Yeni açıklama geldi

NACİ GÖRÜR, PALU DEPREMİNİ DEĞERLENDİRDİ
HATAY VE ADANA’YA DİKKATİ ÇEKTİ
Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür 
Ayrıntılar Haberin Devamındadır…
NACİ GÖRÜR, PALU DEPREMİNİ DEĞERLENDİRDİ
Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Elazığ’ın Palu ilçesinde art arda meydana gelen 4 ve üzeri büyüklüğündeki depremlerin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Elazığ’da büyük depremleri beklemediğini belirten Prof. Dr. Görür, ”Palu civarında 4’lük depremler oluyor. Son büyük Maraş depremleri sonucu olasılıkla Malatya (M), Ovacık (O) ,Nazimiye-Karakoçan (N-K) ve ilişkli faylar yüklendi. Bu faylarda irili ufaklı depremler beklenebilir. Bu depremler Elazığ’ın depremleri olamaz. Doğu Anadolu fayı (DAF) Sivrice-Malatya arasında kırıldığı için, bu fayın üzerinde Elazığ’ın doğusunda da daha önce Bingöl 1971 ve 2003, Palu 1977, Sivrice 2020 , vb depremleri olduğu için ben artık Elazığ’da büyük depremler beklemiyorum. Elazığ bundan sonra komşunun depremlerini hisseder, sevgiyle.” ifadelerine yer verdi.

ENDİŞE ETTİĞİ YERLERİ AÇIKLADI
Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür geçtiğimiz günlerde ise Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi. Prof. Dr. Görür, depremle ilgili olarak 3 gün önce uyarı yaptığını dile getirdiği açıklamasında ”Elazığ depremi olduğu zaman sizlere beyanat verdim. Elazığ depremi Doğu Anadolu fayı üzerinde oldu, o fay uyandı. Ben, ’21. asırda bieri deprem üreterek enerjisini boşaltacak’ dedim. Şimdi bir bölge uzun zaman deprem üretmediği zaman o fay hattını çok büyük ölçüde stres biriktiğini düşünüyoruz. Elazığ depremi de olunca, Elazığ depreminde açığa çıkan enerjinin bir kısmı da Doğu Anadolu fayının Maraş tarafına transfer edildi. Zaten Maraş’ta önemli bir enerji birikmişse, bir de siz ekstra bir enerjiyi oraya transfer etmişseniz, Maraş’tan korkmaya başlarız. İşte o korkudan, beklentiden dolayı ‘Maraş’a dikkat edin’ dedim. ‘Deprem hazırlıklarına başlayın, kentsel dönüşümü burada ihmal etmeyin’ diye yazdım, çizdim, söyledim. Maalesef 6 Şubat geldi, 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem oldu. Bu ikinci deprem, ‘tetiklenme’ ile oldu. Oradaki fay sistemleri birbirlerini tetikledi.” ifadelerini kullandı.

HATAY VE ADANA’YA DİKKATİ ÇEKTİ
Prof. Dr. Naci Görür, Hatay ve Adana için uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Görür, ”Çevredeki faylarda belirli bir stres transferi olabilir. Bu depremlerden sonra Hatay ve Adana yöresinin daha hassas hale geldiğini düşünüyorum. Adana havzasında Doğu Anadolu fay kuşağının devamı gibi düşünülen, orada da irili ufaklı faylar var, Hatay’ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferinin olabileceğini, oralara bir yük geldiğini düşünüyorum. Oralarda özenli ve dikkatli olmak lazım ama onun dışında büyük ölçüde Doğu Anadolu fayı enerjisini boşalttı ve azalttı. Bizim endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında

Yeni açıklama geldi
Doğu Anadolu fayının en Kuzey Doğu ucunda bir kesim var. Orada en son deprem 1766 gibi oldu, oradan endişe ediyoruz. Bu Maraş fayından dolayı, Hatay ve Adana havzası kesiminde dikkatli olmamız lazım.” diyerek uyarılarını yineledi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir