Müslümanların alması farz olan gusül abdesti nedir? Gusül abdesti sırasında nelere dikkat edilmelidir ve gusül abdesti hangi durumlarda alınmalıdır?
Kişinin ruhunu ve bedenini temizlediğine inanılan gusül abdesti Müslümanlar için farzdır. Namaz abdestinden farklı olan bu abdest türünde önem verilmesi gereken bazı noktalar vardır. İslam dinine göre kişinin gusülüz gezmesi büyük günah olarak bilinir.

Kişi cünüpken camiye girmemeli namaz kılmamalıdır. Bu, İslam dini için büyük bir günahtır. Bu yüzden kişi fırsat bulduğu an gusül abdesti almalıdır. Peki gusül abdesti nasıl alınır ve alınırken nelere dikkat edilmelidir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için cevapladık!
Gusül alırken dikkat edilmesi gereken noktalar
Gusül abdesti alırken dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar vardır. Gusül gerektiren bir durumun ardından kadın ve erkeğin 15 ile 20 dk beklemesi ardından abdest alması tavsiye edilir. Fakat kişi herhangi bir birliktelik ya da istimna yaşamışsa vakit kaybetmeden gusül alması gerekir.

Eğer kadın adet görmeye başlamışsa adet bitiminden sonra gusül abdesti alarak kendisini temizlemesi gerekir. Kişinin adet süresi 10 günü geçtiyse o artık özür kanı olarak kabul edilir. Bu durumda kadın gusül abdestini alıp ibadetine devam edebilir.

Öncelikle abdest almak isteyen kişi, "Eûzü- Besmele" çekerek sol ayağı ile banyoya girer. Boy abdesti almak için banyoya giren kişi niyet etmeye başlar.
Kişinin, abdest sırasında dikkat etmesi gereken noktalar vardır.
Kişi "Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya" diye niyet ettikten sonra abdest almaya başlayabilir.
Öncelikle eller bileklere kadar yıkanır ardından ise edep yerleri sol el ile temizlenir.
Dinimizde bu tür temizlik işleri için sol elin kullanılması tavsiye edilir.
Daha sonra kişi sağ avucuyla ağzına üç kere su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara yapar. Böylece su her yerinin temizlenmesini sağlar. Fakat eğer kişi oruçlu ise boğazına su kaçırmamaya dikkat etmelidir.
Ardından kişi, sağ avucuyla burnuna, genzine kadar üç defa su çeker, her defasında sol eliyle burnunn içindeki pislikleri temizler. Daha sonra ise namaz abdestini almaya başlar.
Son olarak kişi namaz abdestini de aldıktan sonra, önce başına, sonra sağ, daha sonra da sol omuza üçer defa su döker ve vücudunu yıkar. Suyu her döküşte elleriyle vücudunu iyice ovuşturur. İğne ucu kadar kuru yer kalmaksızın vücudun her tarafını güzelce yıkar. Bu sırada göbek deliği, küpe deliği gibi ufak yerlere de su değdirilmeli.

Bunlar da İlginizi Çekebilir