'Kesimsiz Bağış' Kurban Sayılmıyor: Kurban İbadetinde Doğru Bilinen Yanlışlar
Kurban ibadetiyle ilgili doğru bilinen birçok yanlış bulunuyor. İşte bunlar, detaylar haberimizde…
Tüm ayrıntıyı gorsele dokunup ddiğer sayfamıza geçerek okuyunuz...
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan alınan bilgilere göre, kurban ibadetiyle ilgili doğru bilinen birçok yanlış bulunuyor. İşte, kurban ibadeti hakkında en sık yapılan hatalar ve doğruları:
1. Kesimsiz Bağış Kurban Sayılmıyor
Kesim gerçekleşmeksizin yalnızca bağışta bulunmak veya sadaka vermek kurban ibadeti yerine geçmez. Kurban ibadetinin yerine getirilmesi için gerekli şartları taşıyan bir hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesi şarttır. Bu bağlamda, "Kesimsiz kurban bağışı" adı altında yapılan bağışların dini bir dayanağı bulunmamakta ve kurban sayılmamaktadır.
2. Kurban Hissesine Birden Fazla Kişi Ortak Olamaz
Bir kurban hissesi yalnızca bir kişi içindir. İmkanı olmayan birden fazla kişinin, tek kişilik bir hisseye ortak olması dinen doğru değildir. Aynı hisseye birden fazla kişinin ortak olması halinde kurban ibadeti yerine getirilmiş sayılmaz. Vekaletle kurban kesen kuruluşlar da sadece vekalet veren kimseler adına kurban kesebilirler.
3. Kabir veya Ölü Kurbanı Yok
İslam'da kabir kurbanı veya ölü kurbanı adıyla bir kurban türü bulunmamaktadır. Ölenin vasiyeti yoksa onun adına kurban kesilmesi gerekmez.
4. Kadınlar ve Evli Olmayanlar Kurban Kesebilir
Evli olmayan kimselerin kurban kesemeyecekleri anlayışı yanlıştır. Kesme becerisine sahip olan herkes, kadın veya erkek, kurban kesimini gerçekleştirebilir.
5. Büyükbaş Kurbanlıkların Hissedar Sayısı Tekli Olmak Zorunda Değil
Büyükbaş bir kurbanlığın hissedar sayısının 3, 5, 7 gibi tekli sayılarda olması gerektiği anlayışı doğru değildir. Bir büyükbaş hayvana 7 kişi ortak olabildiği gibi 6 veya daha az kişi de ortak olabilir. Önemli olan her birinin hissesinin yedide birden az olmamasıdır.
6. Kurban Etlerinin Mutlaka Yedi Fakire Dağıtılması Gerekmiyor
Kurban etlerinin mutlaka yedi fakire dağıtılması gerektiği anlayışı doğru değildir. Kişi, kurbanını kestikten sonra etin bir kısmını ihtiyaç sahiplerine, bir kısmını akraba ve komşularına verebilir, geriye kalan kısmını ise kendi evi için kullanabilir.
7. Adak veya Akika Niyetiyle Kurban Ortaklığı Mümkün
Kurbanlık hayvana ortak olanların bazılarının adak veya akika niyetiyle kurbana iştirak etmesi kurbana engel değildir. Ortakların her birinin niyetinin Allah rızası için kurban kesmek olması yeterlidir.
8. Yolculuk Halinde Kurban Kesmek Geçerlidir
Seferi (yolcu) olanın kestiği kurban geçerlidir. Misafir olarak gidilen bir yerde kesilen kurban da geçerlidir ve bu kişinin daha sonra bayram günleri içinde yaşadığı yere dönünce yeniden kurban kesmesi gerekmez.
9. Kurban Kanı Alına veya Araç Lastiğine Sürülmez
Kurban kanının, alına veya araba tekerleği gibi eşyalara sürülmesi inancı yanlıştır.
10. Adak, Akika ve Şükür Kurbanlarında Yaş Şartları Gereklidir
Kurbanlık hayvanın taşıması gereken vasıflar ve kesimle ilgili diğer hükümler, bütün kurban çeşitlerinde aynıdır. Adak, akika veya şükür kurbanı olarak kesilecek hayvanlarda da yaş gibi bazı şartların gerekli olmadığı inancı yanlıştır.
Kurban İbadeti Hakkında Bilinçlenelim
Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban ibadetinin usulüne uygun olarak yapılması ve doğru bilgilerin toplumda yayılması için vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor. Kurban ibadetiyle ilgili doğru bilinen yanlışların farkında olmak, ibadetin kabulü açısından büyük önem taşıyor.