Güncel Yılanlar
5 bin 250 yıllık mumyanın midesinden çıkan şey tüm dünyayı şoke etti!

25 yıl önce Alpler'de donmuş halde bulunan ve 5 bin 250 yıllık olduğu tahmin edilen mumya Ötzi'nin midesinden çıkanlar, uzmanları şaşkına çevirdi. Daha önce böyle bir durum ile karşılaşmadıklarını belirten uzmanlar görüntülerini paylaştı.
Görenleri hayrete düşüren 5 bin 200 yıllık mumya Ötzi, 25 yıl önce Alpler’de donmuş halde bulunmuştu. İncelemeye alınan mumyanın midesinden çıkartılanlar, herkesi şaşkına çevirdi.

25 yıl sonra midesinden çıkalar hayrete düşürdü
25 yıl önce Alpler'de donmuş halde bulunan 5 bin 250 yıllık mumya Ötzi ile ilgili yeni bulgular gelmeye devam ediyor. Yeni veriler mumyanın kökeninin de büyük ölçüde aydınlatılmasını sağladı. Uzmanlar Ötiz’i üzerinde yaptıkları incelemeden, yeni verileri aktardı.

Daha öncede Alpler'de bulunan mumya hakkında araştırmalar yapılmış, yapılan araştırmaların detayları ise o dönem ABD'nin saygın bilim dergilerinden "Science"da yayınlanmıştı. Dünyanın ilgisini çeken 5 bin 200 yıllık mumya hakkında ortaya çıkan yeni bilgileri sizler için galerimizde bir araya getirdik.

İşte detaylar...
Alpler'de bulunan 5 bin 200 yıllık mumyanın midesinden çıkanlar herkesi şaşkına çevirdi.
İncelemeye alınan mumyanın midesinde ülser ve kansere de yol açabilen Helikobakter pilori (Helicobacter pylori) bakterisini saptadı.
DNA analizinden bakteri çıktı Araştırma kapsamında Ötzi'nin midesi DNA analizine tabi tutuldu. Analiz, 5 bin 250 yaşındaki bakteriye ait verilere de ulaşılmasını sağladı.
Hannover Tıp Fakültesi'nden Sebastian Suerbaum, "bakterinin gen analizinde keşfini önemli bir dönüm noktası" olarak tanımladı.
Uzmanların Helikobakter pilori (Helicobacter pylori) bakterisinin varlığını saptaması 1983 yılını buldu. Bakterinin 100 bini yılı aşkın bir süredir insanlarda yaşadığı tahmin ediliyor.
Ötzi'de belirlenen bakteri, tür olarak Orta ve Güney Asya'dakilerin kapsamına giriyor. Araştırmacılara göre bu özelliği Ötzi'nin bir göçmen olduğuna işaret ediyor.
Ötzi ile ilgili son çalışmaya liderlik edenler arasında paleopatoloji uzmanı Albert Zink de yer aldı. Zink, Bozen'deki Mumya Araştırmaları Enstitüsü'nün başkanlığını yapıyor.
Paleopatoloji uzmanları, fosil ve kemik kalıntılarını inceleyerek geçmişte etkili olan hastalıkları saptıyor. Albert Zink, "Ötzi'nin mide mukozasının olmadığı düşünüldüğünde, bakterinin keşfinin ne kadar büyük bir şans olduğu daha iyi anlaşılıyor" dedi.
Ötzi'yi incelemek amacıyla kurulan DNA Laboratuvarı'ndan günümüzde başka projeler için de yararlanılıyor.
Ötzi halen İtalya'nın Güney Tirol bölgesinin merkezi olan Bozen (Bolzano) kentinin arkeoloji müzesinde sergileniyor.

Bunlar da İlginizi Çekebilir