Yaklaşan yerel seçimler öncesi milyonlarca emekliyi ilgilendiren yeni yıl zammı açıklanmış durumda. Hükümet, seçmen kitlesini memnun etmek ve oy kaybetmemek adına emeklilere yapılacak olan zammı belirledi. İşte en düşük emekli maaşının ne kadar olacağına dair detaylar:
Emekli refah payı için adımlar atılmaya başlandı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yönelik %37,57 oranındaki zam için iyileştirme planları yapılıyor. 2024 yılında geçerli olan en düşük emekli maaşı olan 7500 TL, tekrar gözden geçirilerek yeniden belirlenecek. Hazine, Maliye ve Çalışma Bakanlığı bürokratları, emekli maaşlarına dair teknik ve bütçe çalışmalarını tamamladı. Emekliye yönelik ek zam için üç farklı formül masada değerlendiriliyor.
Ocak 2024'te emekli zammı, refah payı hariç %37,57 olarak gerçekleşirken, memur ve memur emeklilerine yapılan zam oranı toplu sözleşme farkı ile birlikte %49,25'e ulaştı. Emekliye yönelik refah payı için Hazine ve Maliye ile Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar tamamlandı. Emekliye ek zam ve en düşük emekli maaşı için belirlenecek rakamlar, Kabine Toplantısı'nda ele alınacak. Emeklilere yönelik zam düzenlemelerinin son kararı, Başkan Erdoğan tarafından verilecek.
Emekliye Refah Payı İçin Düğmeye Basıldı
Altı aylık enflasyon, %37,57 seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam, doğrudan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yansırken, memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammı dahil %49,25 zam aldı.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak ek iyileştirmeler bu hafta içerisinde netlik kazanacak. Hazine, Maliye ve Çalışma Bakanlığı bürokratları, teknik detayları tamamlayarak emekli maaşlarına dair çalışmalarını tamamladı. Emekli maaşlarındaki düzenlemeler için Başkan Erdoğan'ın talimatıyla bütçe limitleri zorlanacak.


Bu adımlar, düşük gelir gruplarını göz önünde bulundurarak atılacak. Şu anda 3 farklı formül üzerinde duruluyor:

• Emekli refah payına puan eklenmesi

• En düşük emekli maaşlarında yeni artış

• Emekli kök maaşlarında zam (Oransal veya sabit bir tutarda)

Aralık enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından emekliler ve memurların zam oranları da belirlendi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon artışı %37,57 olarak kesinleşirken, memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme kapsamında %49,25 oranında zam yapıldı.
Emekliye Ek Zam İle Düşük Gelir Grubu Gözetilecek
Bu ay zam uygulaması öncesinde özellikle SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ek bir zam tartışılıyor. Bu kapsamda refah payı ve enflasyon artışlarına ilave olarak ek artışlar yapılması, en düşük emekli maaşlarında yeni düzenlemeler ve düşük kök maaş alanlara yönelik düzenlemeler gündemde.

Artışlar gerçekleştirilirken öncelik, düşük maaş alan emeklilere verilmesi bekleniyor. 7500 TL seviyesinde olan en düşük emekli maaşının yeniden belirlenerek 10-11 bin TL civarında olması bekleniyor. Emekliye refah payı ve sabit tutarda zam gibi formüller de masada değerlendirilen seçenekler arasında bulunuyor.


Aralık ayı enflasyon rakamları sonrası emekliler ve memurlar için şu tablo oluştu:

• 6 aylık enflasyon: %37,57

• *Refah payı hariç hesaplanan SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: %37,57

• *Memur enflasyon farkı: %29,78

• Toplu sözleşme zammı: %15

• Memur zammı: %49,25

Emekliye Refah Payı
Asgari ücrete yapılan %49,11'lik zam, memurlar ve memur emeklilerinin %49,25'lik zam alacak olmasıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışını bu oranların altında bıraktı. Bu durumda iki alternatif gündemde.

Birinci alternatif, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine memur emeklilerine eşit olacak şekilde %49,25 zam oranını sağlamak için 11,68 puan refah payı eklenmesi. İkinci alternatif ise Temmuz ve Ocak zamlarının dengelemesi. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı %45 bandına çekilecek. Temmuzda memur emeklileri toplu sözleşme gereği %5 daha az zam alacak, böylece iki emekli kesimi arasında bir denge sağlanmış olacak.

En Düşük Emekli Maaşı
Taban maaş, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin düşük maaşlarının Hazine tarafından desteklenerek artırılmasıyla oluşuyor. Şu anda uygulanan 7.500 TL taban maaşın altındaki tüm kök aylıklar, ilave seyyanen destekle bu rakama tamamlanıyor. Taban maaş için iki alternatif gündemde. Eğer 6 aylık enflasyon oranında bir artış yapılırsa, taban maaş 10.318 TL seviyesine çıkacak. Eğer zam oranları kadar artırılırsa, bu kez 11 bin ila 12 bin TL arasında bir rakamla eşdeğer olacak. Ancak her iki durumda da taban maaşın 10 bin TL ve üzerinde olması bekleniyor.

Düşük Emekli Kök Maaşlar İçin Seyyanen Zam
Farklı bir formülasyon da, kök aylıklarla ilgili iyileştirmeler üzerinde durulması. Şu anda 7.500 TL'nin altında maaşı olan yaklaşık 6 milyon emekli bulunuyor. Bu kesimin bir kısmı kısmi emekli olduğu için ya da tüm çalışma hayatı boyunca asgari ücretten prim ödediği için maaşları düşük seviyede olan emeklileri içeriyor.

Bu emeklilerin durumunu iyileştirmek adına, en düşük aylıklardan başlayarak kademeli bir seyyanen artış önerisi de masada değerlendiriliyor. Ancak bu noktada bir denge sağlanması gerekiyor. Az prim ödemeleri veya düşük gelirlerinden dolayı düşük maaş alanlarla, yüksek kazanç bildiren ve daha fazla prim ödeyenler arasında oluşabilecek farklılıkların dengelemesi de önem taşıyor. Bu durumda yüksek prim ödeyenler için de bir düzenleme ihtiyacı doğuyor.

Yeni Emekli Ve Memur Maaşları 6 Ay Geçerli Olacak
SSK ve Bağ-Kur emeklisi zammı, Ocak ve Temmuz aylarında senede 2 kez belirleniyor. Bu zamların doğrudan belirleyicisi, 6 aylık enflasyon oranları oluyor. Son dönemde bu rakamlara ek olarak refah payı verilmesi dikkat çekiyor ve taban maaş artışı beklentiler arasında.

En düşük emekli maaşı 2023 yılında 2 ayrı zamla, yüzde 114'ün üzerinde bir artışla 3.500 TL'den 7.500 TL'ye yükseltildi. Bu düzeyin altında maaş alan emeklilerin maaşları, Hazine desteğiyle bu seviyeye tamamlanıyor.

2024 En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?
Örneğin kök maaşı 6.000 TL olan bir emeklinin maaşına önce %4'lük bir ek ödeme ekleniyor. Bu durumda kabaca 6.240 TL olan bu tutara 1.260 TL Hazine desteği ekleniyor ve ödeme 7.500 TL olarak gerçekleştiriliyor. En düşük emekli maaşı artışı için Meclis düzenlemesi gerekiyor ve bu konuda bir kanun teklifi hazırlanacak. Hazırlanan kanun teklifi Meclis'e sunulacak ve burada Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçecek. Daha sonra Genel Kurul'da oylanacak ve yasalaşacak. Son olarak Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

• Bu düzenleme şu adımlardan oluşacak:

• En düşük emekli maaşı için kanun teklifi hazırlanacak.

• Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçecek.

• Genel Kurul'da oylanacak ve yasalaşacak.

• Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Emekli Memur Ne Kadar Alacak?
4C emekli sandığı kategorisinden emekli olan memurlar, 6 aylık enflasyon farkına ilaveten toplu sözleşme zammını alıyor. Bu çerçevede, memur emeklileri de tüm memurlar gibi yüzde 49,25 oranında zam alacaklar. 2024 Ocak-Haziran döneminde geçerli olacak en düşük emekli memur maaşı ise 14.740 TL olacak.

Emekli Zammı İçin Gözler Kabine Toplantısı'nda
Emekli kök maaş zammı, Ocak-Haziran dönemi için yüzde 37,57 olarak belirlendi. Şimdi ise ilk düzenleme olarak en düşük emekli maaşı artışı gündeme gelecek. 2024 yılının ilk Kabine Toplantısı'nda emekli kök maaşları için refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam gibi formüller masaya yatırılacak. Bu önemli toplantı, bu hafta içinde gerçekleşecek.

Zamlı Emekli ve Memur Maaşları Ne Zaman Yatacak?
Zamlı memur maaşları 15 Ocak 2024'te hesaplara yatacak. Memur emeklileri Ocak maaşlarını ayın başında almıştı. Zam farkları ödemesi ise ayın son haftasında gerçekleştirilmesi bekleniyor. Meclis'in 16 Ocak'ta açılmasıyla gelecek ilk düzenleme emekliler için olacak. Yasal süreç hızlı bir şekilde gerçekleşirse emekliler, zamlı maaşlarını ek iyileştirme ile alabilirler, ancak bu oldukça zor görünüyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de, yüzde 37,57 oranındaki enflasyon artışından sonra belirlenecek bir takvim çerçevesinde ek iyileştirmelerin hesaplara yatırılmasını bekleyebilirler.

4A-SSK Emekli Maaşı Ödeme Tarihleri
SSK emeklileri, sigorta tahsis numaralarının son hanesine göre maaşlarını 17-26 Ocak tarihleri arasında, Bağ-Kur emeklileri ise 25-28 Ocak tarihlerinde alacaklar.

• Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar için maaş ödemesi 17 Ocak'ta,


• Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar için maaş ödemesi 18 Ocak'ta,


• Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar için maaş ödemesi 19 Ocak'ta,

• Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar için maaş ödemesi 20 Ocak'ta,

• Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar için maaş ödemesi 21 Ocak'ta,

• Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar için maaş ödemesi 22 Ocak'ta,

• Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar için maaş ödemesi 23 Ocak'ta,

• Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar için maaş ödemesi 24 Ocak'ta,

• Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar için maaş ödemesi 25 Ocak'ta,

• Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar için maaş ödemesi 26 Ocak'ta gerçekleşecek.

Bunlar da İlginizi Çekebilir