Ölümden başka bütün rahatsızlıklara şifa olduğu bildirilen bu bitkinin faydaları sizi de şaşırtacak. Mutfağınızdan eksik etmeyin.…..Ayrıntılar Haberin Detayındadır…HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN GÖRSELE DO/KUNUNUZ
Birçok yiyecekte kullanılan çörek otu küçük olsa da faydası oldukça büyüktür. Virüs, mantar ve mikroplara karşı öldürücü bir etkiye sahip olan çörek otu sayesinde soluk borusu genişlemektedir. Kan şekerini düşürmeye de yardımcı olan çörek otunun hazmı kolaylaştırma ve damar hastalıklarını önleme etkisi de bulunmaktadır. Ancak çörek otunun faydalarından yararlanmak için doğru şekilde kullanılması önemlidir. Yazımızın devamında çörek otunun faydaları ve kullanım şekli anlatılmıştır.
Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?
Faydaları saymakla bitmeyen çörek otu çok sık kullanılmaktadır. Alternatif tıp düşkünlerinin vazgeçilmezi olan çörek otunun birçok hastalığın tedavisinde etkisi bulunmaktadır. Özellikle ilaç kullanmayı sevmeyen kişiler için mucizevi etkiler yaratan çörek otunun çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği bir gerçektir. Çörek otunun saymakla bitmeyen faydaları şu şekilde sıralanabilir:
~ Mide ağrılarını ve mide bulantılarını geçirir.
~ Kansere karşı etkili koruma sağlar.
~ Kalbi korur.
~ Saçların yapısını koruyarak sağlıklı uzamasını sağlar.
~ Sinüzit hastalığına iyi gelir.
~ Saç dökülmesini önler.
~ Saçların erken beyazlamasını önler.
~ Depresyona iyi gelir.
~ Gerginliği azaltır.
~ Şeker hastalığına iyi gelir.
~ Kronik yorgunluğu geçirir.
~ Kan damarı duvarının esnekliğini artırır.
~ Dolaşım sistemini geliştirir.
~ Böbreklerde taş oluşumunu engeller.
Safra kesesinde taş oluşumunu engeller.
~ Cinsel gücü artırır.
~ Amfizem hastalığında etkilidir.
~ Ateşi düşürmeye yardımcı olur.
~ Kan basıncı ile beraber yüksek tansiyonu düşürür.
~ Kolesterolü dengeler.
~ Diş ağrılarını azaltır.
~ Doğum yapan annelerde süt oranını artırır.
~ Uykusuzluk sorununa iyi gelir.
~ Eklem ağrıları ve romatizmaya iyi gelir.
~ Kas ağrılarına iyi gelir.
Yaraları çabuk iyileştirir.
~ Baş ağrısına iyi gelir.
~ Kabızlığı giderir.
~ Bağırsak parazitlerini geçirir.
~ Dizanteri tedavisinde etkilidir.
~ Sindirim sistemini düzenler.
~ Gaz giderici özelliği vardır.
~ Burun tıkanıklığına iyi gelir.
~ Basura iyi gelir.
Alerjik reaksiyonlara iyi gelir.
~ Astıma iyi gelir.
~ Öksürüğe ve bronşite iyi gelir.
~ Kanı sulandırma etkisi vardır.
~ Hücreleri yeniler.
~ Antioksidan özelliği vardır.
~ Zayıflamaya yardımcı olur.
~ Tümör oluşumuna engel olur.
~ Dermatolojik hastalıkların ilerlemesine engel olur.
Alzheimer hastalığına iyi gelir.
Epilepsi tedavisinde etkilidir.
İdrar söktürücü etkisi vardır.
Adet ağrılarını hafifletmektedir.
Şişen bademciklerin tedavisinde etkilidir.
Cilt bakımında etkilidir.
Çörek Otu Nasıl Kullanılır?
Çörek otu faydalarından yararlanmak için kullanım şekli son derece önemlidir. Uzmanlar tarafından çörek otunun öğütülmüş şekilde kullanılmaması önerilmektedir. Öğütülme aşamasında çörek otunun içeriğinde bulunan faydalı bileşenler uçmaktadır. Bu nedenle çörek otunun tohum halinde alınması tavsiye edilmektedir.
Çörek otu böreklerde, salatalarda, poğaçada, kurabiyelerde ve salatalarda kullanılabilir. Bununla beraber kahvaltılardan ortalama 1 saat önce bir tatlı kaşığı çörek otu tüketilebilir. Çörek otu kullanmaya yeni başlayanlar 2 hafta süresince günde 3 kere olmak üzere bir çay kaşığı çörek otu tüketebilirler. 2 hafta sonrasında ise günde 1 – 2 çay kaşığı tüketilebilir.
Çörek otundan elde edilen çörek otu yağı da kullanılabilir. Bu yağın ağzı açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Ancak çörek otu yağını tercih ederken çok dikkat edilmelidir. Çünkü bazı firmalar çörek otu yağının içerisine çiçek yağı karıştırmaktadır. Bu durumda çörek otunun faydalarından yararlanılamamaktadır.
Sindirimini kolaylaştırmak için bal ile tüketin!
Çörek otunun sindirimini kolaylaştırmak için su veya bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Yoğurt ya da süt ile çörek otu karıştırılarak kullanılmamalıdır. Taze olarak tüketilecek çörek otu armut, elma ya da muz gibi meyvelerin üstüne atılarak kullanılabilir. Çok acıkıldığı zaman bir dilim ekmeğin üzerine bal sürüldükten sonra çörek otu serpilerek tüketilmesi de çok fayda sağlamaktadır.
Çörek Otunun Zararları Nelerdir?
Çeşitli faydaları bulunan çörek otu bazı zararlar da vermektedir. Ağız yolu ile az oranda alındığı zaman güvenli olan çörek otu uzun vadeli kullanımlarda güvenli değildir. Çörek otunun özellikle alerjik reaksiyonlara neden olduğu söylenmektedir. Genel olarak çörek otu fazla kullanıldığı zaman zararları şu şekilde sıralanabilir:
~ Dudakların ve dilin şişmesine neden olur.
~ Karın krampı yaratır.
~ Bulantı ve kusmaya neden olur.
~ Kan basıncını düşürür.
~ Yorgunluk hissi yaratabilir.
~ İshale neden olabilir.
~ Emziren ya da hamile olan kadınların tüketmesi sakıncalıdır.
~ Böbrek ve karaciğere zarar verebilmektedir.
Çörek Otu İle Zayıflama Nasıl Olur?
Birçok faydası bulunan çörek otu özellikle zayıflamak için kullanılmaktadır. Sağlıklı olarak zayıflamak isteyen bireyler çörek otunu tercih etmektedirler. Kilo vermek isteyenlerin öncelikle beslenme düzenine dikkat etmesi ve egzersiz yapmayı aksatmaması gerekmektedir. Bu ayrıntılara dikkat edilmediği sürece çörek otu ile zayıflamak mümkün değildir.
Çörek otunun protein içeren gıdalar ile tüketilmesi önerilmektedir. Bu sayede daha çabuk doyar ve tokluğu uzun süre hissedersiniz. Çörek otunun faydalarını artırmak için limonlu su içmeye özen göstermelisiniz. Sindirim sistemini düzene sokan çörek otu metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
Mikropların vücuttan atılmasını sağlayan çörek otu antibiyotik etkisi ile sık hastalanmaların önüne geçmektedir. Karaciğeri de temizleyen çörek otu metabolizmanın hızlanmasını sağladığı için kısa sürede yağ yakmaya yardımcı olur.
Çörek Otu Yağının Faydaları Saraçoğlu
Çörek otu tohum olarak tüketilebileceği gibi yağ şeklinde de tüketilebilmektedir. Soğuk pres yöntemi ile hazırlanan çörek otu yağı oldukça faydalıdır. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen çörek otu yağının temel faydaları şu şekilde sıralanabilir:
~ Eklem, kas ve kemik ağrılarına iyi gelir.
~ Baş ağrısının azalmasını sağlar.
~ Kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir.
~ Mineraller ve vitaminler sayesinde besleyici özelliği vardır.
~ Sindirim sistemini rahatlatır.
~ Damar hastalıklarına iyi gelir.