Ana Sayfa
07 Mayıs 2022 ( 5006 izlenme )

D Vitamini Eksikliği Neden Olur?



D vitamini eksikliği neden olur, güneş ışığından yeterli anlamda faydalanmamak ve beslenme şekli d vitamini eksikliğine neden olur.

D vitamini eksikliğine neden olan durumlar beslenme şeklinin değiştirilmesi ile tedavi edilebilmektedir.

D vitamini eksikliği nedenleri çoğunlukla farklı nedenlerden kaynaklanmaktadır. D vitamini eksiliğinin bazı nedenleri;

Güneş ışınlarından yeterince faydalanmamak
Obezite
Yeterli ve sağlıklı beslenmeme
D vitamini sentezinin ve atılımının azalması
Karaciğer yetmezliği
Kronik böbrek yetmezliği
Genetik hastalıklar
Sağlıksız yaşam tarzı
D vitamini eksikliği genellikle düzenli bir tedavi ile düzenlenmektedir. D vitaminin vücuda faydaları, diyabete karşı korur, kalp ve ruh sağlığını korur, kas ve kemiklere fayda sağlar ve korur, diyabet yani şekere karşı korur. D vitamini eksikliği olan kişilerde de fayda sağladığı yerlerde problemler ortaya çıkmaktadır.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri
D vitamini eksikliği vücudun her bölümünü dolaylı ve doğrudan olumsuz yönde etkilemektedir. D vitamini eksikliği kan tahlili ile ortaya çıkmaktadır ve kişide çeşitli belirtilerle kendini göstermektedir. D vitamini eksikliği olan kişiler kendindeki belirtileri dikkatlice takip edip gerekli tahlil ve tetkiklerini yaptırmaları gerekmektedir.

D vitamini eksikliği genellikle kendini aşağıdaki belirtilerle göstermektedir.

Sürekli ısınamama ve üşüme problemi
Kilo verirken yavaş kilo verme veya kilo verememe
Genel yorgunluk ve halsizlik hali
Tüm vücudunda veya belirli bölgelerdeki kemiklerde ağrı
Denge problemi ve kuvvet kaybı
Sık sık beliren baş ağrısı
Depresyon
Sürekli değişen ruh hali
Tırnak ve saç dökülmesi
İnce eklemlerde ağrı
Terleme
Gözaltlarındaki morarma
Uyku sorunları
D vitamini eksikliği durumlarında genellikle yukarıda bahsettiğimiz problemler görülmektedir. Bu problemler kişide görülmeye başladığında mutlaka bir uzmana başvurmalıdır.
D Vitamini Nelerde Var
D vitamini güneşten alınabilen bir vitamindir fakat değişen iklin koşulları ile birlikte maalesef bu yeterli olmamaktadır. D vitamini bulunan besinleri tüketmek bu dönemde fayda sağlamaktadır. Bu noktaya dikkat etmek ve d vitamini bulunan besinleri tüketmeye özen göstermek gerekmektedir.

D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur
Somon
Somon balığı yüksek oranda d vitamini içeren bir besindir. Özellikle hamilelerin tüketmeye özen göstermesi annenin ve bebeğin sağlığı açısından önemlidir.

Ton Balığı
Ton balığı da içerisinde yüksek oranda d vitamini içermektedir. Fakat konserve tüketiminin sağlık açısından çok faydalı olmadığından taze tüketmeye özen gösterilmesi fayda sağlar.

Mantar
Mantar tüketimi de d vitamini açısından fayda sağlamaktadır. Mantarda da yğksek oranda d vitamini bulunmaktadır.

Yumurta
Özellikle yumurtanın beyazı d vitamini açısından zengindir. Sabah kahvaltılarda yumurtanın kahvaltıdan eksik edilmemesi gerekmektedir.

Süt Ürünleri
Özellikle probiyotik özelliği bakımından kefir ve yoğurt tüketimi d vitamini açısından insan vücuduna faydalıdır. Bu gıdaların tüketilmesi bağırsak sağlığı için de fayda sağlamaktadır.

Yeşil Yapraklı Sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler özellikle d vitamini açısından zengin olan sebzelerdir. Bu yüzden tüketimine özen gösterilmelidir.

D vitamini Nasıl Alınır?
D vitamini takviyeleri alınacaksa genellikle sabah kahvaltısından sonra yağlı bir öğünden sonra alınması emilimi açısından fayda sağlamaktadır. D vitamini takviyesi doktor önerisi ile kullanılmalıdır. D vitamini eksikliği olan kişiler bu eksikliği kan tahlili ile görebilmektedirler.

D vitamini alımı kişinin ihtiyacına göre olmalıdır. Fazla d vitamini karaciğere zarar verebilir o yüzden doktor kontrolü ile alınmasında fayda vardır. Bunun yanı sıra d vitamini içeren besinler tüketilerek d vitamini alımı desteklenebilir.
D Vitamini Faydaları Nelerdir?
D vitamini insan vücudunda özellikle kemik sağlığının korunması için önemli bir vitamindir. Bunun yanı sıra d vitamini düzeyi kişinin ruh halini etkilemektedir. D vitamini düzeyi düşük olan kişilerde depresyon daha fazla görülmektedir. Kas ve eklem ağrıları da bu duruma eşlik eden diğer belirtiler arasındadır.
D vitamini faydaları arasında uykunun düzene girmesi ve sağlıklı uykuda bulunmaktadır. Özellikle kilo vermek isteyen kişilerin d vitamini düzeylerine baktırmaları fayda sağlayacaktır. D vitamini düzeyinin iyi olması kilo vermeye de katkı sağlamaktadır.

D Vitamini Eksikliği Nedir?
D vitamini eksikliği, D vitamini kişinin vücudunda yağda çözünebilen, karaciğerde ve yağ dokusunda depolanabilen vitamin çeşitlerinden biridir.

D vitamini eksikliğine neden olan durumlar ortadan kaldırıldığında d vitamini düzeyinde de yükselme sağlanmaktadır.

D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?
D vitamini eksikliği özellikle kişilerde halsizlik ve yorgunluk gibi durumlara neden olmaktadır. Bu yorgunluk ve halsizlik anlı değil de uzun süreli devam ediyorsa bu durumda mutlaka tedavi seçeneği göz önünde bulundurulmalıdır. D vitamini takviyesinin yanı sıra besinlerle de bu durum desteklenebilir.

D vitamini eksikliğinde kilo verememe, kas ve eklem ağrıları, terleme, baş ağrısı, tırnaklarda ve saçlarda güçsüzlük, uykunun kalitesiz olması gibi durumlara neden olmaktadır.

D Vitamini Eksikliği Olanlar Neler Yemeli?
D vitamini eksikliği olan kişiler kesinlikle sağlıklı ve düzenli beslenmelidir. Gün içerisinde de güneş ışığından maksimum oranda faydalanmaya çalışılmalıdır.

Yeşil sebzeler ( ısırgan otu, yonca, maydonoz )
Balık yağı
Tahıl ürünleri
Portakal suyu ve doğal meyve suları
Balık çeşitleri
Süt ve süt ürünleri
Yukarıda bahsedilen ürünleri tüketmek d vitamini eksikliği açısından çok önemlidir. D vitamini eksikliği için tedavinin içerisinde damla ve enjeksiyon uygulamaları bulunmaktadır. Bu tedavi bir uzman tarafından takip edilmelidir.

D vitamini eksikliği de D vitamini fazlası da vücuda zararlıdır. D vitamini fazlası, organlarda ve yumuşak dokularda kalsiyum birikimlerine neden olmaktadır. Fazla D vitamini zehirlenmelere yol açmaktadır. Bu zehirlenmeler, böbrek ve kalp yetmezliği gibi durumlara yol açıp ölümlere neden olmaktadır.

Vücuttaki D vitamini eksikliği kişinin yaşam kalitesini etkilemektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir