SABAH ulaştı.
3 ŞİRKET DİKKAT ÇEKTİ: BANKACILIK HAREKETİ YOK
MASAK, Polat'ın bağlı olduğu şirketlerin, alış bildiriminde bulunduğu sahte belge düzenleyicisi 'Byzgun Güzellik Kozmetik', 'Fekpen Plastik Gıda Sanayi' ve 'Tekbaşer Metal ve Sanayi' isimli 3 şirketi de mercek altına aldı. Beyanname vermeyen, çalışanı, bankacılık hareketi olmayan ve 3'ü de tasfiye halinde olan bu şirketlerden ilki 'Byzgun Güzellik Kozmetik' şirketiydi.
MASAK raporunda, şirketin 5 kanuni temsilcisinin başında gelen Beyza Nur Gün'ün bir dönem 'Gün Bağımsız Denetim ve Mali Müşavirlik' şirketinde çalıştığı ve bağımsız denetim şirketinin ortağıyla aynı soyada sahip olmasının dikkat çektiği vurgulandı.
3 ŞİRKETİN DE ÇALIŞANI YOK BORÇLARINI ÖDEMEMİŞ
'Byzgun' şirketinin vadesi gelmiş borçlarını ödemeyerek, vergisel yükümlülüklerini yerine getirmediği, kurulduğu günden bu yana, herhangi bir şekilde nakit veya transfer olmak üzere herhangi bir bankacılık işlemi de gerçekleştirmediği kaydedildi.
Raporda, "Şirketin hiç çalışanının olmaması, borçlarını ödememesi, bankacılık işlemi gerçekleştirmemesinin göz önüne alındığında, şirketin satış olarak bildirdiği tutarların gerçek olmadığı değerlendirilmektedir" denildi.
"O SATIŞLAR GERÇEK DEĞİL"
3 şirket arasında yer alan bir diğer şirket olan 'Fekpen Plastik Gıda'nın da tıpkı 'Byzgun' şirketi gibi, borçlarını ödemediği, bankacılık işlemi gerçekleştirmediği, çalışanının olmadığı kaydedildi.
3'üncü şirket 'Tekbaşer Metal ve Sanayi Şirketi'nin de borçlarını ödemediği, şirket çalışanının bulunmadığı, şirketin ayrıca yabancı uyruklu 'Mashkhurbek Mamadaliev' isimli şirket yönetebilecek profilde olmadığı değerlendirilen kişiye devredildiği kaydedildi.
Bu devir işleminden sonra yüksek tutarlı satışların bildirilmeye başlandığı hususlarının göz önüne alındığında şirketin satış olarak bildirdiği tutarların gerçek olmadığı değerlendirmesinde bulunuldu.
AMAÇ VERGİ MATRAHINI AZALTMAK
MASAK raporunda, Polat ve ilişkili olduğu kişi ve kurumlarca özellikle internet üzerinden yapılan satışlardan elde edilen kurum gelirlerinin, vergi matrahını azaltmak amacıyla sahte belge kullanmış olabileceği değerlendirmesinde bulundu.
RISE AND SHINE DA SAHTE BELGE DÜZENLEYİCİSİ
Polat'ın sahibi, ortağı olduğu şirketler arasında bulunan 'Rise and Shine Kozmetik Şirketi'nin, sahte belge düzenlediği saptandı.
Tespitin gerekçesi olarak ise şirket ortağı olan Polat'ın dayısının eşi Nilgül Yılmaz'ın ortak olduğu diğer şirket Kuzey Aksesuar Tekstil'in, sahte belge düzenleme ve defter belge ibraz etmeyen bir şirket olması gösterildi. Ayrıca Yılmaz hakkında, defter belge ibraz etmemesi nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu da elde edilen bilgiler arasında yer aldı.
POLAT ÇİFTİNDEN AÇIKLAMA
Engin ve Dilan Polat çifti MASAK raporları ardından açıklama yaptı. Çift, “İtibardan vurmaya çalıştılar, Bizi insanların önüne attılar, Markamızı bitirmeye yönelik çalışıyorlar, Tamamen bir proje bu.” dedi.
Gözaltına alınan Dilan Polat ve eşi Engin Polat neyle suçlanıyor?
İstanbul’da daha önce haklarında soruşturma açılan ve şirketlerinde arama yapılan Dilan Polat ve Engin Polat çarşamba günü gözaltına alındı.
İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda, haklarında soruşturma başlatılan ve şirketlerinde arama yapılan Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın yanı sıra 12 şüpheli daha gözaltına alındı.
Dilan ve Engin Polat'a hangi suçlamalar yöneltiliyor?
Engin Polat ve Dilan Polat'ın da olduğu şüpheliler hakkında "Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi, Vergi Usul Kanunu ile Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi kanunlarına muhalefet" suçlarından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.
"Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi" MASAK’ın görev ve yetki alanına giriyor.
MASAK'a göre bu suç şu şekilde tanımlanıyor:
"5549 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde, şüpheli işlem bildirimine ilişkin hüküm ihdas edilmiş ve yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işlemlere konu malvarlığının yasa dışı yollardan elde edildiğine veya yasa dışı amaçlarla kullanıldığına dair herhangi bir bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek bir hususun bulunması halinde bu işlemlerin yükümlüler tarafından Başkanlığa bildirilmesinin zorunlu olduğu.."
"5549 sayılı Kanunun el koyma başlıklı 17nci maddesinde; aklama ve terörün finansmanı suçunun işlendiğine dair kuvvetli şüphe bulunan hallerde 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 128 inci maddesindeki usule göre malvarlığı değerlerine el konulabileceği hüküm altına alınmıştır."
Soruşturma kapsamında Dilan Polat ve Engin Polat'ın şirketlerinde daha önce arama yapılmış ve dijital materyallere el konulmuştu.
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Polat çitinin yer aldığı şüphelilerle ilgili Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından ön inceleme raporu hazırlandı.
Raporda, tasfiye halindeki 3 firmadan aile bireylerine ait şirketlere sözde ticaret karşılığında sahte fatura kesilmesi yöntemiyle 200 milyon lira para girişi olduğu belirlendi.
Paranın yine aile bireylerine ait şirketler arasında transfer edildiği, son aşamada ise Engin Polat'ın sahibi olduğu Milda Gayrimenkul isimli firmada toplanarak gayrimenkul ve çok sayıda araç alındığı tespit edildi.
Raporun ardından çalışma başlatan İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şüphelilerin kimliklerini belirledi.
İstanbul merkezli Ankara, Yalova, Ordu, Kırklareli ve Manisa'da toplam 43 adrese eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, aralarında Engin Polat, Dilan Polat, Sinem Sıla Doğu, Kürşat Polat, Sezgin Polat ve Ahmet Gün'ün de olduğu 14 şüpheliyi gözaltına aldı.
Çarşamba günü İstanbul'daki ikametlerinde gözaltına alınan Polat çifti ile Sinem Sıla Doğu, Kürşat Polat ve Ahmet Gün, Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi.
Gözaltına alınan şüphelilerin, işlemleri için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan Yerleşkesi'ne götürüldüğü bildirildi.