Bankaların İflas Tehlikesi: Müşteriler Paralarını Çekmek İçin Bankalara Koşuyor
Artan enflasyon ve derinleşen ekonomik kriz nedeniyle birçok şirket iflas etme tehlikesiyle karşı karşıya.

Gorsele dokunun ve diğer sayfamıza geçerek detayı okuyunuz...
Bu kez gelen haber, vatandaşları endişelendirdi: Yüzlerce banka şubesi iflas tehlikesiyle karşı karşıya.
Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu tarafından yapılan açıklamada, 300 bankanın batma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. ABD’de pandemi sonrası boşalan ticari ofislerin 2024 yılında büyük bir sorun haline geleceği ve bu durumun özellikle New York Community Bank (NYCB) gibi bankaları zor durumda bırakacağı belirtildi.

PANDEMİ SONRASI YENİ NORMAL VE EKONOMİK SORUNLAR
Pandemi sonrası “yeni normal” olan evden çalışma düzeni, ABD ekonomisinde yeni sorunlar yaratmaya başladı. Ticari ofislerin değer kayıpları ve kredi ödemelerindeki zorluklar, yeni bir bankacılık krizinin ortaya çıkma ihtimalini gündeme getiriyor. Bu krizin ilk etkilerini en sert şekilde hisseden bankalardan biri de NYCB oldu; hisseleri yüzde 60’a varan oranlarda düşüş yaşadı.

FED BAŞKANI POWELL VE KONGRE ÜYELERİ BİR ARAYA GELDİ
Eski Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in müdahalesiyle banka şimdilik kurtulsa da, NYCB olayı ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ı ve Kongre üyelerini bir araya getirdi. Powell, “En kötü senaryo ne olabilir?” sorusuna karşılık “Kayıplar olacak. Bizle temas halindeler” şeklinde cevap verdi.

40 YILIN EN BÜYÜK BOŞLUK ORANI
Moody’s Analytics’e göre, ABD genelindeki ticari ofislerin yaklaşık yüzde 20’si geçen yılın sonunda boş kaldı, bu da 40 yılı aşkın bir süredir en yüksek boşluk oranı anlamına geliyor.

S&P GLOBAL RAPORU YAYINLANDI
S&P Global’ın raporuna göre, ABD’deki ticari ofislerde 2019’dan 2022’nin sonuna kadar 660 milyar dolarlık bir değer kaybı yaşandı.

ULUSAL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR BÜROSU RAPORU YAYINLANDI

Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu adlı kuruluş, yerel ve bölgesel 300 bankanın risk altında olduğunu belirten bir rapor yayınladı. Raporda, “Ortalama bir bankanın varlıklarının yaklaşık çeyreğini ve toplamda 2.7 trilyon dolarlık banka varlığını oluşturan ticari gayrimenkul (CRE) kredilerine odaklandık. Kredi düzeyindeki verilere dayanarak, yüksek faiz oranları ve hibrit çalışma modellerinin benimsenmesi sonrası mülk değerlerindeki düşüşlerin ardından, tüm kredilerin yaklaşık yüzde 14’ünün ve ofis kredilerinin yüzde 44’ünün, mevcut mülk değerlerinin altında bir ‘negatif özsermaye’ içinde olduğunu gördük. CRE kredilerinde yüzde 10’luk bir temerrüt oranı, yaklaşık 80 milyar dolarlık ek banka kaybına neden olacak. Eğer CRE kredi sıkıntısı, faiz oranlarının düşük olduğu 2022 yılı başında ortaya çıksaydı, en kötümser senaryomuzda bile tek bir banka bile batmazdı.”

Bunlar da İlginizi Çekebilir