İş hayatı, yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği başta olmak üzere pek çok etken, unutkanlığa neden olabiliyor. Kimisi takviyelerle bu sorunu çözmeye çalışırken, kimisi ise doğanın sunduğu çözümlere yöneliyor. İşte Doktor Ender Saraç'ın belleği fişek gibi yapan tarifi...

Çağımızın en büyük problemlerinden biri olan unutkanlık, zamanla hayat kalitesini düşüren bir unsur haline gelebilir. Unutkanlığın tedavisi için ise ilk olarak unutkanlığa neden olan etkenlerin öğrenilmesi gerekir. Buna göre de gereken tedaviler uygulanmalıdır.
Alk*l, madde bağımlılığı, beslenme eksikliği, yanlış beslenme, kullanılan ilaçların yan etkileri, stres, depresyon gibi nedenler de unutkanlığa yol açabilir.
MALZEMELER: 1-2 yaprak Gingko Biloba, 1 küçük dal adaçayı ve 1 su bardağı sıcak su limon dilimi, unutkanlığa birebirdir.HAZIRLANIŞI:1-2 yaprak Gingko Biloba ve 1 küçük dal adaçayını, 1 bardak kaynar suda 4 dakika demleyin. Elde ettiğiniz bu çayı günde 1-2 çay fincanı olarak şekersiz halde içebilirsiniz.
Tercihe bağlı olarak limon dilimi ekleyebilirsiniz. Ancak önemli bir uyarıda bulunalım, bu çayı gece geç saatlerde içmemeye özen gösterin. Unutkanlıktan kurtulmak için haftada bir kez balık tüketilmelidir. Bunun yanı sıra B12 eksikliğinin giderilmesi gerekir. B12’nin kuvvetlenmesi için yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi hayvanlar ürünlerinde tüketimi artırılmalıdır. Bunların yanı sıra kuruyemiş tüketimine de dikkat edilmelidir. Özellikle de her gün düzenli olarak ceviz tüketimi oldukça önemlidir. Ayrıca meyve ve sebze tüketimi de unutkanlığı engeller. Bunun için ise bal, portakal, soğan, sarımsak, da beyin için faydalı besinlerdendir.
Unutkanlık için sirke tüketmekte de fayda vardır. 1 fincan yeşil kahve, 1 fincan biberiye, 3 adet elma, 1 fincan yeşil çay, 1 çorba kaşığı kadar kaya tuzu, 4 litre su, 1 fincan da sirkeyi karıştırarak içmek hafızaya iyi gelebilir. Ama tüketmeden önce 20 gün bekletmeniz gerekir. Sirke olduktan sonra yetişkinler 1 yemek kaşığı, çocuklar 1 çay kaşığı tüketmelidir ve bu tarif 3 öğün alınmalıdır.
Bunların yanı sıra akşamları yatmadan önce bir bardak taze sıkılmış havuç suyu da hafızayı güçlendiren bir seçenek olabilir. Bu içecek için 1 demet maydanoz, 2 adet havuç, 2 adet kivi, yarım demet nane, 2 adet limon, 1 adet maden suyu, 1 su bardağı suyu rondoda karıştırarak tüketebilirsiniz. Yapılan bu karışım 24 saat içinde tüketilmelidir.
Unutkanlık, bellekte depolanan bilgiler hatırlanmadığı zamanlarda ortaya çıkan uzun ya da kısa süreli bir durumdur.Olması gerekenden daha fazla unutkanlık yaşamak, gizli kalmış başka problemlerin de habercisi olabilir. Unutkanlığın fizyolojik ya da psikolojik olarak en yaygın görülen nedenleri şöyle sıralanabilir:
Tiroid problemleri, Uykusuzluk, Vitamin ve mineral Eksikliği, Susuzluk, İlaçların yan etkisi
Alk-l tüketimi, Stres ve kaybı Depresyon, Beyindeki t-ümörler, k-an pıhtıları veya enfeksiyonlar

Düşme veya kaza sonucu beyin sarsıntısı gibi kafa travması. Yaşa bağlı hafızada değişiklik, Tiroid bezinin az ya da çok çalışması gibi tiroid problemleri kişinin uyku düzenini bozar ve depresyona girmesine neden olur. Bu da unutkanlığı tetikleyerek kişinin hafızasında bilgi eksikliği yaratır. Özellikle tiroid görevini yapmadığı durumlarda sıklıkla unutkanlığa rastlanabilir. Yeterli oranda uyuyamamak unutkanlığın en temel nedenleri arasında yer alır. Az dinlenmiş vücut ve buna etki eden ruh hali kaygıya yol açarak hafızayı etkiler. Bu da unutkanlığın oluşmasına neden olur.
Beyindeki su eksikliğinde %2'lik bir azalma, kısa süreli hafıza kaybına neden olabilirken, çok daha uzun süreli dehidrasyon, beyin hücrelerinin boyut ve kütle olarak küçülmesine sebebiyet verir. Sakinleştiriciler, antidepresanlar, tansiyon ilaçları ve diğer ilaçlar, genellikle uyuşukluğa ya da sersemliğe neden olur ve unutkanlığa sebebiyet verir. Gün içerisinde yaşanan durumların takibini zorlaştırarak hafızayı etkiler.

Bunlar da İlginizi Çekebilir