ABD'nin Atlanta Üniversitesi'nde iki aşamalı halinde fareler üzerinde gerçekleştirilen deneyde, Uçkunda bulunan parietin isimli kırmızı pigmentler kanser hücrelerine enjekte edildiğinde, iki gün içinde kanser hücrelerinin yarısının öldüğü gözlemlenmiş.
Araştırmadan çıkan bu bulgular yeni  kanser ilacının haberceisi konumunda. Işgından elde edilmiş kanser ilaçlarının birkaç yıl içinde kanser tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor.
 devamı diğer sayfada





Uçkun hakkında bulunan keşif bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı. İngiliz Daily Express gazetesinde "Uçkun hayatınızı kurtarabilir " başlığıyla yayımlanan haber dünya basınında büyük yankı buldu.
Uçkun ülkemizde bir çok yerde yetişir. Işgın, ışkın, yayla muzu, uçgun olmak üzere yöreden yöreye çeşitli isimlerle bilinir.

Uçkun ününü tüm dünyaya duyurmuş bir Anadolu sebzesidir. Anadolu’da yetişen tek ravent türüdür. Yapılan araştırmalara göre kanser hücrelerini yok ettiği ortaya konulmuştur.
Atlanta Üniversitesinin yaptığı araştırmalar sonucunda, uçkun kanser hastalığına karşı tedavi amaçlı kullanılacak yeni bir ilacı olarak umut bağlanmıştır...

devamı sonraki sayfada...


Tabi yalnızca kanser hastalığı değil elbet, bir çok hastalığın tedavisinde de uçkun otu kullanılıyor.

Uçkun Ülkemizde Nerelerde Yetişir?

Başta Erzurum, Malatya, Sivas, Bingöl, Bitlis olmak üzere Elazığ, Muş, Hakkari, Van , Tunceli ve Mardin çevresinde bol bol yetişmektedir.

Hafif ekşimsi bir tadı vardır. Hoş bir kokuya sahiptir. Çiçekleri bazı içeceklerin yapım aşamasında da kullanılır. Toprakta yetişen bu bitkinin kök ve gövde kısmı tüketilir.

Yaprakları içerisinde osalik asit bulundurur. Osalik asit zehirleyici olabilmektedir, bu yüzden yaprakları tüketilmemelidir.

Uçkun Nasıl Kullanılır?


Anadolu da bu sebze ile zeytinyağlı ve yumurtalı yemekler yapılır. Ayrıca reçeli de özellikle Doğu Anadolu bölgesinde çokça tüketilen ve sevilen bir reçel tarifidir.

Uçkunun Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?

İçerisinde bulunan polifenol maddesi sayesinde kanser hücrelerinin gelişimini engeller. Yapılan araştırmalarda kanser hücrelerini yarı yarıya azalttığı görülmüştür. Şimdilik testler ve çalışmalar hayvanlar üzerinde yapılmaktadır.
Bol miktarda C vitamini barındırır. Aynı zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakımından da zengindir. Bu sayede grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edicidir.






Taze uçkun tüketimi mide bulantısını geçirir, hazmı kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır.
Uçkun vücuda zindelik ve direnç sağlar. Bu yüzden yorgunluk, uykusuzluk ve strese karşı da çokça kullanılır.

Hamilelikte oluşan lekeleri giderici özelliğe sahiptir. Fakat hamile ve emziren kadınların tüketmesi önerilmemektedir.


Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...

Bunlar da İlginizi Çekebilir