Güncel AFAD DUYURDU
Mide krampı, şişkinlik ya da mide ağrısı gibi yemek sonrasında yaşanılan problemlere iyi gelmektedir.
Aşotu Nedir? Faydaları Nelerdir?
 Bu küçük ve etkili ota yönelik sorulan soruların başına gelmektedir. 
Aşotu Latince adı Coriandrum Sativum olmakla birlikte halk ağzında Kişniş Otu adıyla daha çok bilinmektedir. 
Bu ot maydanozgiller ailesinden olmakla birlikte sağlık açısından tamamlayıcı bir etkiye sahip olan doğal bir mucizedir.

Günümüzde beslenme şekli ağırlıklı olarak doğal yollardan sağlanan besinler aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bu bağlamda en doğal olarak tüketilecek besinlerin başında otlar gelmektedir ve genel anlamıyla bu otlar sağlıklı bir yaşamın anahtarları olmaktadır. Aşotu da doğal ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek adına en çok tercih edilen otların başında gelmektedir.

Bir diğer ismi kişniş olan ot, Anadolu coğrafyasında çok sık olarak bulunmasının yanı sıra yoğunlukla tercih edilen otlar arasındadır. Görünüş bakımından maydanoza çok benzeyen Aşotu pek çok farklı yöntem ile tüketilebilmektedir.

Anadolu’da çoğunlukla yoğurt ya da ayran çorbası adı verilen çorbanın temel malzemesi olmakla birlikte, hamurişi ürünlerde, salatalarda, güveçte pişen yemeklerde aroma katmak amacıyla baharat gibi kullanılıyor olmasının yanı sıra, gövde ve kökü de tıpkı bir sebze gibi pişirilerek ya da kaynatılarak tüketilebilmektedir.

Aşotu aynı zamanda çay haliyle de tüketilebilmektedir. Buna karşın çaydan elde edilen posa aynı zamanda yüze sürülmek üzere de kullanılabilmektedir. Cilde sürülmesi durumunda akne ya da sivilce oluşumunu engellediği gibi bu tarz problemlerin giderilmesi adına da etkili çözümler sunduğu düşünülmektedir.
Aşotu Nedir?
Aşotu nedir? Sorusu özellikle şifa kaynağı olan bu bitki hakkında en çok merak edilen soruların başına gelmektedir. Pek çok amaçla ve yöntemle kullanılabilen ve maydanoza benzerliği ile dikkat çeken bu ot, gerçek bir şifa deposu olmak özelliği göstermektedir.

Diğer bir ismi kişniş olmakla birlikte, oyun ana yurdunun Akdeniz Havzası olduğu tahmin dilmektedir. Gerçek bir yabani ot olmasının yanı sıra günümüzde pek çok alanda kullanılarak, şifa kaynağı olarak tüketilmektedir.

Aşotu aynı zamanda meyvesinden tutun, yaprağına ve köklerine, gövdesine kadar tüketilmesi uygun olduğundan son derece bereketli bir bitki olma özelliği de göstermektedir. Baharat olarak da kullanılabilen ot gerçek anlamıyla bir şifa deposudur ve her evden eksik olmaması uzmanlar tarafından önemle tavsiye edilmektedir.
Aşotu nasıl tüketilir? sorusu ile birlikte aşotu nedir? Sorusu da herkes tarafından çok merak edilen bu küçük otun işlevleri ve faydaları konusunda ne denli büyük öneme sahip olduğunu göstermektedir. Bilineceği üzere aşotu bitkisinin hemen hemen her bölgesi besin olarak tüketilmeye son derece uygundur. Kökünden tohumuna kadar her tarafı değerlendirilebilir ve kolaylıkla tüketilebilmektedir.

Aşotunun tüketim alanlarını şekillerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Aşotu yapraklarından soslar yapılabilir ya da doğrudan salatalara eklenebilir.
Gövdesi ve kökü kendi başına çorba yapımına da uygun olmakla birlikte, çorbalara eklendiğinde eşsiz bir lezzet sunacaktır.
Tohumundan turşulara eklenilerek faydalanılmasının yanı sıra toz haline getirilerek baharat olarak da kullanılabilmektedir.
Yine tohumları aracılığıyla çay olarak kullanımına da uygundur.
Aşotu nedir? Ve ne işe yarar? Diyorsanız bu uygulamalar ile kullanarak ne denli lezzetli ve sağlıklı sonuçlar vereceğini görebilmeniz mümkündür.
Aşotu Nerede Bulunur? Sorusunun cevabı doğal olarak bu bitkinin Akdeniz Havzası özelinde yetiştiği düşünüldüğünde bu alanda sıklıkla yabani olarak bulunabileceği anlamına gelmektedir. Burdur, Antalya, Konya, Isparta ve Erzurum gibi bölgelerde bitkinin yabani halini görmek ve toplamak mümkündür.

Öte yandan internet üzerinden de aşotu satışı yapan kimseler bulunmaktadır. Sahip olmak istemeniz durumunda aktar ya da benzeri ürünler satan yerlerden temin etmek mümkündür. Öte yandan sebze, Ağustos ve Eylül aylarında olgunlaşıyor olmasından dolayı, en taze şekilde kullanılmak isteniyorsa bu aylarda tedarik edilmesi tavsiye edilmektedir.
Aşotu Faydaları
Aşotu faydaları bakımından Anadolu coğrafyasının mucizevi özelliğe sahip bitkilerinden biri olmakla birlikte, her derde deva olma niteliğine sahiptir. Tohumu, yaprakları, meyvesi, kökü ve gövdesi dahil olmak üzere her bölgesinden ay ayrı yararlanılması mümkün olan aşotu nedir? Ya da ne faydaları vardır? Gibi soruların cevapları pek çok kimse tarafından merakla takip edilmektedir. Tam bir şifa deposu olmasının yanı sıra, sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak adına düzenleyici özelliğe sahip olan aşotunun faydaları saymakla bitmez durumdadır.


Aşotu ya da kişniş olarak bilinen bu bitkinin faydaları arasında:
Güçlü bir antioksidan özelliğe sahip olduğundan grip ve soğuk algınlığı gibi dönemsel hastalıklara çok iyi gelmektedir.
İçinde barındırmış olduğu bazı özel asitlerden dolayı kötü kolesterolün yok edilmesi konusunda son derece etkin bir rol oynamaktadır.
Kan şekerini düzenler ve kolesterolü dengeler.
Felç ve kalp krizi gibi hastalıkların yaşanmasına yönelik engelleyici bir etkisi vardır.
Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamakla birlikte hazımsızlığı da gidermektedir.
Mide krampı, şişkinlik ya da mide ağrısı gibi yemek sonrasında yaşanılan problemlere iyi gelmektedir.
Aşotu tohumları çiğnenmesi durumunda ağız kokusunu giderici bir etkiye sahiptir.
Etkili bir zayıflama aracıdır.
Stres ve kaygı gibi zihin yoran durumların önüne geçme konusunda son derece etkilidir.
Özellikle kadınlarda olmak üzere cinsel isteği arttırdığı bilinmektedir.
İştah açıcı bir etkiye sahiptir.
Akne, sivilce ya da açık yaralar üzerinde güçlü bir etkisi vardır.
Göz ve deride oluşan iltihaplara da iyi gelmektedir.
Bunlar ve bunlara benzer pek çok fayda bulunmaktadır. Kişniş ya da aşotu adı verilen bu mucizevi bitki gerçek anlamıyla bir şifa deposu olma özelliği göstermektedir. Bu bağlamda aşotu nedir? Diye soranlara verilebilecek en net yanıt, her bir bölümü ayrı ayrı şifaya sahip mucizevi bir sağlıklı beslenme aracıdır demek yanlış olmayacaktır.

Kaynak: wikipedia / thespruceeats

Bunlar da İlginizi Çekebilir