Çinko eksikliğinde görülen bazı hastalıklar şunları içerir:

1- Bağışıklık sistemi ve kanser
Kanser ve zayıf bir bağışıklık sistemi arasındaki ilişki uzun zamandır bilinmektedir, hücre yenilenmesi ve sağlıklı bölünme süreci çinko eksikliği nedeniyle bozulmuştur. Çinko eksikliğiyle ilişkili olduğu düşünülen kanser türleri şunlardır: meme kanseri, kolon, yumurtalık, akciğer, deri ve kan (lösemi).

2- Saç ve cilt sağlığı
Sivilce gibi mikropların ciltte oluşturduğu lekeler, iltihap, çinko içeren besinler, çinko tabletler veya dışarıdan uygulanan kremler ile önlenebilir. Ciltte fazla yağ birikmesini engeller, saçlı deride kepek oluşumunu engeller. Cilt sağlığını iyileştirerek saçların daha sağlıklı ve kolay uzamasına yardımcı olur ve cilt yaralarının daha hızlı iyileşmesini sağlar.
3- Uyku, bilişsel işlevler ve enerji
Çinko, beyin hücreleri arasında bilgi alışverişini kolaylaştırır. Bilişsel işlevleri arttırır ve aynı zamanda uyku hormonu olarak bilinen melatonin metabolizmasını düzenler ve sağlıklı uykuya katkıda bulunur. Ayrıca, reaktif ödül öğrenmeye bağlı dopaminerjik hormon seviyesini ayarlar, böylece odaklanmanızı ve enerjinizi artırır.
4- Göz sağlığı
Yaşlanma ile birlikte göz dokusundaki çinko miktarı giderek azalmakta, bilgisayar başında çok zaman geçiren orta yaşlı kişilerde çinko zamanla azalmaktadır. Dışarıdan çinko takviyelerinin göz sağlığı üzerinde etkisi olduğu ve en önemlisi gece körlüğünü önlediği bilinmektedir.

5- Kadın sağlığı
Çinko eksikliği olan kadınlarda yumurta gelişimi ve kalitesi bozulur. Kısırlığa neden olabilir. Yeterli çinko düzeyine sahip kadınlarda östrojen ve progesteron hormonları sağlıklı düzeydedir. Aksi takdirde östrojen çok fazla artabilir ve parçalanamayacağı için meme kanseri ve kısırlık artabilir.


6- Diyabet
Çinko, insülin hormonu üzerinde etkilidir ve birçok hormonun sağlıklı çalışmasını sağlar. Yeterli çinko seviyelerine sahip olmak insülin sağlığımı üç şekilde bilgilendiriyor. Birincisi, çinko insülini bağlayarak pankreasta depolanmasını kolaylaştırır. İkincisi, hücre sağlığını iyileştirir ve insülin yardımıyla şekerin hücreye emilimini kolaylaştırır. Dolayısıyla insülin duyarlılığını artırır. Böylelikle kan şekerinin hücreye kolay girişi, şeker seviyesinden dolayı oluşacak yağ birikimini engeller. Obezite ve diyabet riskini azaltır. Üçüncüsü, çinkonun antienflamatuvar etkileri sayesinde hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatır ve uzun süreli insülin duyarlılığı sağlar. Çinko eksikliği olan çocukların daha fazla kilo aldıkları, karın çevresindeki yağlarının arttığı ve erken yaşta şeker hastalığına yatkın hale geldikleri bilinmektedir.
7- Obezite
Yağ hücrelerinin ürettiği toksik maddelerin arteriosklerotik etkisini azaltır. Kilo vermeyi de kolaylaştırır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir