Emekli olmak isteyenler için önemli Bilgi Ge-ldi Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan yeni tasarının yasalaşması durumunda HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN GÖRSELE DO/KUNUNUZ…
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yaş haddi emeklilik hakları çalışanların kendilerine özel çalışma hallerine göre belirlenir. Çalışma hayatına ilk başlama tarihi yaş haddi kararlarının uygulanmasında son derece mühim olurken çalışanlar amacıyla başka etmenleri ve yaş hesabını sizlerle paylaşıyoruz. 2008 senesinden sonra işe girenler amacıyla yaş haddinden emeklilik ise 5400 gün prim üzerinden sağlanır. 5400 gün prim koşulu, 60 yaş koşulu ve 25 senelik sigortalılık koşulunun sağlanması gerek. Bayanlarda ve erkeklerde yaş hesabı ise şartların sağlandığı şarta göre değişiyor. Hem de 2008’den sonra işe girenler amacıyla normal emeklilik şartları 25 sene çalışma süreci ve 7200 prim gün koşuluyla uygulanır.

2008’de adeta yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre bu şartların sürelerinde farklılıklara gidilmiştir. Emeklilik yaşı ve prim günleri ile alakalı seneler içerisinde oluşturulan farklılıklar nedeniyle kişilerin emeklilik yaşı hesaplamakla alakalı bazı karışıklıkları olabiliyor. Ya da husus ile alakalı hiçbir bilgi kapasitesi olmayanlar da var. Yaş haddinden emekli olmak isteyenler için SGK prim ödemesi üzerinden erken emeklilik hakkı sağlıyor. 3600 gün, 4500 gün ve 5400 gün prim günleri sınır olarak kabul edilir. Peki 2008 sigorta girişli ne zaman emekli olur?

49 YAŞINDA EMEKLİLİK ŞARTLARI

Bilindiği üzere çalışanların emekli olacakları yaş, ilk olarak işe giriş tarihiyle orantılı. Çalışma hayatına 1999 yılı Eylül ayı öncesi başlamış olanlar daha erken emeklilik hakkı elde ediyorlar. Emeklilik için prim borcu olanlar doğum ve askerlik borçlanması yaparak emeklilik yaşını düşebiliyorlar.

Emekli olmak isteyenler için emeklilik şartları kişiye özel uygulanırken bazı özel durumları bulunanlar kendilerine ilişkin bilgileri
SGK uzmanlarına soruyorlar.

1 Soru – 1 Cevap (49 Yaşında Emeklilik Hakkı – Kadın Çalışan)

Soru: 4 Ekim 1973 doğumluyum. 11 Ocak 1993 tarihinde memuriyete girdim. 1998 ve 2004’te doğum yapmam
nedeniyle 9’ar ay ücretsiz izin kullandım. Ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: İlk doğumunuzda kullandığınız izin süresinin 4 ayını borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Hizmet süreniz yeterli olduğundan 49 yaşınızı dolduracağınız 4 Ekim 2022’de emekli olabilirsiniz. Hizmet sürenizi tamamlamış olduğunuzdan, isterseniz 4 ay borçlanmadan sonra görevden ayrılır ve emekli olacağınız yaşın dolmasını çalışmadan bekleyebilirsiniz. Bu durumda emekli aylığınız 49 yaşınızı dolduracağınız 4 Ekim 2022’de bağlanır. Emekli ikramiyenizi de bu tarihte alabilirsiniz.

EMEKLİLİK HESAPLAMADA TARİHİN ÖNEMİ

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 01.05.2008 günü ve ardından işe girenler amacıyla yeni bir emeklilik vakti getirildi. Buna göre 01.05.2008 tarihinden sonra bu tarihten itibaren emeklilik yaşı kademeli olarak artmaktadır.

7200 günü 2037 yılının sonuna kadar tamamlayanlar 61, 2039 sonuna kadar tamamlayanlar 62, 2041 sonuna kadar tamamlayanlar 63, 2043 sonuna kadar tamamlayanlar 64 ve 2044 sonuna kadar tamamlayanlar ise 65 yaşında emekli olabilmektedir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM SORGULAMASI

E Devlet ve SGK’nın sitesinde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, yeni adıyla 4A, 4B ve 4C emeklilik sorgulaması işl Hangi meslekler erken emekli olur?

Çalışan işçiye yıpranma hakkı verilen iş alanları;

1)Su altında çalışanlar,
2)Emniyet ve,
3)MİT mensubu,
4)İtfaiyeci, gazeteci,
5)Madenci,
6)Demir-çelik çalışanları ilk sırada üzere milyonlarca çalışanın yıpranma hakkı sahiptir. Yıpranma hakkı, işçiye erken emekli imkanı sağlıyor. Yıpranma süreleri emeklilik için lazım gelen yaş haddinden düşürülüyor. Yıpranma hakkı verilen meslek guruplarına yeni ek meslek ve iş alanlarında ilave edileceği ifade ediliyor.

Bunlar da İlginizi Çekebilir