Pıhtı atması nedir?

Pıhtı Atması testleri: Pıhtı atması problemi damarlar tıkamış olan pıhtının damarlarından ayrılarak kana karışabilir. Bu hastalıkta hastalanabilir ya da daha da ileri bir boyutta bir maruziyet kalarak hayatlar kaybedilebilir. Pıhtı atma probleminin şekli gelişebileceği şekilde da tesir açıklanabilir.

Beyin, kalp ve böbreklere giden damarlarda meydana gelen pıhtı atması yaşamsal risk taşır. Bu pıhtı vücudun her noktasında gerçekleşebilir. Kan dolaşım yolu ile de bir organa sıçrayabilir. Vücutta ki tüm işlemler beyin yardımıyla koordine edilmektedir. Beyinde ki sinirler sayesinde insan vücudu sinirlerini kontrol eder. Beyinde pıhtı sıçraması problemi bu sinir hücrelerinin zarar görmesine ve haliyle ferdin koordinasyon sistemine zarar vermektedir. Beyin yapısında binlerce damar kanalı bulunmaktadır. Bu damarlar yolu ile beyne ulaşan pıhtı yöresel olarak zarara yol açacaktır.

Pıhtı atması riskini azaltmak olası

Pıhtı atma riskinden korunmak için kolay fakat etken önlemler almak olası. Sağlıklı beslenmek ve aşırı kilolardan kurtulmak alınabilecek ilk önlemler arasında yer verilmiştir. Bunun yanında;


Gün arasında bol su tüketilmelidir.

Alkol ve kafein alımına dikkat edilmelidir.

Özellikle uzun uçak seyahatlerine hususi önlemler alınmalıdır. Uyku hapı kullanmayarak uçak içinde otururken bile bacak egzersizleri ve kısa yürüyüşlerle hareket kısıtlılığının önlenmesi hayati ehemmiyet taşımaktadır.

Gebelik ve hormonal tedavi gerektiren durumlarda bilgili yaklaşılarak hekim kontrollerinin aksatılmaması icap eder.

Yatak istirahatlerinde pıhtı oluşumunu engellemek için hareket edilmelidir.

Gerektiğinde yaşam tarzında değişiklikler yapılmalıdır.


Doktorun tavsiyesine uygun olan basınçta varis çoraplarının toplardamarlardaki kan akımı üzerinde faydası olmaktadır.

Bacaklarda varislere yatkınlık varsa, tabip takibi ile varisler tedavi ettirilmelidir.

PIHTI ATMASI NASIL ANLAŞILIR?


Pıhtı atması beyinde meydana gelmiş ise bireyin konuşma merkezine giden pıhtı konuşmaya engel oluşturacaktır. Bunun haricinde görme veya duyma sinirlerine giden bir damar da meydana gelmiş ise görme yahut duyma kaybına neden olacaktır. Beynin hangi noktasında pıhtı atımı meydana gelmiş ise o bölgenin işlevine zarar verecektir. Bunun haricinde kalbe giden bir damar da bu problem yaşanır ise kalp krizine neden olabilir. CT taraması ve manyetik Rezonans kullanması ile bu sorun ayrım edilebilir. MR çekimi ile hangi bölgede sıkıntı yaşandığı tespit edilerek sorunun boyutu anlaşılabilir. Yapılacak bir ekip testler yardımıyla de bu emareler ışığında iyi mi bir tedavi periyodu izlenmesi gerektiğine karar verilebilir. Pıhtı atması sorunu ansızın gelişmiş ise emareleri ayrım etmeden hasta fenalaşabilirken yavaş ilerleyen bir süreç bulunuyorsa halsizlik, yorgunluk, bölgesel sıkıntılar, gerilim problemi kendisini gösterecektir. Akciğerde soluk darlığı problemi ve göğüs ağrısı kendisini gösterir.

PIHTI ATMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Pıhtı atması tedavisinde, pıhtının verdiği zarar, acil müdahale ile azaltılabilir. Pıhtı atması yaşayan kişiye müdahale geciktikçe hastanın bedeninde ki pıhtı büyür ve buna bağlı bölgede ki ziyanı da genişler. İlk olarak hastaya ilaç tedavisi uygulanır ve bu sayede pıhtı bölgede eritilmeye başlanır. Bu pıhtının eritilmesinde büyük oranla kan sıvılaştırıcı ilaçlar kullanılır. Gecikilmiş bir pıhtı atma olayında ilaç çözüm getirmeyebilir. Bu şeklinde durumlarda cerrahi müdahale yapılması söz mevzusudur. Öncelikle denenecek metot hastanın damar yolundan pıhtı temizlenmeye çalışılır.


Eğer bu müdahale çözüm getirmez ise açık ameliyat laf konusudur. Bundan sonra ki süreçte hastanın bir müddet hastanede rasat altında tutulması gerekir. Hasta eve geçtikten sonra kendisini çok yormamalıdır. Alkol ve sigara tüketmemelidir. Bunun haricinde kendisini yormadan tertipli egzersizler yapmalıdır

Bunlar da İlginizi Çekebilir