Ağız kokusu, hayatımızın her alanını etkilemektedir. Okul, ev, iş alanlarımızda zorluklar yaşatmaktadır. Birçok insanın muzdarip olduğu bir konu, dolayısıyla ağız kokusunu etraflıca sizler için araştırdık ve uzman diş hekimin görüşlerine yer verdik. İşte detaylar…
Niğde Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Naife Yüksel Can, sürekli ağız kokusunun birçok nedeni olabileceğini belirterek, sistemik rahatsızlıkların araştırılmasına ve düzenli ağız bakımının öneminden bahsetti.
Ağız kokusunun birçok sebebi olabilir
Dt. Can, "Temel olarak sebep, ağız, mide, bağırsak sisteminde açığa çıkan kötü kokulu gazlardır. Alınan besin maddelerine göre, kısa süreli ağız kokusu olabildiği gibi ağız bakımının düzenli yapılmamasından kaynaklı veya altında yatan bir sistemik rahatsızlık bulunmasından kaynaklı uzun süreli ağız kokusu da olabilir. Ağız kokusu sürekli devam ediyorsa araştırılması gereken bir konu olduğu anlamı çıkar’’ dedi.
Ağız hijyeni düzenli sağlanması gerekiyor
Ağız kokusunun sürekli devam ediyorsa araştırılması gereken bir konu olduğunu ve başlıca sebeplerini açıklayan Can, "Ağız kokusunun sebeplerinin bazıları şunlar olduğunu söylememiz mümkün; ağız içerisindeki yemek artıkları, diş çürükleri, diş üzerindeki plaklar, bununla birlikte gelen diş eti iltihabıdır. Diş hekimi tarafından öncelikle bunlar incelenir. Bu sebeple oluşan bir ağız kokusu varlığında; kişinin ağız hijyenini düzenli sağlaması, büyük önem taşımaktadır. Rutin diş hekimi kontrolü şarttır. Hekim tarafından çürükler tedavi edilmeli, plak ve diş taşı uzaklaştırılmalıdır. Hasta, hekimin önerdiği şekilde ve önerdiği araçlar ile ağız hijyeninin devamını sağlamalıdır. Protez kullanımı varsa bunların da temizliğine dikkat edilmeli, hareketli protezler yatarken mutlaka çıkartılmalıdır" şeklinde konuştu.
Ağız kuruluğuna da dikkat!
Ağız kokusunun başka nedenlerinin olabileceğini sözlerine ekleyen Can, "Bademcik ve boğaz iltihapları, geniz akıntısı, reflü, mide-bağırsak rahatsızlıkları kaynaklı ağızdan gaz gelmesi, şeker hastalığı, böbrek fonksiyon bozuklukları, sinüzit, akciğer enfeksiyonları, vitamin eksikliği, ağız kokusuna yol açan sistemik durumlardır. Bunun yanında uyku apnesi veya horlama, ağızdan solumaya sebep olur. Bu da ağız kuruluğuna yol açacağı için yine ağız kokusu oluşur’’ ifadelerine yer verdi.
İlaçlarda ağız kokusuna sebebiyet verebilir
Dt. Can, ağzın sussuz kaldığı durumlarda yan etkisi olan ilaçlarda ağız kokusuna sebebiyet verebileceğini ifade etti. Bütün bu bilgilerin ışığında düzenli ağız bakımı temizliği, sistemik problemlerin ortadan kaldırılması, ağız kuruluğu kaynaklı ise yeterli sıvı alımı gerekirse tükrük akışını artıracak ağız gargarası, yapay tükrük veya nemlendiricilerin kullanımına başvurulabileceğini de söyledi.