1927 tarihinde Malatya'da dünyaya gelen Anavatan Partisi'nin kurucusu ve Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı olan ve vefatının ardından yıllar geçmesine rağmen ölümü hala sır olan Turgut Özal'ın bilinmeyenleri galerimizde.
Türkiye Cumhuriyeti'nin en çok konuşulan Cumhurbaşkanı Turgut Özal memur bir çiftin çocuğu olarak Malatya'da doğdu. Babası Malatyalı banka memuru Mehmet Sıddık Özal, annesi ise Tuncelili Kürt kökenli ilkokul öğretmeni Hafize Hanım'dı. Çocukluğunun bir döneminde pilot olmak isteyen Özal, yaşadığı talihsiz kaza sonrasında çocukluk hayalinden vazgeçmek zorunda kaldı. Özal, Silifke'de yaşarken bir eşeğin üstünden düşerek kolunu sakatladı. Bu kazadan sonra kollarından biri diğerine göre daha kısa kaldı. Bu durum nedeniyle pilot olma isteğinden zorunlu olarak vazgeçti...
Ailesinin memur olması nedeniyle hayatının ilk yıllarında farklı farklı şehirlerde öğrenim gördü. 4 yaşındayken ailesinin Bilecik Söğüt'e taşınan Özal, ilköğretim hayatına burada başladı. Babasının görev değiştirmesi nedeniyle ortaokulu Mardin'de bitirdi. Mardin'de lise olmaması nedeniyle liseyi de Konya'da başladı. Konya'da okumaya başladığı Özal liseyi Kayseri'de bitirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi'nde Elektrik Mühendisliği bölümünü burslu olarak okudu. 1950 yılında mezun olan Özal, mühendislik yapmaya başladı. Kısa bir süre sonra ailesinin isteğiyle 1952 yılında evlendiği Ayhan İnal ile kısa süreli bir birliktelik yaşadı. Özal sonrasında çalıştığı kurum Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğünde sekreter olarak görev yapan Semra Yeğinmen ile evlendi. Bu evliliğinden Ahmet, Zeynep, ve Efe adında üç çocuk sahibi oldu. Özal evlendikten sonra ekonomi branşında eğitim almak için Amerika'da Teksas Teknoloji Üniversitesi'ne ihtisas yapmaya gitti.
Turgut Özal 1977 genel seçimlerinde Milli Selamet Partisinden İzmir milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi. Özal 43. 43. Hükümet döneminde Başbakanlık Müsteşarlığı ile DPT Müsteşar Vekilliği görevlerine getirildi. Büyük yapısal dönüşümler içeren 24 Ocak Kararları'nı hazırladı. 12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra 44. Türkiye Hükumeti Bülend Ulus Hükümeti'nde ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. Özal bu göreve getirildikten 22 ay sonra istifa etti. Siyasi yaşamında Türkiye Cumhuriyeti tarihinin hem DPT Müsteşarlığı hem de Başbakanlık Müsteşarlığı yapmış tek Başbakanı ve Cumhurbaşkanıdır.
14 Temmuz 1982 tarihinde istifa eden Özal, 20 Mayıs 1983 tarihinde Anavatan Partisini kurdu. 1983 Türkiye genel seçimlerinde tarihindeki seçimlerde 400 kişiden oluşan parlamentoda 211 milletvekili çıkararak tek başına iktidar ve 45. Hükümet'in Başbakanı oldu. 1984 yerel seçimlerinden de başarıyla çıktı. 13 Nisan 1985 tarihinde yapılan ilk kongrede tekrar genel başkanlığa seçildi. 1987 yılında yapılan genel seçimlerde de 292 milletvekili çıkartarak tekrar çoğunluğu sağladı ve 46. Hükümet'in Başbakanı oldu. 1989'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde aday oldu "Özal'a alışamadık" diyenlere "alışırsınız, alışırsınız" diyerek Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı seçildi. İktidarda bulunduğu 1983-1991 döneminde Türkiye ekonomisi ortalama yıllık yüzde 5,2 oranında büyüdü. Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nu değiştirerek Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığını kurdu.
Değişimlerin lideri olarak bilinen Özal, Türkiye'de birçok ilke imza da attı. Renkli kişiliği ve rahat tavırlarıyla farklı bir siyasi kişilikti. Serbest piyasa ekonomisi ve liberalleşme kavramlarıyla beraber anıldı. Türkiye'nin terör sorunuyla ilgili bir ilke imza attı terörle mücadele kapsamında koruculuk sistemini devreye sokarak sivillere silahlanma yetkisi verdi. Sivillere yetki vererek silahlandırması çok fazla tartışıldı.
Özal'ın Naim Süleymanoğlu'nu Bulgaristan'dan alınıp Türkiye'ye kaçırtması Time dergisine kapak oldu. Aksiyon dolu başarı hikayesi filmlere konuk oldu. Özal 18 Haziran 1988'de kürsüde konuşma yaparken silahlı bir suikasta uğradı suikastçıyı affederek Türk siyasetindeki en affedici figürlerden biri olarak hafızalara kazındı. Özal 17 Nisan 1993 tarihinde şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Ölüm nedeni hala tartışılan Özal'ın zehirlendiği yönünde iddialar hala kulislerde konuşulan en büyük iddia.
Turgut Özal, öldürtüldü mü sorusundan neden öldürüldüğü sorusu tartışılmaya başlandı. Ölümü yıllar geçse de hala net olarak aydınlatılmamış olsa da birçok teori ortaya atıldı. Turgut Özal'ın kabus haritası olarak nitelendirilen Kürdistan haritası nedeniyle öldürülmüş olacağı inanılıyor. Amerikalıların da bu işin içinde olduğu iddia ediliyor çünkü Kürdistan haritası Amerika'nın başkenti Washington'da oluşturulduğu söyleniliyor. Yine kulislerde konuşulan söylentilere göre Özal, Kürt meselesi konusunda çok radikal bir adım atmaya hazırlanıyordu. Bu adımı atmaya hazırlanırken öldürtüldüğü iddia ediliyor. Amerikan yönetimi ABD'nin resmi politikaları sürerken Pentagon bünyesinde gizli çalışan bir "özel planlar ofisi" ile bağlantıları olduğu da iddia edildi.
Özal'ın ölümünde zehirlenme iddiası o dönem ilk kez Bugün gazetesinde yazılmıştı. Sonra o dönem bu haber geçiştirilmeye çalışmış ve 19 yıl sonra otopsi yapılmıştır. Turgut Özal'ın mezardan çıkarılan cesedinin çok az bozulmuş olması ve dokuların büyük bölümünün tamamen sağlam kalması nedeniyle, yapılan "zehirlenme" taramaları için bulgulara rahat ulaşılmıştır. Adli Tıp Kurumu daha ilk etapta çok kuvvetli bir zehrin varlığını tespit etmiş ama Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, otopsi raporuna göre, mevcut bilgi ve bulgularla Özal'ın kesin ölüm sebebinin tespit edilemediğini bildirmiştir. İddialardan biri ise eşinin Turgut Özal'ı zehirlediği iddiasıdır. O dönem bir kişi yakalanarak 1.5 sene hapiste yatmış daha sonra çıkmıştır.