Güncel 60 yaş üzeri
Çocukluğumuzun efsane çizgi filmi Şirinler, aslında o kadar da masum değilmiş. Yazar Cemil Şahinöz, Şirinler çizgi filmi ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Sizler için derledik. Hepsi ve daha fazlası haberimizde.
TÜM DETAYLARI GORSELE DOKUNARAK DİĞER SAYFADAN OKUYUNUZ
Çocukluğumuzun efsane çizgi filmi şirinler, aslında o kadar da masum değilmiş. Yazar Cemil Şahinöz, şirinler çizgi filmi ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Şahinöz, aslında bu çizgi filmin hiç de masum olmadığı düşüncesinde. İşte Şahinöz’ün o film ile ilgili iddialı değerlendirmesi...

GİZLİ MESAJ NE?
Özellikle çocukluk döneminde çokça izlenen çizgi filmler, aileler tarafından kontrol edilmeli. Keyifle izlenen çizgi filmlerin içinde gizli mesajlar yer alabiliyor. Bu gizli mesajlar çocukların bilinç altına yerleştirilmek için genellikle çizgi filmlere koyuluyor. Çocukken izlerken en keyif aldığımız çizgi film de şüphesiz Şirinler'dir. Yazar Cemil Şahinöz, Şirinler'deki gizli mesajı araştırdı. Peki bu çizgi filmdeki gizli mesaj ne?
Çocukken herkes tarafından oldukça sevilerek izlenen Şirinler hakkında yeni iddialar ortaya atıldı. İddialara göre Şirinler'de gizli mesajlar saklı. Cemil Şahinöz, Şirinler'in değerlendirmesi yaptı.

Cemil Şahinöz, "'Komünizm her yerde biter, fakat Türkiye’de bitmez“ diye bir laf vardı eskilerden. Bu tespitin ne kadar doğru olup olmadığı araştırmaların konusu olmalı, fakat gerçek şu ki, PKK gibi örgütler halen marksist ve leninist düşüncelerle gençleri avlamaya çalışıyorlar."

Şöhinöz sözlerine şu şekilde devam ediyor, "Teorik olarak komünizme baktığımız zaman sanki her şey mükemmel gibi. Paylaşım var, eşitlik var, adalet var. çok hoş, çok şirin. Şirin demişken, teorik bir komünizm örneği olarak şirin köyüne bir göz atalım."

Şirinler köyünün adeta bir komünist köy gibi olduğunu söyleyen Şahinöz, "Para birimi yok. Şirinler değiş-tokuş ile ticaret yapıyorlar. Paylaşım var. Şirinler her şeylerini herkes ile paylaşıyorlar. Çok az özel eşya var" ifadelerini kullandı.

Cemil Şahinöz devamında ise, "Bunun dışında her şey herkesin. Kolektif bir anlayış var. Her şirinin özel bir vazifesi ve yeteneği var ve bu yeteneğini toplumun faydası için kullanır. Ama her yetenekten bir tane var. ikinciye gerek yok. Her şey kendi köylerinde üretiliyor. ihracat ve ithalata gerek yok. Kendi kendilerine yetiyorlar. Dünyaya kapalılar" dedi.

Köyde erkeklerin esas olduğunu söyleyerek, "Bayan şirinler aslında yoktur. Onlar sonradan icat edilmiştir, yani sun-i’dir. Örneğin şirine Gargamel tarafından icat edilmesi gibi. Şirin baba’nın tıpkı Karl Marx gibi bir sakalı var. Aynı zamanda komünizmin rengi olan kırmızı bir başlık ile dolaşıyor. Ama sadece kendisinde kırmızı şapka var. Yani kendisi lider. Diğerleri ise tamamen aynı. Kıyafetleri aynı, renkleri aynı. görüntüleri aynı. Tek tip insan. Gözlüklü şirin ise akıllıdır ve eleştiri yapar. Fakat bu özelliklerinden dolayı hiç sevilmez. Aynı komünizm tarihinde troçki gibi. Zaten troçki gibi gözlük takar" ifadelerini kullandı.

Gargamel isminin Yahudilikten gelme olduğunu söyleyerek, "Şirinlerin düşmanları Gargamel ise komünizmin teorikte düşmanı olan kapitalizmdir. (teorikde diyorum, çünkü praktikte örneğin Çin‘de el ele aynı şeyi yapıyorlar. Dolayısıyla Gargamel çok çirkindir. Kapitalist olduğu için şirinleri yakalayıp sihirbazlık ile altın yapmak istiyor. Kapitalizmin her şeyi sahte altın yapma ve zehiri altın gibi gösterme çabası gibi" ifadelerini kullandı.

"Zaten Şirin Kız‘ı da şirinleri esir almak için Gargamel icat etmişti, aynı kapitalizmin bayanların çekiciliğini kullanarak, tüketiciyi esir alma çabası gibi. Kapitalizmin sembolü olarak da kendisinde Yahudilerde olduğunu düşündükleri bir burun vardır. Zaten Gargamel ismi de Yahudilikten gelen bir kelimedir."

Yazar Cemil Şahinöz sözlerine şu şekilde son verdi, "Kedisi azman ise Yahudilikte de var olan bir meleğin ismidir. Ne yapsa da Gargamel asla şirinleri yakalayamaz ve şirinler mutlu ve huzur içinde yaşarlar."

Bunlar da İlginizi Çekebilir