Kırlarda yol kenarlarında bahçelerde duvar diplerinde sıkça bulunur. Boyları 1 metreye kadar uzar yaprakları deriye sürtüldüğünde kaşındırır ve yakar. Salkım halinde çiçekler açar döktüğü küçük küçük tohumlarıyla ya da yayılan köklerinin filizlenmeye çoğalır.
DEVAMI DİĞER SAYFADA

Kökünden başlamak üzere yaprakları tohumları bile şifalı olan çok özel bir bitkidir. Mineral bakımından zengin olan yapraklarıdır. Nisan-haziran döneminde bitki çiçek açmadan hemen önce saplarından sıyrılarak güneşli yerlerde toplanır gölge ve havadar bir zeminde kurutulur ince ince kıyılır hava almayan kaplarda saklanır.

Tohumlarda kullanılır çok kıymetlidir temmuz ağustos döneminde toplanır ve gölgede kurutulur kökler ilkbahar ve sonbaharda sökülür yıkanarak temizlenir ve gölgede kurutulmaya bırakılır iyice kuruduktan sonra ince ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır.Isırgan Otu kökü eğer isterse her zaman yaprakla karıştırılarak kullanabilir
Öncelikle prostat büyümesine karşı uygulanan tedaviyi desteklemek maksadıyla kullanılmalıdır kullanılan bitki ne kadar taze olursa tedavi edici gücü de o kadar fazladır. Isırgan yapraklarının kavurması ve böreği yapılır.

Taze veya kurutulmuş yaprakları ve kökleri suda kaynatılarak içebilir veya sıkılarak öz alınır yaprak çayı yarın veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan otu orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suda haşlanır üstü kapalı olarak 5 10 dakika demlendikten sonra süzülür günde 2-3 bardak taze demlenmiş çayı içilir.

İkinci terkip de sabah akşam yemekte bir bardak ılık suya toza halinde bir iki bardak çay kaşığı konulup içilir.

ISIRGAN OTU BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Vücudu güçlendirir.. İştah açar iştahsız a karşı 1-2 yemek kaşığı dolusu bitki yarım çay bardağı suya eklenerek yemeklerden yarım saat sonra alınır. Mide bağırsak ülserlerinde çok iyi gelir. Eklem ağrılarını dindirir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Özellikle sebebi belli olmayan baş ağrıları için şifalıdır. Nefes yollarını açar saman nezlesi dahil tüm alerjik rahatsızlıklara iyi gelir. Böbrek kumlarını döker. Şeker hastalığına çok faydalıdır.

Kan şekerini düşürerek fayda sağlar. Kan temizleyici kan yapıcı özelliği vardır. Demir eksikliğini gidermede çok kıymetlidir. Kan dolaşımını ve organizmayı uyarıcı özelliği vardır. Damar sertliğini önler. Prostat büyümesinden kaynaklanan idrar zorluğunu rahatlatır
İdrar yolları iltihapları iyi gelir. idrarı artırır iltihaplarını giderir. Kan yapıcı özelliği sebebiyle kansızlığa karşı mutlaka kullanılması gereken bir bitkidir.

Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan otu orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür günde 3-4 bardak taze demlenmiş ısırgan otu çayı soğutmadan içilir

Soğuk algınlığına karşı koruyucudur bedenin savunma sistemlerini güçlendirir ve soğuk algınlığının bulaşmasını önler yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan otu yaprağı orta boy bir su bardağı dolusu Kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür günde 2 litre yakın miktarda ısırgan otu çayı rahatlıkla içilebilir bu maksatla demlenen çay bir termosta sıcak durumda muhafaza edilebilir.



Romatizma ağrılarında;

Bir bardak kaynar suya 10 gram ısırgan yaprağı konulur 10 dakika bekletilir günde 3 bardak içilir.. Burun kanamalarında ısırgan yaprakları çok faydalıdır suyu buruna çekilir.. Adet günlerinin düzenli olmasını sağlar aşırı kanamaları durdurur.. Süt veren hanımların sütünü artırır.. Tüm alerjik rahatsızlıklar için kullanılır inek sütüne karıştırılıp içilirse cinsel isteği artırır.. Ayrıca 50 gram ısırgan kökü bir litre suya kaynatılarak içilmeye devam edilirse ishal kesici özelliğindedir. Hormonları düzenleyicidir. Ses kısıklığını tedavi eder..

Çörek otu keten tohumu ve polen ile karıştırılan ısırgan otu balla tatlandırılarak yenmeye devam edilirse hücre yenilenmesi yapar.. Isırganın yeşil yapraklarını suyu sıkılıp egzama üzerine sürünmeye devam edilirse şifa verir egzama ve ergenlik sivilceleri için de şifadır
Isırgan yaprakları lapa halinde kanser ciltte yapıştırılınca tedavi eder..

Sedef hastalığında;

Isırgan yaprakları haşlanır hastalıklı cildin üzerine konulur. Canlı bitkinin sapı yere yakın bölümünden kesilerek romatizma gut siyatik ve bel ağrılarına karşı doğrudan ağrılı bölgeye sürülerek veya kamçılayarakta kullanılır.

Bitkinin yakıcı tüylerinin deriyi tahriş tahriş etmesiyle uzun süreli rahatlatıcı bir sıcaklık meydana gelir bu ağrılar diner başlangıçta rahatsız edici olan deri yanması bir süre sonra azalır daha sonra geçer siyatik lumbago ve kollarda bacaklarda meydana gelen sinir iltihaplarında ağrılı bölgelere yapraklar yapraklı taze ısırgan dalı hafifçe sürülür

Mesela siyatikte ayak eklemlerinden başlamak üzere dıştan kalçaya kadar ve oradan da bacağın iç tarafını kadar topuğuna kadar yavaşça sürülür.

Bu durum iki kere daha tekrar edilir ve son olarak kalçadan başlayarak aşağı doğru inilir gerektiğinde daha başka bölgelere aynı biçimde uygulanır genel sağlık bakımından önemi olarak bir yıl boyunca her gün bir bardak ısırgan otu çayı içilmesi çok faydalıdır.

Bu maksatla ilkbahar ve Sonbaharda gelişen ısırgan otu sürgünleri toplanır bir yıllık ihtiyacı karşılamak için dikkatlice kurutulur yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak orta boy bir bardak su dolusu kaynar su ile haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür

ÖNEMLİ NOT;
Isırgan kansere yakalanmadan önce çok faydalı olup bağışıklık sistemini güçlendirir. Fakat kanser olan bir kişi artık ısırgan otunu kesinlikle kullanmaması gerekiyor çünkü hormon ihtiva etmesi sebebiyle kanser hücresi yapımını ve yayılmasının çoğaltır

Kansere karşı koruyucu özelliği sebebiyle halk arasında yanlış uygulanmaktadır.

Dr. Erdoğan Zaim..

Bunlar da İlginizi Çekebilir