Güncel NEŞE ALTEN...
Şener Üşümezsoy Açıkladı
Şener Üşümezsoy’dan sıcağı sıcağına deprem açıklaması. Asıl deprem beklediği yeri söyledi.. Ayrıntılar İçeriğin Devamındadır..
Içeriğin Devamını Okumak Ve Görmek İçin Lütfen Görsele D’okununuz..

Şener Üşümezsoy Açıkladı
Marmara Denizi’nde 4,1 büyüklüğünde meydana gelen ve İstanbul ile çevre illerde de hissedilen depremden hemen sonra Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Yeniçağ’a konuştu.HABERIN devamı için görsellere tıklayarak ilerleyiniz
Şener Üşümezsoy Açıkladı
Marmara Denizi’nde 4,1 büyüklüğünde meydana gelen ve İstanbul ile çevre illerde de hissedilen depremden hemen sonra Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Yeniçağ’a konuştu. AFAD’dan son dakika deprem açıklaması geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 23.53’te merkez üssü Yalova’nın Çınarcık ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Marmara denizinde, Çınarcık ilçesinin 8,52 kilometre açıklarında meydana gelen depremin 11,18 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
HABERIN devamı için görsellere tıklayarak ilerleyiniz
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy deprem ve deprem bölgesine ilişkin Yeniçağ Gazetesi’ne konuştu. ASIL TEHLİKELİ BÖLGEYİ AÇIKLADI 2005 yılındaki durum, 17 Ağustos Depremi’ndeki durum ve yeni oluşacak depremde stres boşalımı sonrası durumu simülasyon grafikleriyle gösteren Prof. Dr. Üşümezsoy, olası bir depremin hangi bölgede olacağını saptadı. Üşümezsoy, “Bu grafiklerde görüldüğü gibi Teşvikiye açıklarında olan depremde stres söz konusu. O fay, Bozburun Fayı ile güneyde Gemlik Körfezi’ne ulaşan bir bölgede risk taşımaktadır. Orada oluşan deprem modelinde stresin boşalacağı alan mor bölgedir.” Dedi. ASIL DEPREM BAKIN NEREDE BEKLENİYOR “1894 yılında kırılan Çınarcık’ın güneyindeki fay hattı Avrasya ile Anadolu Levhası arasındaki Kuzey Anadolu Fayı ve üzerine olan deprem o fayı tetiklemez.
17 Ağustos Depremi’ndeki durum ve yeni oluşacak depremde stres boşalımı sonrası durumu simülasyon grafikleriyle gösteren Prof. Dr. Üşümezsoy, olası bir depremin hangi bölgede olacağını saptadı. Üşümezsoy, “Bu grafiklerde görüldüğü gibi Teşvikiye açıklarında olan depremde stres söz konusu. O fay, Bozburun Fayı ile güneyde Gemlik Körfezi’ne ulaşan bir bölgede risk taşımaktadır. Orada oluşan deprem modelinde stresin boşalacağı alan mor bölgedir.” Dedi. ASIL DEPREM BAKIN NEREDE BEKLENİYOR “1894 yılında kırılan Çınarcık’ın güneyindeki fay hattı Avrasya ile Anadolu Levhası arasındaki Kuzey Anadolu Fayı ve üzerine olan deprem o fayı tetiklemez. Ama 1999’da kırılan fayın stres yüklediği hat, Bozburun Fayı’ndan güneydeki Gemlik-Mudanya Fayı’na stres yükler. Esas olarak Gemlik-Mudanya Fayı’nda risk vardır. Kuzeydeki fayda stres yükü 1894’te boşalmıştır. “İSTANBUL VE YALOVA FAYLARI ARASINDA İLİŞKİ YOK” Burada kuzeydeki fay dediğimiz, Gemlik Fayı’nın kuzeyindeki Yalova Fayı’dır. Armutlu Yarımadası’nın hemen kıyısında olan bir faydır. Yoksa Adalar Fayı ve Kuzey Marmara’daki faylarla bir ilgisi yoktur
Kuzey Marmara’nın kenar fayları, esasında büyük İstanbul depreminin beklenildiği yer olarak öne sürülen yer değildir. Hatta bu kıyı faylar tam olarak fay bile değildir. İstanbul kıyılarıyla Armutlu kıyıları arasındaki mesafe, Çınarcık- Teşvikiye hattında 40-50 km kadar uzanmaktadır. Bu anlamda bu Kuzey Marmara’da İstanbul’un kıyılarına 10 km uzaklıktaki faylar, Çınarcık’taki fay hattıyla bir ilgisi yoktur.” “TEHLİKELİ FAY ÇINARÇIK BÖLGESİ’NDE” Prof. Dr. Şener Üşümezsoyi daha önceden deprem bölgesiyle ilgili şu açıklamayı yapmıştı: “İstanbul için 7.4’lük deprem senaryoları çöp. Marmara’nın kuzeyindeki fay ölü, tehlikeli fay Çınarcık bölgesinde.” Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, bağlandığı canlı yayında, depremin beklenen büyük İstanbul depremiyle bir ilgisi bulunmadığını söyledi.
Ancak sarsıntının bir hatırlatıcı olduğunun altını çizdi. İlber Ortaylı da dünkü deprem yazısında şu ifadeleri kullanmıştı: “Depremler için İstanbul’da gerekli tedbirlerin alınmadığı görülüyor. En büyük tedbirsizliklere yol açan ve kontrol imkânı olmayan gökdelenler hâlâ dikiliyor.
Şehrin nüfusunun artmasını önleyecek tek tedbir ise sanayinin ve bazı faaliyetlerin Anadolu’ya taşınmasıdır. Bu ciddi planlanma gerektiren konunun ancak sadece sözü ediliyor, girişim görülmüyor. İnsanların hayat ve geleceklerini İstanbul’da görmesiyle deprem felaketinin önlenemeyeceği, daha doğrusu muhtemel bir depremde büyük kayıpların yaşanmasının önlenemeyeceği açıktır.”

Bunlar da İlginizi Çekebilir