Dinen necis sayılan idrarla ilgili çok tartışılan sorunun cevabını sizler için derledik. Ayakta idrar yapmanın sakıncalarına dair tüm detaylara haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz...
Dinimizin necis (pis) saydığı şeylerden biri de idrardır. Eğer bir kimsenin bedeninde, elbisesinde, namaz kılacağı yerde böyle bir pislik bulunursa kıldığı namaz kabul olmaz. Çünkü namazın şartlarından bir tanesi necasetten taharettir.
Ayakta idrar yapmak zararlı mı?
Binaenaleyh necasetten taharet pislikten temizlenmek demektir. Bütün alimlerimiz idrarın pis olduğunu ve bedeninde, elbisesinde, namaz kılacağı yerde bulunması halinde namazının kabul olunmayacağını söylemektedirler. Böyle olunca bu pislikten kurtarmak gerekmektedir. İdrarı ayakta yapmak günah değildir. Ancak ayakta idrar yapan kimselerin üzerlerine necasetin sıçraması ve bulaşması ihtimali yüksektir. Bu durum da ibadetlerine zarar verebilir. Peygamber Efendimiz (asm) bu konuya dikkat çekmek için ikaz ve uyarıda bulunmuştur.
Tüm detaylar galerimizde...
Dinimizin necis (pis) saydığı şeylerden biri de idrardır. Eğer bir kimsenin bedeninde, elbisesinde, namaz kılacağı yerde böyle bir pislik bulunursa kıldığı namaz kabul olmaz.
Çünkü namazın şartlarından bir tanesi necasetten taharettir.
Buhari ve Müslim, Abdullah b. Abbas (r. a)’ın şöyle söylediğini rivayet etmişlerdir. Rasulullah (asm) iki kabrin yanından geçti ve şöyle buyurdu: “Bu kabirlerde yatanlar azap görmektedirler ama büyük bir şeyden dolayı azap görmüyorlar.” İdrarı ayakta yapmak günah değildir. Ancak ayakta idrar yapan kimselerin üzerlerine necasetin sıçraması ve bulaşması ihtimali yüksektir. Bu durum da ibadetlerine zarar verebilir.
Pergamber Efendimiz bu durumla ilgili uyarmıştır. Yoksa necaset bulaşmadan ayakta idrar yapmak günah olmaz.
Bununla beraber oturarak tuvalet ihtiyacını gidermek hem adaba uygundur hem de sağlık açısından daha faydalıdır.