Auto-Created3
25 Aralık 2020 ( 4987 izlenme )

BİZE NELER YEDİRMİŞLER

TEREYAĞ DİYE YEMİȘİZ SÜT DİYE İÇMİȘİZ DHA’nın haberine göre, son yıllarda vatandașlar, ambalajlı gıda ürünlerinden uzak durmaya çalıșıyor. Daha sağlıklı olduğunu düșündüğü doğal süt ve süt ürünlerini tercih eden tüketiciler, aldığı süt ile tereyağını ve yoğurdunu evde kendi yapmaya özen gösteriyor. Ancak bazı fırsatçılar, süt ürünlerine hile karıștırırken hem uzmanlar hem de süt satıcıları vatandașı uyarıyor. 





CİDDİ SAĞLIK PROBLEMLERİNE SEBEP OLUYOR 
Özel bir hastanenin gastroenteroloji bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral, hileli süt ürünlerinin birçok ciddi hastalığı beraberinde getirdiği belirterek, “Hileli süt, normal bir sütün değișik maddelerle vasfının değiștirilmesi. Bu, daha fazla verim elde etmek daha fazla süt miktarı elde etmek için yapılıyor. Bu amaçla soda, karbonat ve kabartma tozu çok sık kullanılan maddeler” dedi.Göral “Tüketirken anlașılmıyor belki ama bazı kișilerde birtakım rahatsızlıklar olușturabilir. 


Mesela süte kimyasal bir madde olan formalin katılıyor. Kișilerde astım, nefes darlığı ve alerjik reaksiyonlar gösterebilirken, alerjisi yüksek olan kișilerde ölüme bile yol açabilir. Melamin de yine bir kimyasal madde olarak, böbreklerde rahatsızlık yapabilir. Hidrojen peroksit ise gastrit, ishal, karın ağrısı ve bağırsaklarda iltihaba sebep olabilir” dedi. Bilinen markaların süt ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Göral, “Bunlar daha ziyade, okuduğumuz literatürde Hindistan ve Pakistan’da oluyor. Belki ülkemizde yok ama özellikle Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın, gıda ve kalite kontrolünü yaptığınız biliyoruz. Dolayısıyla marka sütleri almak lazım. Bu markalar bakanlık tarafından denetlendiği için kötü olma ihtimalleri yok. Ancak dıșarıda, merdiven altı dediğimiz, ne olduğu bilinmeyen sütleri almamak gerekir” diye konuștu. 







TEREYAĞI VE YOĞURDA FARKLI KİMYASALLAR KARIȘTIRILIYOR

Tereyağı ve yoğurtta çeșitli kimyasallar ve gıda boyaları kullanıldığını söyleyen Prof. Dr Göral, “Tereyağını daha fazla elde edebilmek için patates, gıda boyası, mısır özü yağı ve birtakım zeytinyağı, hayvansal yağlar içeren gıdalar kullanılıyor. Bu da tereyağının kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Yoğurda ise nișasta, jelatin ve pektin adı verilen kimyasallar katılıyor. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar evde yoğurt yapmak gerekiyor. Marketten alınan yoğurtlardaki birtakım olumsuz gıdalar, beslenmemizi de olumsuz etkileyebilir. Yeterince yağ, kalsiyum alınmamıș olur” ifadelerini kullandı. 






ÇOCUKLARIN GELİȘİMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR 

Çocukların gelișiminde süt ürünlerinin büyük rolü olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Göral, aileleri șöyle uyardı:“Özellikle çocuklar süte çok muhtaçlar. Onların gelișimi için, süt önemli bir gıda. Eğer sütte kimyasal maddeler varsa o çocuk sütteki yağı, proteini ve kalsiyumu yeterince alamaz. Bu da büyüme ve gelișme geriliğini yol açar. Bazı yetișkinlerde de mide, bağırsak, kanlı ishal gibi olumsuz etkiler görülebilir. Bazen ölüme de sebep olabilir.” 





“SOKAĞA GELEN SÜTÇÜDE KARIȘIK SÜT OLABİLİR” 
İstanbul’un Bayrampașa ilçesindeki ișletmesinde süt satan Ünal Kurtulmuș ise, gerçek süt ve tereyağının nasıl ayırt edilebileceğini anlattı. Kurtulmuș, “Sütü direkt kaynattığınızda üstünde çıkan kaymak bolsa o süt iyi süttür, hile katılmamıș süttür. Sütü güvenilir bir yerden almak her zaman daha iyidir. Sokağa gelen sütçüde karıșık süt olabilir sonuçta seyyar olarak satıyor, kanuni de değil. 



Ama güvendiğiniz, bilinen bir yerden alıșveriș yaparsanız sorun riski azalır. Bir sütün litresi ortalama 4,55 lira. 10 kilo sütten en az 1 kilo tereyağı çıkar. O da ortalama 45 lira lira eder. Emeği de katarsak 1 kilo tereyağının, imalatçıdan satıcıya gelene kadar olușacak fiyatı en az 5560 liradır. Bu fiyatın altında satılan bir ürün yüzde 90 hilelidir. Bașka alternatifi yoktur” dedi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir