Güncel Esra Erol'da
Dolar sahipleri adeta neye uğradıklarını şaşırdılar.. 22 sene sonra bir ilk yaşandı…

devamı sonraki sayfada...
Dolar kurundaki yükselişin önüne geçebilmek için Aralık 2021’de hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, Hazine’ye getirdiği yük ile yeni ekonomi yönetiminin elini ayağını bağlarken, KKM’yi tasfiye etmek için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından (TCMB) bankalara gönderilen yeni talimatlar ve politika faizinde yapılan artış, mevduat faizlerini 22 yıl aradan sonra yüzde 50’nin üzerine çıkardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), ani kur artışlarını önlemek ve seçim ekonomisinde yaşanması muhtemel bir döviz krizinin önüne geçebilmek için hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, Türkiye’yi çok daha büyük bir kriz ile karşı karşıya bıraktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 15 Eylül tarihli raporuna göre Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında biriken toplam para 3 trilyon 306 milyar 560 milyon liraya ulaşırken, bu parayı tasfiye etmek için harekete geçen Merkez Bankası, üst üste 4 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artırımına giderek politika faizlerini yüzde 30’a yükseltti.

Faiz artırımlarına karşın enflasyonun henüz yılın ilk 8 ayı geride kalırken 60 seviyelerine yükselmesi, Merkez Bankası’nın bankalara örtülü şekilde mevduat faizlerini yükseltecek talimatlar vermesine neden olurken, yüksek mevduat faizi ile KKM’den tasfiyenin hızlanması ve Türk lirasına yönelik ilginin artması planlanıyor.

22 YIL SONRA BİR İLK YAŞANDI

Türkiye’de bankaların müşterilerine yönelik uyguladığı oranlar değişiyor olsa da, bankaların ortalaması dikkate alındığında şu anda mevduat faizleri yüzde 45 dolaylarında gezmekte. Buna karşın bazı bankalar, müşteri çekebilmek için özellikle döviz dönüşümlü KKM’den TL mevduata yönelen müşterilerine yüzde 55’e varan oranlarda mevduat faizi sunabiliyor.

Bunlar da İlginizi Çekebilir