Hemen ger yerde yetişebilen mucizevi yiyecek kapari mutfaklarımıza yeni yeni giriş başladı.
Akdeniz'in abuhavası önemli olmak üzere güneşte korunmak için kapari nebatı sıhhatimize olan bereketleri saymakla bitmiyor…
Haberin devamı için resim Bölümü
Karaciğer yağlanmasından ülsere bir hayli hastalığa şifa olan kapariye sofranızda yer açın. Kapari nedir? Kapari nasıl harcanmalı? Kaparinin bereketleri nelerdir? Tüm bu suallerin yanıtları ve kapari hakkında merak edilen her şey haberimizde…
Kapari
nebatı içerisinde kuersetin ve kaempeferol faktör maddelerinden bol ölçüde bulundurmaktadır. Bu nebat yaz sonundan itibaren meyve vermeye başlar. Kapari nebatının sıhhat açısından fantastik bereketleri bulunmaktadır.
Kapari
nebatının bereketlerini merak etmeye başladıysanız hemen söyleyelim…
HÜR RADİKALLERE KARŞI SAVAŞIYOR
Kapari içeriğinde kuersetin ve kaempeferol faktör maddeleri bolölçüde bulunmaktadır. Sıhhat açısından pek çok ehemmiyetli bereketleri bulunan bu iki madde, eforlu birer antioksidandırlar ve hür radikallere karşı bedeni savunmaktadırlar.
Bu nebat
ekilen yerlerde veya tohumunun atlamış olduğu yerlerde kendiliğinden yetişir. Sulama veya başka bir operasyon gerekmez.
AKCİĞER KANSERİNİ YÜZDE 50 ENGELLİYOR
Yapılan bilimsel araştırmalara göre kapari nebatını harcayan bireylerde akciğer kanseri tehlikesinin % 50 eksilttiğini ortaya çıkmıştır.
İçerisinde bol ölçüde flavonoid barındıran bu nebat, kanser hastalarının kan bedellerinde düşük olan trombosit sayısını çoğaldırır ve kanserle çaba için bedene ehemmiyetli bir dayanak vermiş olur.
KARACİĞER YAĞLANMASINI ÖNLER
Kapari ve zengin kuersetin kapsayan yiyecekler , karaciğere çok verimlidirler. Karaciğer yağlanmasını önlerler ve karaciğer işlevlerini ehemmiyetli miktarda düzenlemektedirler.
Aynı zamanda MS ve ülser hastası olan bireylerin bol ölçüde kapari harcamaları nasihat edilir. Kapari, en çok flavonoid kapsayan besinlerden biridir. İçeriğindeki flavonoidler sayesinde antioksidan ve antienflamatuar tesiri besbellidir. A ve E vitamini bakımından zengindir.
100 gram çiçek tomurcuğunda 67 mg fosfor, 9 mg demir, 24 mg protein, 12 mg selüloz ve 2 mg lipid bulunur. Lif oranı yüksektir. Kalsiyum ve magnezyum bakımından zengindir. Trombosit rakamını çoğaldırdığı için kanser hastaları için şifalıdır.
Kapari nasıl yenir?
Taze kapari tomurcukları bir gün yüzde 20 tuzlu suda bekletilir, daha sonra 10 gün de sirkeli suda bekletilerek kullanıma hazır hale getirilebilir.Kapari tomurcuklarından yapılan kapari turşusu, dünyada en çok seçim edilen kapari harcama usullerinden birisidir. Turşu olarak saklanmış kapari tomurcukları salatalarda, garnitürlerde kullanılabilir.Pizzaların üzerine konulan malzemelerin arasına karıştırılabilir.Balık, tavuk, kırmızı et veya hindi; her türlü et yemeğinin yanında pişirilerek servis edilebilir.Domates sosuna karıştırılabilir.
KAPARİ NEDİR?
Doğal ortamda yetişen çalı tipinde bir bitki olan kapari, ülkemizde kıyı bölgeleri ile Orta ve Güneydoğu Anadolu'nun ılıman iklimli yerlerinde yetişebiliyor. Mayıs sonuna doğru tomurcuklanan kapari bitkisinin tomurcuğu toplanarak ihraç ediliyor.
Kapari, içinde barındırdığı yoğun aromatik maddeler nedeniyle hoş, kendine özgü kokusu ve tadı olan bir bitki. Türkiye'de pek bilinmemesine rağmen, yurtdışında çok bilinen ve tercih edilen bir garnitür. Salatalarda, et, balık yemeklerinde, çorbalarda sıklıkla kullanılır.
Evliya Çelebi’nin 400 yıl önce Seyahatnamesinde ‘Gebre’ olarak geçen ve ‘çok faydalı’ bitki dediği Kapari bitkisi halk arasında gebre otu olarak da biliniyor. Başta ABD, Danimarka ve Brezilya olmak üzere pek çok ülkenin mutfaklarında yer bulan kapari ülkemizde ise pek tüketilmiyor.
Boyu kısa bir yer bitkisi olan kapari, ortalama olarak 150-200 yıl kadar yaşayabilir. Yaprakları, dalları ve kökleri ilaç, boya ve kozmetik amaçlarla kullanılan kaparinin dal uçları, tomurcukları ve meyveleri gıda sektöründe kullanılır.
KAPARİNİN FAYDALARI
A ve E vitamini başta olmak üzere vitamin yönünden zengin olan kapari bitkisinin MS hastalığına iyi geldiği biliniyor.
Kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin olan kapari; Kabızlık, idrar sorunları, cinsel gücü artırma, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorbüt hastalığı, kan bozuklukları, gut hastalığı, hemoroit, kalça rahatsızlıklarına iyi geliyor.
Trombosit sayısını arttırdığı için kanser hastaları için şifalı olan kapari, en çok flavonoid içeren gıdalardan biridir.