SGK, meslek hastalığına yakalanan ve çalışma gücünü kaybedenlere maaş bağlıyor. Ayrıca, fizik tedavi ve kaplıca tedavisi gibi sağlık hizmetlerini de karşılıyor. Ancak bu haklardan yararlanmak için bazı şartlar ve süreler bulunuyor. İşte SGK'nın meslek hastalığı ve tedavi desteği ile ilgili bilmeniz gerekenler...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışanların sağlığını korumak ve meslek hastalıklarının önlenmesi için önemli bir destek sunuyor. SGK, çalıştığı işten dolayı hastalanan veya engelli hale gelen kişilere, meslek hastalığı nedeniyle maaş bağlıyor. Ayrıca, fizik tedavi ve kaplıca tedavisi gibi sağlık hizmetlerinin masraflarını da karşılıyor. Ancak bu haklardan yararlanmak için bazı şartlar ve süreler bulunuyor. İşte SGK'nın meslek hastalığı ve tedavi desteği ile ilgili bilmeniz gerekenler...
Meslek Hastalığı Nedir?
Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir. Meslek hastalığının kapsamında bulunan sigortalılar; SSK'lı, Bağ-Kur'lu, çırak ve stajyerler, stajyer hekim, tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar ile ev hizmetlerinde çalışanlardır.

Meslek Hastalığına Yakalananlara Maaş Bağlanıyor
Meslek hastalığına yakalanan ve bu yüzden çalışma gücünü en az yüzde 10 oranında kaybedenlere sürekli iş göremezlik geliri bağlanıyor. Bu gelir; tam iş göremezlik halinde kişinin brüt ücretinin yüzde 70'i oranında oluyor. Hastalık nedeniyle çalışma gücünü yüzde 10, yüzde 20, yüzde 30, yüzde 40 gibi kısmi oranda kaybedenlere bağlanacak ödeme tutarı da kişinin brüt ücretinin yüzde 70'i, iş göremezlik derecesiyle çarpılarak bulunuyor. Örneğin; brüt ücret 8 bin lira ise bunun yüzde 70'i, 5 bin 600 lira yapıyor. Yani tam iş göremezlik halinde ödenecek tutar 5 bin 600 lira. Çalışma gücü kaybı yüzde 30 ise 1.680 lira aylık bağlanıyor.

Meslek Hastalığına Yakalananlara Tedavi Desteği Veriliyor
SGK, meslek hastalığına yakalanan sigortalılara tedavisi boyunca ‘geçici iş göremezlik ödeneği’ veriyor. Çalışan meslek hastalığı nedeniyle engelli hale gelirse, ‘sürekli iş göremezlik geliri’ bağlanıyor. Meslek hastalığından dolayı vefat edenlerin eş ve çocuklarına da ‘ölüm aylığı’ veriliyor. Geçici iş göremezlik ödeneği; yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı, ayakta tedavilerde ise üçte ikisi oranında oluyor.

SGK ayrıca, meslek hastalıkları için fizik tedavi ve kaplıca tedavisi gibi sağlık hizmetlerini de karşılıyor. Ancak bunun için tanı ve rapor çok önemli. SGK tarafından belirlenen hastanelerden sağlık kurulu raporu alınması ve bu raporun SGK sağlık kurulunca da onaylanması gerekiyor. SGK, uygun raporlarla belgelenmiş fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde bir bölge için en fazla 30 tedaviyi karşılıyor. Bu sayının üstüne çıkan tedaviler SGK tarafından karşılanmıyor. Kaplıca tedavisi için ise Sağlık Bakanlığı'nın işletme izni verdiği kaplıcalardan birisinde tedavi olmak gerekiyor. SGK, kaplıca tedavisinin yanı sıra yol, gündelik ve refakatçi giderlerini de karşılıyor.

Bunlar da İlginizi Çekebilir