20 gündür olanlar çiftçileri isyan ettirdi! ‘73 yaşındayım, şu ana kadar böyle bir şey görmedim’

Yüksekova’da 20 gündür yaşanan olaylar yüzünden çiftçilerin canına tak etti. Tarım alanlarına gelen çekirgeler yüzünden isyan eden çiftçi “73 yaşındayım, şu ana kadar böyle bir şey görmedim” dedi
.Hakkari’nin Yüksekova bölgesinde çiftçiler ekinlerin zarar gördüğünü dile getirdi. Tarım bölgesine çekirgeler istila etti. Yaklaşık 20 gündür süren bu durum artık yeter dedirtti. Bazı bölgelerde ilaçlama çalışması başlatılırken ekinlerin kurtulamadığını, çok zarar gördüğünü dile getirdiler.

Yıllardır ilk kez yaşanıyor
Tarım arazilerinde yaşanan çekirge istilaları çiftçilere korku dolu anlar yaşatıyor. Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 20 gündür çekirge yoğunluğu yaşanıyor. İlçenin Beşbulak, Altınoluk, Yoncalık köylerinde bulunan tarım alanlarına zarar veriyor. Bölge sakinleri daha önce böyle çekirge istilası gördüklerini ancak böyle yoğunlukta bir istila görmediklerini dile getirdi.
Yüksekova’da bulunan tarım alanlarına istila eden çekirgeleri önlemek için yerli halk kendi imkanlarınca önem almaya çalışıyor.
Mücadele ettiklerini söyleyen Ercan Çakmak "Buğday ve yoncalarımızın hasadını yapamayacak duruma geldik. Günlerdir ilaçlama yapıyoruz.” dedi.
Açıklamasına devam eden Çakmak, “Çekirge sürüsünün sayılarında her gün artış oluyor. Son yılların en bereketi dönemini yaşıyoruz.” dedi.
Çözüm yolları aradıklarını “Ancak ekinlerimiz çekirgeler yüzünden zarar görüyor. Çözüm bulunmasını istiyoruz" sözleriyle belirtti.
Daha önceden de bu şekilde çekirge istilalarının olduğunu ancak bu şekilde yoğunluk yaşanmadığını belirten Agit Çakmak’ta açıklama yaptı.
Agit Çakmak "73 yaşındayım, şu ana kadar böyle bir şey görmedim. İlk defa böyle sürü halinde çekirge sürüsü görüyorum. Mağdur durumdayız. Çekirgeler, buğday tarlalarımızı istila etmiş durumda.” dedi.
Çekirgelerin zarar verdiklerini belirten Agit Çakmak “Bu yıl bereketli bir sezon geçiriyorduk. İyi verim alacağımızı düşünüyorduk. Ancak 3 haftadır çekirgelerin verdiği zarar büyük boyutlara ulaştı" dedi.
Ziraat Mühendisi Rıdvan Yiğit bu konu ile ilgili "Ancak, mart, nisan ayında çekirgeler larva dönemindeyken yapılan ilaçlı mücadele sonuç vermektedir. Bu sene Dağlıca bölgesinde yaptığım çalışmalar sonucunda nisan ayında uyguladığımız doğru ilaç ve ilaçlama yöntemiyle bu bölgede çekirge popülasyonunun önüne geçmiş olduk" açıklamasını yaptı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir