Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren “poşet kanun” teklifinin detayları geldi. Milyonlarca liralık borçlarınızı devlet siliyor. Bunun için yapmanız ihtiyaç duyulan ve kimler yararlanacak ayrıntılar netleşti. İhmal etmeyin, borcunuz katlanması
ayrıntıyı diğer sayfamıza geçerek okuyun…(haberin devamini görmek ve okumak için resmin üzerine tiklayarak diğer sayfaya geçiş yapiniz)
KYK borçlarında faizlerin silinmesi, maske cezalarının iptali, kredi kartı borçları, karşılıksız çek ve senet benzer biçimde konularda yeni düzenlemeleri içeren torba yasa Meclis’e geldi. Gaziantep Milletvekili AK Parti iktisat İşleri Başkan yardımcısı ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren “torba kanun” teklifinin bilgilerinı paylaştı.

Merakla beklenen kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda perşembe günü görüşülmeye başlamış olacağını belirten Milletvekili Koçer kanun teklifi ile ilgili, ’’3 milyon vatandaşın icra borcu silinecek. 15 Ağustos 2022’den önce icra takip edeni başlatılan 2 bin lira ve altındaki alacaklar tasfiye edilecek. GSM kurumları, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketlerine olan borçlar bu çerçevesinde yer alacak. Varlık yönetim şirketlerine devredilen alacakların 2 bin 500 liraya kadar olan kısmının ödenmemesi de teklifte yer ediniyor. Alacakların 2 bin 500 liralık kısmı istisna edilerek yaklaşık 1 milyon fert bankalara olan kredi kartı yahut başka borçlarından kurtulmuş olacak. Naturel gaz, elektrik dağıtım ve GSM şirketlerinin 2 bin liraya kadar olan alacaklarına ilişkin 2 milyon kişiyi ilgilendiren dosya ile beraber yaklaşık 3 milyon vatandaşın icra borcu kalkmış olacak’’ dedi.

ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ DESTEĞİ

(haberin devamini görmek ve okumak için resmin üzerine tiklayarak diğer sayfaya geçiş yapiniz)
ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ DESTEĞİ
Koçer, elektrik ve naturel gaz destekleri ile ilgili ise, ’’İşverenlerin çalışanlarına elektrik ve organik gaz desteklerinin 1000 liralık kısmı gelir vergisi ile sigorta prim kesintisinden muaf tutulacak. Doğal gaz olmayan yerlerde dar gelirli vatandaşlarımız için senelerdir devam eden kömür yardımına durağan gelirli çalışanlarımız için organik gaz desteği sağlanmış olacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih ile 2023 yılı Nisan ayının sonuna kadar işverenlerce hizmet erbabına elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderleri için mevcut ücretlerine ilave olarak 1000 TL’ye kadar yapılacak ödemeler gelir vergisinden istisna edilecek’ şeklinde konuştu.

ENGELLİ VE YAŞLILARIN 566 MİLYON TL BORCU SİLİNECEK
engelli ve yaşlıların borcunun da silineceğini ifade eden Koçer, ’’Yaşlı ve Engelli aylıkları ile ilgili ödemeler gerçekleştikten sonra kişilerin ölüm, gelir değişikliği, engel durumu değişikliği benzer biçimde sebepler sonucu tespit edilen yersiz ödemelere ilişkin borçlar silinecek. Ödeme gücü bulunmayan 163 bin 572 engelli ve yaşlı vatandaşın 566 milyon 262 bin 916 TL’lik borcu silinmiş olacak’’ ifadelerini kullandı.

Yiyecek karşılıkİNE İSTİSNA
Koçak gelir vergisinden istisna edilecek durumlarla ilgili ise, ’’İşverenlerin iş yerinde veya müştemilatında yiyecek vermediği durumlarda çalışılan günlere ait yemek bedeli gelir vergisinden istisna edilecek. Bu istisna uygulaması 2022 yılı için 51 TL olarak uygulanacak. Ücret ödemelerinin yurt dışından elde edilmiş kazançtan karşılanması şartıyla, yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışmak üzere yurt dışına gdolayılen ve fiilen yurt haricinde çalışan hizmet erbabına yapılan ücret ödemeleri de gelir vergisinden kural dışı edilecek’’ ifadelerine yer verdi.

GÜNEŞ ENERJİSİYLE ELEKTRİK ÜRETİMİNE TEŞVİK
Koçer, açıklamalarını ’’Güneş enerjisi ile elektrik üretimin vergiden Konutların çatılarında güneş enerjisinden elektrik üretiminin 25 kilovatlık kısmı vergiden istisnaydı. Vergi mükellefiyeti, defter tutma mecburiyeti olmayanlar için 25 kilovatlık kısım 50 kilovata kadar yükselecek’’ diye sürdürdü.

KUR KORUMALI MEVDUAT UYGULAMASI SÜRECEK
Koçer, kur korumalı mevduat uygulamasının uzatılacağını da müjdeleyen Koçer, ’’2021’de kur korumalı mevduat sistemi hayata geçmiş ve 2022 Mart ayında işletmeler de kur korumalı mevduata dahil edilmişti. 2022 sonunda bitecek olan uygulamanın süresi 31 Aralık 2023’e kadar uzatılacak’’ dedi.

ŞİRKET ÖZ KAYNAKLARI GÜÇLENECEK
Koçer, şirketlerin öz kaynaklarının güçlendirilmesini teşvik edeceklerini anlatarak, ’’ana paraya aktarılan çeşitli kaynakları aktarıldığı tarihten itibaren 5 yıl süresince sermaye azaltımı yapmayan kurumlarda, bu sürenin sonunda sermaye azaltılmışsa azaltıma konu edilen meblağ içerisindeki sermaye unsurları tespit edilerek vergilendirme yapılacak. Böylece sermayeye ilave olunan kaynakların en az beş yıl süresince sermayede kalması özendirilecek. İşletmelerin öz kaynaklarının güçlü kalması teşvik edilecek’’ şeklinde konuştu.

Bunlar da İlginizi Çekebilir