Çanakkale'nin Biga ilçesinde, patlayan su borusunun altında çıkanlar hayrete düşürdü.
Çanakkale'nin Biga ilçesinde, patlayan su borusunun onarımı için kazı yapılırken bulunan 3 lahitten ikisinin kapağı açıldı.
Kemer köyüne su akışının altında borunun patlaması üzerine bakın.
Haberin devamı için resime Bölümü
Çanakkale Arkeoloji Müzesi yetkililerince yapılan çalışmada, açılan ilk lahitin içinden bir altın taç, bir avuç altın boncuk, yüzük, 3 adet mermi çekirdeği büyüklüğünde altın materyal, 2 adet broş ile 1 adet sapsız ayna çıktı.
Diğer lahitten ise değerli eşya çıkmazken üçüncü lahitin daha sonra yapılacak bir çalışma ile açılacağı belirtildi.
Milattan önce (MÖ) 4. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen lahitlerin, bulundukları bölgeye 2 kilometre uzaklıkta bulunan Parion Antik Kenti'nin nekropolünün uzantısı olduğu düşünülüyor.
Lahit kelime olarak Arapça Lahd olup, Türkçe olan ve anlaşılan karşılığı ismi “Gömüt, Taş veya mermer gömüt” anlamına gelmektedir. Türkiye’de bulunan Lahitler, Arkeoloji Müzelerinde günümüzde sergilenmektedir.
Lahitler, Antik Çağda Zengin yada Kral yada ailesinden insanların ölülerini gömdükleri sandık şeklindeki mezardır. O dönemde Lahitler, mermer ya da bölgede bulunabilecek diğer taş türlerinden yontularak yapılırdı.
Mısır’ın Antik çağlarında mumyalar lahitlerin içine konularak, üzerinde genellikle ölünün kabartma heykeli bulunurdu. Yunan Antik çağına bakıldığında ise lahitler genelde dönemin tapınaklarına benzer şekillerde yapılırdı.