Dünyada yavaş yavaş etkisini göstermeye başlayan maymun çiçeği virüsünün Türkiye'de de görüldüğü haberi sosyal medyada kısa sürede yayıldı.
Avrupanın birçok ülkesine sıçrayan ve endişelere neden olan virüs hangi ilimizde görüldü
Açıklama geldi
Detay için gorsele dokunun ve diğer sayfaya geciniz


Koronavirüs pandemisinin ardından dünyaya korku salan maymun çiçeği virüsü, 16 ülkede görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise geçtiğimiz günlerde virüsün Türkiye'de görülmediğini açıkladı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ, EŞCİNSEL HASTALIĞI MI?

Hastalığın daha çok eşcinseller arasında görülmesi de tartışmaları alevlendirmişti. Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeğinin iddia edildiği gibi sadece eşcinsellerde görülen bir hastalık olmadığını vurgulamıştı.

Uzmanlar, “Maymun çiçeği bir eşcinsel hastalığıdır” iddiasının gerçeği yansıtmadığını ve yakın temas halinde virüsün herkese bulaşabileceğini ifade ediyor.

Ö-LÜMCÜL OLABİLİR

İlk olarak 1970’lerde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde insanlarda görülen virüs, son 10 yılda Afrika'nın batısında büyük artış gösterdi. Hastalık, yüzde ve vücudun geri kalanında deri döküntüleriyle kendini gösteriyor, ayrıca ateş ve baş ağrısı gibi semptomlara neden oluyor.

Çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesinden gelen maymun çiçeği virüsü, daha az ölümcül olsa da iki türünden biri olan Kongo varyantında ölüm oranı yüzde 10’u bulabiliyor.

"UŞAK'TA VİRÜS GÖRÜLDÜ" İDDİASI GÜNDEM OLDU

Ancak Uşak'ta bir kişinin deri dökülmesi yaşadığı ve maymun çiçeği virüsüne yakalandığı iddiası ortalığı karıştırdı. Uşak Sağlık Müdürlüğü, kentte "maymun çiçeği" virüsü görüldüğüne ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını, tedbir amaçlı numune alınan kişinin test sonuçlarının negatif çıktığını bildirdi.

"TEST SONUCU NEGATİF ÇIKMIŞTIR"

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, dün bazı basın yayın organlarında, "Uşak'ta ilk maymun çiçeği vakası görüldü, Uşak'ta maymun çiçeği virüsü paniği" şeklinde gerçeği yansıtmayan haberlere yer verildiği belirtildi. Açıklamada, "Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne muayeneye getirilen yabancı uyruklu bir şahsın ellerinde ve vücudunda kabarcıklar görülmesi üzerine hastadan tedbir amaçlı numune alınmıştır. Halk Sağlığı Referans Laboratuvarı'nda yapılan test sonucu negatif çıkmıştır." ifadesi kullanıldı.

BAKAN KOCA: BU VİRÜSÜN PANDEMİ SEBEBİ OLACAĞINA İNANMIYORUM

Bakan Koca konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "Zaten olduğunda bunu açıklamış, bildirmiş oluruz. Maymun çiçeği hastalığının bir pandemi sebebi olacağına inanmıyorum. Çünkü damlacık enfeksiyonu ile bulaşmadığını daha çok salgı ve yakın temasla bulaştığını biliyoruz. O nedenle bu konuda gereksiz bir tedirginlik oluşmamalı. Vatandaşımız müsterih olsun. Bu anlamda yeri geldiğinde nasıl hareket edilmesi gerektiğini de bakanlığımız yakın takip etmekte. Bu çerçevede söylenmesi, dikkat edilmesi gereken bir durum olursa bunu da açıklamış oluruz." ifadelerini kullanmıştı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir